Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Strelovec / Hotel Plesnik - Strelovec (čez Plesnikovo planino)

Hotel Plesnik - Strelovec (čez Plesnikovo planino)

Natisni
Izhodišče: Hotel Plesnik (760 m)
Širina/Dolžina: 46,3946°N 14,6301°E
Ime poti: čez Plesnikovo planino
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1003 m
Višinska razlika po poti: 1105 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.940
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 77
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Logarsko dolino (vstopnina za osebni avto 7 eur (julij 2016)), nato pa se peljemo do križišča, kjer nas oznake za Hotel Plesnik usmerijo rahlo levo (rahlo desno slap Rinka). Od križišča se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini hotela.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, ki nas mimo drevesa Plesnikova brest v nekaj minutah pripelje do kmečke hiše Ojstrica, kjer nadaljujemo levo v smeri Plesnikove planine, Strelovca in Koče na Klemenči jami (pot preko Plesnikove planine). Malo naprej prispemo do Turistične kmetije Plesnik, nekoliko naprej pa še do konca vozne ceste pri gospodarskem poslopju, kjer nas rdeči kažipoti usmerijo desno na kolovoz, po katerem se ob lepih pogledih vzpnemo do gozda. Na bližnjem razpotju kolovozov nadaljujemo levo, nato pa sledimo markacijam, ki nas po dokaj zaraščeni poti pripeljejo do širše makadamske ceste. Po cesti hodimo do desnega ovinka, tam pa poiščemo nadaljevanje markirane poti. Markirana pot, ki se v zadnjem času precej zarašča, se nekoliko višje vrne na cesto, po cesti pa hodimo do križišča, kjer nadaljujemo desno. Nekaj 10 korakov za križiščem nas markacije povedejo levo, na krajšo lestev, za njo pa stopimo na zaraščeno pot. Višje še nekajkrat prečimo v nadaljevanju slabšo cesto, pot po kateri hodimo pa je na nekaj zaraščenih jasah oz. posekah povsem zaraščena in med grmičevjem komaj sledljiva. Višje se nam nekajkrat odpre lep razgled na vrhove nad Logarsko dolino, mi pa prečimo še nekaj kolovozov, nato pa mimo korita z vodo stopimo iz gozda na spodnji del Plesnikove planine. Ko stopimo iz gozda sledi še kratek vzpon in prispemo do Plesnikovega stanu na Plesnikovi planini.
S Plesnikove planine nadaljujemo levo v smeri Strelovca (desno Koča na Klemenči jami), kjer nas pot sprva vodi na vzhodni del planine, kjer ob vstopu v gozd opazimo stezico, ki se prečno nadaljuje skozi gozd. Ko smo v gozdu prečimo zložen kolovoz, nato pa sledi nekaj korakov dolg spust do izrazitejšega kolovoza, katerega pa tudi samo prečimo, je pa nadaljevanje steze malo težje najti. Kmalu za tem, ko zapustimo kolovoz nas nekoliko zaraščena pot povede preko manjše grape, nato pa nekaj časa preči pobočja proti severu, nato pa se pot prične obračati desno in se približevati drugi grapi. Spust v omenjeno grapo je dokaj nevaren, saj nas drsna pot vodi po nekoliko izpostavljenem pobočju kar strmo navzdol. Na drugi strani grapo zapustimo brez težav, nato pa po krajšem vzponu dosežemo naslednji kolovoz. Po kolovozu se kratek čas vzpenjamo, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na markirano stezico, ki se prične približevati naslednji hudourniški grapi. Spust v omenjeno grapo je enostaven, dosežemo pa jo ravno na nekakšnem "sotočju". Pot se nadaljuje ob levi grapi, vzpon iz nje pa je nekoliko neroden, saj se steza strmo vzpne iz nje, nato pa se hitro položi in zavije levo, kjer v nekaj minutah dosežemo označeno razpotje, kjer se priključimo poti čez Rkljevo peč.
Nadaljujemo desno v smeri Strelovca po sprva zmerno strmi poti, ki pa se kmalu postavi pokonci in se nekaj minut precej strmo vzpenja. Steza se hitro položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje do Icmanikovega stanu, za katerim stopimo na kolovoz. Po kolovozu ali vzporedni planinski poti se v petih minutah povzpnemo do sedla in razpotja na Icmanikovi planini, preko katerega vodi razmeroma nova gozdna cesta in s katerega se nam odpre lep razgled.
Z razpotja na planini nadaljujemo desno (levo Logarska peč 5 minut, naravnost po gozdni cesti prispemo do kmetije Knez) na neizrazit greben, po katerem nadaljujemo zložen vzpon. Sprva se vzpenjamo vzporedno z novejšo cesto, ki je desno pod nami, nato pa pot postaja vse bolj strma in se postopoma oddalji od ceste. Strma pot nas višje pripelje do slabše opaznega razpotja, ki se nahaja v pasu bujne vegetacije, mi pa nadaljujemo na levo, za spoznanje slabše uhojeno stezico, ki se vzpne greben Strelovca severovzhodno od vrha (desna pot preči pobočja proti desni in doseže greben Strelovca jugozahodno od vrha, slednja pot je tudi za kakih 15 minut daljša). Ko dosežemo greben nadaljujemo desno ter se v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Hotel Plesnik - Plesnikova planina 1:30, Plesnikova planina - Icmanikova planina 1:15, Icmanikova planina - Strelovec 45 minut.
zemljevid poti - Strelovec
Ob poti: Plesnikova planina (1319m), Icmanikova planina (1520m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Hotel Plesnik - Strelovec1
Hotel Plesnik - Strelovec2
Hotel Plesnik - Strelovec3
Hotel Plesnik - Strelovec4
Hotel Plesnik - Strelovec5
Hotel Plesnik - Strelovec6
Hotel Plesnik - Strelovec7
Hotel Plesnik - Strelovec8
Hotel Plesnik - Strelovec9
Hotel Plesnik - Strelovec10
Hotel Plesnik - Strelovec11
Hotel Plesnik - Strelovec12
Hotel Plesnik - Strelovec13
Hotel Plesnik - Strelovec14
Hotel Plesnik - Strelovec15
Hotel Plesnik - Strelovec16
Hotel Plesnik - Strelovec17
Hotel Plesnik - Strelovec18
Hotel Plesnik - Strelovec19
Hotel Plesnik - Strelovec20
Hotel Plesnik - Strelovec21
Hotel Plesnik - Strelovec22
Hotel Plesnik - Strelovec23
Hotel Plesnik - Strelovec24
Hotel Plesnik - Strelovec25
Hotel Plesnik - Strelovec26
Hotel Plesnik - Strelovec27
Hotel Plesnik - Strelovec28
Hotel Plesnik - Strelovec29
Hotel Plesnik - Strelovec30
Hotel Plesnik - Strelovec31
Hotel Plesnik - Strelovec32
Hotel Plesnik - Strelovec33
Hotel Plesnik - Strelovec34
Hotel Plesnik - Strelovec35
Hotel Plesnik - Strelovec36
Hotel Plesnik - Strelovec37
Hotel Plesnik - Strelovec38
Hotel Plesnik - Strelovec39
Hotel Plesnik - Strelovec40
Hotel Plesnik - Strelovec41
Hotel Plesnik - Strelovec42
Hotel Plesnik - Strelovec43
Hotel Plesnik - Strelovec44
Hotel Plesnik - Strelovec45
Hotel Plesnik - Strelovec46
Hotel Plesnik - Strelovec47
Hotel Plesnik - Strelovec48
Hotel Plesnik - Strelovec49
Hotel Plesnik - Strelovec50
Hotel Plesnik - Strelovec51
Hotel Plesnik - Strelovec52
Hotel Plesnik - Strelovec53
Hotel Plesnik - Strelovec54
Hotel Plesnik - Strelovec55
Hotel Plesnik - Strelovec56
Hotel Plesnik - Strelovec57
Hotel Plesnik - Strelovec58
Hotel Plesnik - Strelovec59
Hotel Plesnik - Strelovec60
Hotel Plesnik - Strelovec61
Hotel Plesnik - Strelovec62
Hotel Plesnik - Strelovec63
Hotel Plesnik - Strelovec64
Hotel Plesnik - Strelovec65
Hotel Plesnik - Strelovec66
Hotel Plesnik - Strelovec67
Hotel Plesnik - Strelovec68
Hotel Plesnik - Strelovec69
Hotel Plesnik - Strelovec70
Hotel Plesnik - Strelovec71
Hotel Plesnik - Strelovec72
Hotel Plesnik - Strelovec73
Hotel Plesnik - Strelovec74
Hotel Plesnik - Strelovec75
Hotel Plesnik - Strelovec76
Hotel Plesnik - Strelovec77
Diskusija o izletu Hotel Plesnik - Strelovec (čez Plesnikovo planino)
michael6621. 07. 2017
Do plesnikove pl.se pride po cesti,steza je kar vorng zaraščena.Od pl.naprej pa sem našel samo eno markacijo in skoraj nevidno stezo ,ki se izgubi ko pride na cesto.Cesta oz.dva kraka cest pa se konča v neprehoden teren.Po kaki uri iskanju steze in smeri po gozdu od pl.naprej sva obupala in se (prvič do sedaj ne da bi pršla do vrha)vrnila nazaj v Logarsko.Ta steza se ne more več imenovati markirana.mrk pogled
3athlonetz17. 09. 2019
Sploh se ne čudim prejšnjemu komentarju. Moja dogodivščina pri iskanju poti je popolnoma enaka. Po prehojeni poti v obratno smer priporočam, da planinci v spodnjem delu Plesnikove planine zavijejo v gozd proti severu, poiščejo kolovoz, se spustijo do združitve z naslednjim kolovozom (kjer se zavije desno) in po tem (spet v smeri S) hodijo približno 10 (5-15)minut in so pozorni na levo, torej spodnjo stran kolovoza, kjer se pot brez planinskih oznak odcepi s kolovoza. Potem ni več težav najti poti.
keti129. 08. 2020
Danes smo po omenjeni poti sestopile v Logarsko. Od Strelovca do Icmankove pl relativno dobro označena in shojena pot. Nato do Plesnikove planine težje najti nadaljevanje poti, kadarkoli prideš vmes na gozdno cesto, vendar smo ob pazljivem opazovanju našle vse odcepe. Od Plesnikove pl dol pa je po novem zelo dobro označeno in pot vidno posekana, dovolj široka, tako da ni bilo težav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki