Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Slavnika (1028 m), vidi mesto Idrija?
Glasuj

Hudajužna - Kojca

Natisni
Izhodišče: Hudajužna (381 m)
Širina/Dolžina: 46,174°N 13,9149°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Višinska razlika: 922 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.210
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. V naselju Hudajužna zapustimo glavno cesto in pred manjšo cerkvijo sv. Barbare zavijemo levo v smeri Zakojce. Nadaljujemo preko reke Bače, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri naselju Bača pri Modreju zavijemo v smeri Podbrda, nato pa se po glavni cesti peljemo do naselja Hudajužna, kjer za manjšo cerkvijo sv. Barbare zavijemo desno v smeri Zakojce. Nadaljujemo preko reke Bače, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi skozi podvoz pod železniško progo, takoj za podvozom pa se rahlo v levo odcepi pešpot na Porezen. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Porezna in se do domačije Rore vzpnemo po običajno dokaj zaraščeni poti, ali pa nadaljujemo po zložni cesti, s katere gremo malo naprej levo na cesto, ob kateri je znak za slepo ulico (naravnost vozna cesta proti Zakojci) in se po njej vzpnemo do domačije Rore.
Pri domačiji je označeno razpotje, mi pa nadaljujemo desno v smeri Zakojce (levo Porezen) ter se po nekoliko slabši cesti spustimo do potoka Porezen, ga preko kamnitega mostička prečimo, nato pa se vrnemo nazaj na vozno cesto proti Zakojci. Vzpon nadaljujemo po dokaj lepi makadamski cesti, s katere se nam odpirajo občasni pogledi na del Spodnjih Bohinjskih gora. Višje nas pot vodi med pašniki in senožetmi, nato pa še mimo cestne table, ki označuje pričetek naselja Zakojca. Za tablo nas pot vodi še mimo razpela in nekaj hiš, nato pa na levi že opazimo Bevkovo domačijo, katere ogled je možen vsak dan, ključe pa se dobi v Zakojci pri Turistični kmetiji pri Flandru.
Domačijo obidemo po desni strani, nato pa gremo levo na pešpot v smeri Zakojce. V nadaljevanju nas spremljajo oznake ter redke markacije, katerih od domačije Rore naprej ni bilo, mi pa preko pašnikov prispemo do prej omenjene turistične kmetije, kjer tudi dosežemo asfaltno cesto.
Cesti sledimo v levo, le ta pa nas vodi mimo obeležja NOB, zapustimo pa jo pri transformatorju, kjer gremo desno na kolovoz (odcep ni označen). Ko po nekaj korakih kolovoz postane travnat in preide na pašne travnike, opazimo markacijo, ki nam potrdi, da smo na pravi poti. Sledi vzpon na zgornji rob pašnika, od koder se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Zakojco in verigo Spodnjih Bohinjskih gora, nas pa markacije še pred lovsko opazovalnico usmerijo levo na kolovoz, ki se prečno vzpne proti levi. Višje se steza, ki deloma še poteka po kolovozih, občasno izgublja, mi pa sledimo markacijam, ki nas čez čas popeljejo v strnjen gozd, kjer dokončno zapustimo kolovoz. Sledi strm vzpon skozi gozd, kjer ob slabo uhojeni poti, sledimo dokaj pogostim markacijam. Višje se nam z desne skoraj neopazno priključi slabša stezica, ki na višini okrog 1100 metrov v celoti obkroži Kojco, naša pot pa tu zavije levo in se povsem položi.
Sledi nekajminutno prečenje, nato pa prispemo do razpotja, kjer se priključimo bolje uhojeni poti iz Jesenice in Orehka. Sledi nekaj zmernega vzpona, nato pa se nam priključi še pot iz Reke in druga pot iz Orehka, v isti smeri pa se nadaljuje tudi pot, ki obkroži Kojco.
Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati in se ob občasnih razgledih nadaljuje po vzhodnem grebenu Kojce. Nekaj minut se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd konča, pot pa položi in do vrha z znamenito kopo sena, nas loči le še nekaj minut hoda.
Hudajužna - Bevkova domačija 1:00, Bevkova domačija - Turistična kmetija pri Flandru 0:15, Turistična kmetija pri Flandru - Kojca 1:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).
zemljevid poti - Kojca
Ob poti: Bevkova domačija v Zakojci (635m), Turistična kmetija pri Flandru (706m), Zakojca (706m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Hudajužna - Kojca1
Hudajužna - Kojca2
Hudajužna - Kojca3
Hudajužna - Kojca4
Hudajužna - Kojca5
Hudajužna - Kojca6
Hudajužna - Kojca7
Hudajužna - Kojca8
Hudajužna - Kojca9
Hudajužna - Kojca10
Hudajužna - Kojca11
Hudajužna - Kojca12
Hudajužna - Kojca13
Hudajužna - Kojca14
Hudajužna - Kojca15
Hudajužna - Kojca16
Hudajužna - Kojca17
Hudajužna - Kojca18
Hudajužna - Kojca19
Hudajužna - Kojca20
Hudajužna - Kojca21
Hudajužna - Kojca22
Hudajužna - Kojca23
Hudajužna - Kojca24
Hudajužna - Kojca25
Hudajužna - Kojca26
Hudajužna - Kojca27
Hudajužna - Kojca28
Hudajužna - Kojca29
Hudajužna - Kojca30
Hudajužna - Kojca31
Hudajužna - Kojca32
Hudajužna - Kojca33
Hudajužna - Kojca34
Hudajužna - Kojca35
Hudajužna - Kojca36
Hudajužna - Kojca37
Hudajužna - Kojca38
Hudajužna - Kojca39
Hudajužna - Kojca40
Hudajužna - Kojca41
Hudajužna - Kojca42
Hudajužna - Kojca43
Hudajužna - Kojca44
Hudajužna - Kojca45
Hudajužna - Kojca46
Hudajužna - Kojca47
Hudajužna - Kojca48
Hudajužna - Kojca49
Hudajužna - Kojca50
Hudajužna - Kojca51
Hudajužna - Kojca52
Hudajužna - Kojca53
Hudajužna - Kojca54
Hudajužna - Kojca55
Hudajužna - Kojca56
Hudajužna - Kojca57
Diskusija o izletu Hudajužna - Kojca
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki