Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj

Hotavlje - Štor (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 596 m
Višinska razlika po poti: 635 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 739
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo desno ter se postopoma pričnemo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo še mimo nekaj hiš, nato pa se v levo odcepi markirana pešpot, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas vodi še mimo korita z vodo. Višje se naselje konča, cesta, ki nam nudi lepe razglede pa kmalu zavije ostro levo in postopoma preide v gozd. Višje prečimo traso markirane poti, mi pa strmi cesti sledimo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Slajki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Stare Oselice. V nadaljevanju se asfalt prehodno konča, nato pa nadaljujemo po travnati dolinici, kjer prispemo do kmetije Hom. Pri omenjeni kmetiji cesta zavije levo, nato pa naredi desno serpentino in se prečno vzpne do križišča, kjer se združimo z markirano potjo, ki vodi mimo Doma na Slajki.
Nadaljujemo v smeri Ermanovca ter nato kar nekaj časa hodimo po makadamski cesti, ki pozneje postane asfaltna. Sledi še nekaj spusta ob lepih razgledih, nato pa iz manjšega križišča nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo se lahko spustimo do cerkve sv. Pavla v Stari Oselici), iz naslednjega križišča pa gremo rahlo levo (rahlo desno kmetija Rotovž).
Sledi lahkoten vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer se markirana pot razcepi.
Nadaljujemo po rahlo desni poti, ki se nadaljuje po cesti (levo vrh Ermanovca, možno pa je priti tudi do Doma na Ermanovcu, vendar je pot nekoliko daljša) ter se v nadaljevanju prečno vzpenjamo. Višje nadaljujemo rahlo levo, pri zaselku nekaj hiš pa se cesta obrne ostro desno, nato pa nas ob lepih razgledih pripelje do označenega razpotja ob kapelici in zvonu.
Nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Ermanovcu (ostro levo vrh Ermanovca, levo cesta, ki se spusti do Sovodnja) ter s hojo nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, kateri se malo naprej priključi še markirana pot s Sovodnja.
Od omenjenega razpotja sledi le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje in prispemo do Doma na Ermanovcu.
Pri koči opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
Hotavlje - Dom na Ermanovcu 2:10, Dom na Ermanovcu - Štor 0:05.
zemljevid poti - Štor
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Hotavlje - Štor1
Hotavlje - Štor2
Hotavlje - Štor3
Hotavlje - Štor4
Hotavlje - Štor5
Hotavlje - Štor6
Hotavlje - Štor7
Hotavlje - Štor8
Hotavlje - Štor9
Hotavlje - Štor10
Hotavlje - Štor11
Hotavlje - Štor12
Hotavlje - Štor13
Hotavlje - Štor14
Hotavlje - Štor15
Hotavlje - Štor16
Hotavlje - Štor17
Hotavlje - Štor18
Hotavlje - Štor19
Hotavlje - Štor20
Hotavlje - Štor21
Hotavlje - Štor22
Hotavlje - Štor23
Hotavlje - Štor24
Hotavlje - Štor25
Hotavlje - Štor26
Hotavlje - Štor27
Hotavlje - Štor28
Hotavlje - Štor29
Hotavlje - Štor30
Hotavlje - Štor31
Hotavlje - Štor32
Hotavlje - Štor33
Hotavlje - Štor34
Hotavlje - Štor35
Hotavlje - Štor36
Hotavlje - Štor37
Hotavlje - Štor38
Hotavlje - Štor39
Hotavlje - Štor40
Hotavlje - Štor41
Hotavlje - Štor42
Hotavlje - Štor43
Hotavlje - Štor44
Hotavlje - Štor45
Hotavlje - Štor46
Hotavlje - Štor47
Hotavlje - Štor48
Hotavlje - Štor49
Hotavlje - Štor50
Hotavlje - Štor51
Hotavlje - Štor52
Hotavlje - Štor53
Hotavlje - Štor54
Hotavlje - Štor55
Hotavlje - Štor56
Diskusija o izletu Hotavlje - Štor (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj