Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj

Hotavlje - Vrh Slajke

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 381 m
Višinska razlika po poti: 390 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 484
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo desno ter se postopoma pričnemo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo še mimo nekaj hiš, nato pa nas oznake usmerijo ostro levo, kjer nekaj 10 korakov nadaljujemo po kolovozu, na senožeti pa se kolovoz spremeni v stezico, le ta pa zavije nekoliko v desno in nas vodi še mimo ene hiše. Višje prečimo nekaj slabših kolovozov, markacije pa nas skozi pas nekoliko zaraščene poti pripeljejo do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Na drugi strani ceste se najprej strmeje vzpnemo, nato pa nadaljujemo po ožji stezi, ki se nadaljuje po manjši dolinici, kjer tudi poteka trasa električne napeljave. Iz dolinice se kmalu prečno vzpnemo proti desni, kjer dosežemo greben (tu se nam z desne priključi še ena stezica), tu pa se steza obrne v levo. Malo naprej prečimo še en kolovoz, ko zapustimo gozd pa se hitro vzpnemo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Po asfaltni cesti hodimo nekaj korakov, nato pa pred klopco nadaljujemo desno (naravnost Dom na Slajki in Ermanovec) na kolovoz, ki se rahlo spusti, nato pa se po njem v zmernem vzponu povzpnemo na Vrh Slajke, kjer stoji antenski stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2020.
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Hotavlje - Vrh Slajke1
Hotavlje - Vrh Slajke2
Hotavlje - Vrh Slajke3
Hotavlje - Vrh Slajke4
Hotavlje - Vrh Slajke5
Hotavlje - Vrh Slajke6
Hotavlje - Vrh Slajke7
Hotavlje - Vrh Slajke8
Hotavlje - Vrh Slajke9
Hotavlje - Vrh Slajke10
Hotavlje - Vrh Slajke11
Hotavlje - Vrh Slajke12
Hotavlje - Vrh Slajke13
Hotavlje - Vrh Slajke14
Hotavlje - Vrh Slajke15
Hotavlje - Vrh Slajke16
Hotavlje - Vrh Slajke17
Hotavlje - Vrh Slajke18
Hotavlje - Vrh Slajke19
Hotavlje - Vrh Slajke20
Hotavlje - Vrh Slajke21
Hotavlje - Vrh Slajke22
Hotavlje - Vrh Slajke23
Hotavlje - Vrh Slajke24
Hotavlje - Vrh Slajke25
Hotavlje - Vrh Slajke26
Hotavlje - Vrh Slajke27
Hotavlje - Vrh Slajke28
Hotavlje - Vrh Slajke29
Hotavlje - Vrh Slajke30
Hotavlje - Vrh Slajke31
Hotavlje - Vrh Slajke32
Diskusija o izletu Hotavlje - Vrh Slajke
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki