Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj

Hudajužna - Porezen

Natisni
Izhodišče: Hudajužna (385 m)
Širina/Dolžina: 46,1747°N 13,9151°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1245 m
Višinska razlika po poti: 1245 m
Zemljevid: Julijske Alpe - vzhodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: v
Ogledov: 23.912
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Iz Mosta na Soči gremo proti Idriji. V Bači pri Modreju zavijemo levo v smeri Podbrda. Peljemo se skozi vasi Klavže, Kneža in Grahovo, po Koritnici pa prispemo v Hudajužno. Dobrih 50 metrov pred tablo, ki označuje konec vasi, na desno zagledamo majhen most prek reke Bača. Takoj ko ga prečimo na levo zagledamo prostor, kjer lahko parkiramo avto.
Opis poti:
S parkirišča krenemo pod železniški podhod in po nekaj korakih naletimo na razpadajočo hišo, kjer je dobro opazna markacija za Porezen. Sledimo hudourniku, nad katerim se vleče slabo vidna in precej zdelana pot. Po nekaj trenutkih nas pot privede do ostankov mosta (trije kosi železa), od koder hodimo po strugi hudournika še približno sto metrov naprej, nato pa na desni strani zagledamo kup podrtega drevja in nad njim markacije. Ko se nam uspe dvigniti nad hudournik, se pot popravi in tudi markacije so od tu naprej pogostejše.
Nadaljnja hoja nas pripelje do stare hiše, tam pa se pot obrne v drugo smer. Začne se z zmernim vzponom, ki nas privede do grebena. Nekaj časa hodimo po grebenu, mimo že skoraj propadlih objektov, nato pa se strmo vzpnemo in pridemo na vrh Durnika.
Po razgibanem grebenu nadaljujemo proti vzhodu, mimo Robija vrha, dokler ne pridemo na rob planote, kjer se nam odpre veličasten pogled na jug. Pot nas skozi smrekov gozd vodi tik nad južnim robom planote, dokler ne pridemo ven iz gostega gozda in se priključimo poti, ki pride iz Podbrda. Po nekaj korakih smo spet na razpotju poti, kjer se držimo levo. Do vrha nam preostane še zadnjih sto višinskih metrov hoje po grebenu.
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Durnik (1152m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Hudajužna - Porezen1
Hudajužna - Porezen2
Hudajužna - Porezen3
Hudajužna - Porezen4
Hudajužna - Porezen5
Hudajužna - Porezen6
Hudajužna - Porezen7
Hudajužna - Porezen8
Hudajužna - Porezen9
Hudajužna - Porezen10
Hudajužna - Porezen11
Hudajužna - Porezen12
Hudajužna - Porezen13
Hudajužna - Porezen14
Hudajužna - Porezen15
Hudajužna - Porezen16
Hudajužna - Porezen17
Hudajužna - Porezen18
Hudajužna - Porezen19
Hudajužna - Porezen20
Diskusija o izletu Hudajužna - Porezen
marinka673.8.2014
Če štartamo z železniške postaje, je to blizu? Prišli bi namreč z vlakom iz Boh. Bistrice. OZ ali lahko krenemo že iz Podbrda, če je kaj markirano? Teh lepih krajev žal namreč sploh ne poznamo. Koliko pa je hoje na vrh Porezna? Hvala.velik nasmeh
marinka677.8.2014
Miri, hvala, to znam tudi sama, ampak zanima me, če je iz PODBRDA markirana pot, verjetno si mislil Petrovo brdo?
Hvala še enkrat.
valerija1127.8.2014
Marinka,tudi iz Podbrda je markirana pot na Porezen.Začneš v bližini železniške postaje.
Varen korak in obilo užitkov.


valerija1127.8.2014
Dodajam,okviren čas hoje Podbrdo-koča na Poreznu je 3 ure.
marinka6711.8.2014
Hvala, super. Torej bomo združili dve doživetji:vožnjo z vlakom skozi tunel in vzpon na Porezen. Super za otroke in velike"otroke"! nasmeh
LidijaJesih17.1.2016
Markacije na hiški na sliki 3 so prebarvane, pot skozi grapo pa težko prehodna. Takoj za prehodom s slike 2 se na desno dvigne strma steza, ki pripelje na greben in če ji sledimo, se združi po kakšne pol ure z markirano potjo. Posebej označena ta sprememba ni nikjer, povedala je domačinka na izhodišču.
Matjaž6093.1.2020
Iz Hudejužine proti Poreznu se je spremenil pristop. Pristop pri železniški postaji se opušča, ga ne vzdržujejo več. Preko reke Bače je potrebno iti tam, kjer je smerokaz za Zakojco. Po nekaj sto metrih so nove markacije, ki sovpadajo z markacijami maratona. Nova pot se kasneje združi s staro, ki pelje preko Durnika.
Lapuh20719.9.2021 16:06:04
Včerajšnji lepi popoldan smo izkoristili, da se s tega izhodišča v Hudajužni povzpnemo na Durnik (1152m); za več bi nas že lovil mrak. Novi pristop, ki ga zgoraj omenja Matjaž, se začne v spodnji Hudajužni, slab kilometer od železniške postaje ob Bači navzdol. Mi pa smo preverili varianto, ki jo omenja zgoraj Lidija, in ni nam bilo žal. 100m po prehodu pod železnico (čisto blizu postaje) se v grapi, še pred stavbo na sliki št. 3, ostro v desno odcepi stezica v precejšno strmino, a kar kmalu doseže greben. Zdaj ostro levo in po manjšem travniku naravnost navzgor v gozd, kjer se vije stezica, pravzaprav več stezic. Lahko slediš tudi drogovom el. napeljave, pa kmalu prideš do opustele kmetije Na Rovtu. Nad kmetijo nadaljuješ naravnost gor po slabo vidni stezici v gozd in malo pod grebenom prideš na markirano stezo, po kateri poteka gorski maraton štirih občin. Gozdovi, strmine, pustote, mir, lepi razgledi. Nekaj slik naložim v forum. Srečali nismo nikogar.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki