Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVivodnik / Hruševka - Vivodnik
  

Hruševka - Vivodnik

 
Izhodišče: Hruševka (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2335°N / 14,726°E
Cilj: Vivodnik (1508 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 988 m
Višinska razlika po poti: 1210 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3877
Ocena: 1 glasov
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Vrhpolje, Soteska, Srednja vas, Loke in Potok. Pri vasi Potok se v levo odcepi cesta proti termam Snovik, mi pa glavni cesti sledimo le še nekaj 100 m oz. do mesta, kjer nas oznake za Hruševko usmerijo levo na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Vransko, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Ljubljani. Na koncu Vranskega, bomo prišli do križišča, kjer zavijemo desno proti Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Motnik, Špitalič, Cirkuše, Laze, Šmartno in Buč. Za vasjo Buč, pa nas oznake za Hruševko usmerijo desno na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo ostro desno v smeri pešpoti na sv. Miklavža. Pot se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje ob rob pašnikov, od koder se nam odpre lep pogled na okolico. Sprva nekoliko bolj zaraščena pot se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi mimo brunarice, za katero prečimo še pas grmičevja. Za grmičevjem se pot razširi v kolovoz, le ta pa zavije ostro v levo ter nas pripelje v strnjen gozd. Kratek čas še hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na vse bolj strmo pešpot. Tej precej strmi poti, ki se ves čas vzpenja skozi gozd, pa nato sledimo vse do cerkve sv. Miklavža na Gori, od katere se nam odpre lep razgled.
Od cerkve sv. Miklavža nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Prevale. Cesta se najprej prične rahlo spuščati, nato pa nas pripelje do mesta, kjer se levo navzdol odcepi kratka pešpot proti bližnjemu studenčku, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa se prične zložno vzpenjati. Po krajšem vzponu, nas cesta pripelje na manjši preval, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prevali. Usmerimo se na omenjeno pot, ki se prehodno rahlo spusti, nato pa preide na greben imenovan V grebenih.
Tu pot postane precej strma ter se nadaljuje po in ob mestoma precej strmem in na nekaj mestih tudi nekoliko izpostavljenem grebenu (predvsem v mokrem je na določenih delih nevarnost zdrsa). Višje se pot položi in nas z grebena pripelje na rob večje ter zaraščene jase. Tu pot zavije levo v gozd ter se zložno spusti do bližnje gozdne ceste, kateri pa sledimo v levo. Nekaj časa se spuščamo po omenjeni cesti, nato pa prispemo do križišča, sredi katerega stoji križ. S križišča nadaljujemo po markiranem kolovozu v smeri Prevale, do katere imamo še 40 minut vzpona. Kolovoz se naprej razmeroma strmo vzpenja skozi gozd, višje preči staro poseko, nato pa se položi in nas pripelje na slabše označeno razpotje.
Na mestu, kjer kolovoz zavije levo, se v smeri naravnost nadaljuje markirana pešpot, ki se najprej zmerno, višje pa strmo vzpenja skozi gozd. Tej poti, ki je v zadnjem delu pred Prevalo tudi zaraščena z malinovjem, sledimo vse do prevala Prevala, s katerega se nam odpre lep razgled.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto, ki nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Sveti Miklavž na Gori (757m), Prevala (1163m), Planina Ravni (1075m), Planina Travnik (1180m), Dom na Menini planini (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Hruševka - vivodnik1
Hruševka - vivodnik2
Hruševka - vivodnik3
Hruševka - vivodnik4
Hruševka - vivodnik5
Hruševka - vivodnik6
Hruševka - vivodnik7
Hruševka - vivodnik8
Hruševka - vivodnik9
Hruševka - vivodnik10
Hruševka - vivodnik11
Hruševka - vivodnik12
Hruševka - vivodnik13
Hruševka - vivodnik14
Hruševka - vivodnik15
Hruševka - vivodnik16
Hruševka - vivodnik17
Hruševka - vivodnik18
Hruševka - vivodnik19
Hruševka - vivodnik20
Hruševka - vivodnik21
Hruševka - vivodnik22
Hruševka - vivodnik23
Hruševka - vivodnik24
Hruševka - vivodnik25
Hruševka - vivodnik26
Hruševka - vivodnik27
Hruševka - vivodnik28
Hruševka - vivodnik29
Hruševka - vivodnik30
Hruševka - vivodnik31
Hruševka - vivodnik32
Hruševka - vivodnik33
Hruševka - vivodnik34
Hruševka - vivodnik35
Hruševka - vivodnik36
Hruševka - vivodnik37
Hruševka - vivodnik38
Hruševka - vivodnik39
Hruševka - vivodnik40
Hruševka - vivodnik41
Hruševka - vivodnik42
Hruševka - vivodnik43
Hruševka - vivodnik44
Hruševka - vivodnik45
Hruševka - vivodnik46
Hruševka - vivodnik47
Hruševka - vivodnik48
Hruševka - vivodnik49
Hruševka - vivodnik50
Hruševka - vivodnik51
Hruševka - vivodnik52
Hruševka - vivodnik53
Hruševka - vivodnik54
Hruševka - vivodnik55
Hruševka - vivodnik56
Hruševka - vivodnik57
Hruševka - vivodnik58
Hruševka - vivodnik59
Hruševka - vivodnik60
Hruševka - vivodnik61
Hruševka - vivodnik62
Hruševka - vivodnik63
Hruševka - vivodnik64
Hruševka - vivodnik65
Hruševka - vivodnik66
Hruševka - vivodnik67
Hruševka - vivodnik68
Hruševka - vivodnik69
Hruševka - vivodnik70
Hruševka - vivodnik71
Hruševka - vivodnik72
Hruševka - vivodnik73
Hruševka - vivodnik74
Hruševka - vivodnik75
Hruševka - vivodnik76
Hruševka - vivodnik77
Hruševka - vivodnik78
Hruševka - vivodnik79
Hruševka - vivodnik80
Hruševka - vivodnik81
Hruševka - vivodnik82
Hruševka - vivodnik83
Hruševka - vivodnik84
Hruševka - vivodnik85
Hruševka - vivodnik86
Hruševka - vivodnik87
Hruševka - vivodnik88
Hruševka - vivodnik89
Hruševka - vivodnik90
Hruševka - vivodnik91
Hruševka - vivodnik92
Hruševka - vivodnik93
Hruševka - vivodnik94
Hruševka - vivodnik95
Hruševka - vivodnik96
Hruševka - vivodnik97
Hruševka - vivodnik98
Hruševka - vivodnik99
Hruševka - vivodnik100
Hruševka - vivodnik101
Hruševka - vivodnik102
Hruševka - vivodnik103
Hruševka - vivodnik104
Hruševka - vivodnik105
Hruševka - vivodnik106
Hruševka - vivodnik107
Hruševka - vivodnik108
Hruševka - vivodnik109
Hruševka - vivodnik110
Hruševka - vivodnik111
Hruševka - vivodnik112
Hruševka - vivodnik113
Hruševka - vivodnik114
Hruševka - vivodnik115
Hruševka - vivodnik116
Hruševka - vivodnik117
Hruševka - vivodnik118
Diskusija o izletu Hruševka - Vivodnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki