Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Prevala / Hruševka - Prevala

Hruševka - Prevala

Natisni
Izhodišče: Hruševka (520 m)
Širina/Dolžina: 46,2335°N 14,726°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 643 m
Višinska razlika po poti: 685 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.287
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Vrhpolje, Soteska, Srednja vas, Loke in Potok. Pri vasi Potok se v levo odcepi cesta proti termam Snovik, mi pa glavni cesti sledimo le še nekaj 100 m oz. do mesta, kjer nas oznake za Hruševko usmerijo levo na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Vransko, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Ljubljani. Na koncu Vranskega, bomo prišli do križišča, kjer zavijemo desno proti Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Motnik, Špitalič, Cirkuše, Laze, Šmartno in Buč. Za vasjo Buč, pa nas oznake za Hruševko usmerijo desno na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo ostro desno v smeri pešpoti na sv. Miklavža. Pot se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje ob rob pašnikov, od koder se nam odpre lep pogled na okolico. Sprva nekoliko bolj zaraščena pot se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi mimo brunarice, za katero prečimo še pas grmičevja. Za grmičevjem se pot razširi v kolovoz, le ta pa zavije ostro v levo ter nas pripelje v strnjen gozd. Kratek čas še hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na vse bolj strmo pešpot. Tej precej strmi poti, ki se ves čas vzpenja skozi gozd, pa nato sledimo vse do cerkve sv. Miklavža na Gori, od katere se nam odpre lep razgled.
Od cerkve sv. Miklavža nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Prevale. Cesta se najprej prične rahlo spuščati, nato pa nas pripelje do mesta, kjer se levo navzdol odcepi kratka pešpot proti bližnjemu studenčku, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa se prične zložno vzpenjati. Po krajšem vzponu, nas cesta pripelje na manjši preval, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prevali. Usmerimo se na omenjeno pot, ki se prehodno rahlo spusti, nato pa preide na greben imenovan V grebenih.
Tu pot postane precej strma ter se nadaljuje po in ob mestoma precej strmem in na nekaj mestih tudi nekoliko izpostavljenem grebenu (predvsem v mokrem je na določenih delih nevarnost zdrsa). Višje se pot položi in nas z grebena pripelje na rob večje ter zaraščene jase. Tu pot zavije levo v gozd ter se zložno spusti do bližnje gozdne ceste, kateri pa sledimo v levo. Nekaj časa se spuščamo po omenjeni cesti, nato pa prispemo do križišča, sredi katerega stoji križ. S križišča nadaljujemo po markiranem kolovozu v smeri Prevale, do katere imamo še 40 minut vzpona. Kolovoz se naprej razmeroma strmo vzpenja skozi gozd, višje preči staro poseko, nato pa se položi in nas pripelje na slabše označeno razpotje.
Na mestu, kjer kolovoz zavije levo, se v smeri naravnost nadaljuje markirana pešpot, ki se najprej zmerno, višje pa strmo vzpenja skozi gozd. Tej poti, ki je v zadnjem delu pred Prevalo tudi zaraščena z malinovjem, sledimo vse do prevala Prevala, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Prevala
Ob poti: Sveti Miklavž na Gori (757m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Ravni ( 10 min), Planina Travnik ( 40 min), Ojstri vrh (nad Prevalo), Dom na Menini planini (2 h 40 min), Vivodnik (3 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Hruševka - Prevala1
Hruševka - Prevala2
Hruševka - Prevala3
Hruševka - Prevala4
Hruševka - Prevala5
Hruševka - Prevala6
Hruševka - Prevala7
Hruševka - Prevala8
Hruševka - Prevala9
Hruševka - Prevala10
Hruševka - Prevala11
Hruševka - Prevala12
Hruševka - Prevala13
Hruševka - Prevala14
Hruševka - Prevala15
Hruševka - Prevala16
Hruševka - Prevala17
Hruševka - Prevala18
Hruševka - Prevala19
Hruševka - Prevala20
Hruševka - Prevala21
Hruševka - Prevala22
Hruševka - Prevala23
Hruševka - Prevala24
Hruševka - Prevala25
Hruševka - Prevala26
Hruševka - Prevala27
Hruševka - Prevala28
Hruševka - Prevala29
Hruševka - Prevala30
Hruševka - Prevala31
Hruševka - Prevala32
Hruševka - Prevala33
Hruševka - Prevala34
Hruševka - Prevala35
Hruševka - Prevala36
Hruševka - Prevala37
Hruševka - Prevala38
Hruševka - Prevala39
Hruševka - Prevala40
Hruševka - Prevala41
Hruševka - Prevala42
Hruševka - Prevala43
Hruševka - Prevala44
Hruševka - Prevala45
Hruševka - Prevala46
Hruševka - Prevala47
Hruševka - Prevala48
Hruševka - Prevala49
Hruševka - Prevala50
Hruševka - Prevala51
Hruševka - Prevala52
Hruševka - Prevala53
Hruševka - Prevala54
Hruševka - Prevala55
Hruševka - Prevala56
Diskusija o izletu Hruševka - Prevala
krpak29. 07. 2012
Danes sva šla s prijateljem peš iz Buča. Pot je krasna, le v zgornjem delu je na poti nekaj podrtih dreves. Tudi vreme na prevali krasno - brez vetra in z Lepenatko pred nosom. Pri pastirju pa se najde tudi kaj za suho grlo.
docepe219. 01. 2015
Tu čez se vsako leto na Veliki Šmaren vračamo romarji iz Zagorja od Nove Štifte proti domu oz. Zgornjemu Tuhinju.
Na križu piše letnico postavitve, kapelica je pa bila blagoslovljena leta 2000.
Ob zadnjem prazniku je bil pa postavljen še zvonček.
Še prigoda: Pobi, ki smo šli štemat za kapelico oboroženi z agregatom in ustreznim ročnim orodjem smo lahko prišli še drugi dan, ker je škala tako trda, zato je nadstrešek raje dozidan.
Za vse tri postavitve gre pa največja zasluga gospodu Smrkolj Jožetu iz Izlak.
vilma1719. 06. 2018
Pri opisu poti je navedeno:
Od cerkve sv. Miklavža nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Prevale.
Od cerkve sv. Miklavža naprej ni nobene makedamske ceste . Samo komaj vidna potka, za katero domačini niso vedeli, da bi vodila na Prevalo.
Prava pot je cca 300 m pred sv. Miklavžem, a se oznaka (puščica brez napisa) vidi šele če se vračate. Cela pot je zelo slabo označena in ni možno priti nikamor brez pomoči mimoidočih. Zadnjih 10 min. poti pa ni bilo možno najti, saj so bile vse možnosti zaraščene do neprehodnosti.
Sama pot je drugače zanimiva, na določenih delih tudi zelo lepa.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki