Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Hleviška planina / Idrija - Hleviška planina (lovska pot)

Idrija - Hleviška planina (lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Idrija (325 m)
Širina/Dolžina: 46,0008°N 14,0249°E
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 583 m
Višinska razlika po poti: 583 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 19.206
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko prispemo v Idrijo postanemo pozorni, saj bomo v glavnem križišču zapustili glavno cesto, ki vodi proti Tolminu in zavili levo proti centru mesta. Parkiramo nekaj 100 m naprej na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko prispemo v Idrijo postanemo pozorni, saj bomo v glavnem križišču zapustili glavno cesto, ki vodi proti Logatcu in zavili desno proti centru mesta. Parkiramo nekaj 100 m naprej na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob cesti, ki se nadaljuje skozi center Idrije. Po krajšem sprehodu skozi mesto, pa prispemo na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Čekovnika in Vojskega. Cesta, ki se v nadaljevanju prične rahlo vzpenjati, pa nas le malo višje pripelje na naslednje križišče. Nadaljujemo v že znani smeri proti Čekovniku in Vojskemu, mi pa še nekoliko bolj strmi cesti sledimo do naslednjega križišča, ob katerem opazimo oznake za Hleviško planino.
Tu cestna tabla za Hleviško planino kaže levo, mi pa nadaljujemo desno proti Vojskem. Od križišča sledimo cesti proti Vojskem še 60 m, nato pa zavijemo levo na ozko in strmo cesto, po kateri se hitro vzpnemo nad Idrijo. Pri zadnjih hišah v Čopičevi ulici se nam odpre lep pogled na večji del mesta, cesta pa se spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnje gozdne ceste.
Cesto dosežemo pri manjši kapelici, ob kateri se nahaja tudi razpotje večih poti. Nadaljujemo desno (naravnost po cesti gozdna pot Pšenk), kjer smo takoj na naslednjem razpotju.
Tu pa nadaljujemo levo v breg na strmo pot z oznakami - lovska pot (naravnost po cesti - Hleviška planina čez Kodrov rovt). Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi gozd, a se že kmalu položi. Sledi prečni vzpon proti levi, kjer po nekaj minutah dosežemo razmeroma novo vlako, le ta pa nas pripelje na razpotje večih kolovozov. Na omenjenem razpotju nadaljujemo desno na široko pešpot, ta pa se v nadaljevanju zmerno vzpenja skozi gozd. Pot naprej nas vodi preko rastišča čemaža in mimo klopce, še naprej proti levi. Višje dosežemo neizrazit greben, kjer pot zavije nekoliko v desno ter se postavi nekoliko bolj pokonci. Po krajšem strmem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto, mi pa ji sledimo v desno. Malo višje se priključimo širši makadamski cesti, le ta pa nas hitro pripelje do označenega razpotja, kjer se nam priključi pot čez Kodrov rovt.
Tu nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet. Tej cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, sledimo vse do Koče na Hleviški planini, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
zemljevid poti - Hleviška planina
Ob poti: Koča na Hleviški planini (818m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vojsko
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Idrija - Hleviška planina1
Idrija - Hleviška planina2
Idrija - Hleviška planina3
Idrija - Hleviška planina4
Idrija - Hleviška planina5
Idrija - Hleviška planina6
Idrija - Hleviška planina7
Idrija - Hleviška planina8
Idrija - Hleviška planina9
Idrija - Hleviška planina10
Idrija - Hleviška planina11
Idrija - Hleviška planina12
Idrija - Hleviška planina13
Idrija - Hleviška planina14
Idrija - Hleviška planina15
Idrija - Hleviška planina16
Idrija - Hleviška planina17
Idrija - Hleviška planina18
Idrija - Hleviška planina19
Diskusija o izletu Idrija - Hleviška planina (lovska pot)
Kokta25. 02. 2012
Čudovit dan za obisk Hleviške planine.Pot je dobro markirana. V koči fajn žlinkrofi. Malo snegca je še na vrhu, drugače se pa pomlad že čuti nasmeh Žig v koči.
Janiel7417. 03. 2012
Žlikrofi v želodcu..žig pa v knjižicinasmeh Potka čist kul. Gor pa lovski poti, dol po Kodrovem rovtu... (-49)
majasvagelj22. 09. 2014
Samo toliko v vednost - žig se nahaja (tudi) za kočo, na steni drvarnice.
(Jaz sem šla gor po K. rovtu, dol po lovski poti - po tej poti so še sledi (letošnjega) žleda.)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki