Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Štor / Hotavlje - Štor (čez Slajko)

Hotavlje - Štor (čez Slajko)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Ime poti: čez Slajko
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 596 m
Višinska razlika po poti: 640 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 971
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo desno ter se postopoma pričnemo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo še mimo nekaj hiš, nato pa nas oznake usmerijo ostro levo, kjer nekaj 10 korakov nadaljujemo po kolovozu, na senožeti pa se kolovoz spremeni v stezico, le ta pa zavije nekoliko v desno in nas vodi še mimo ene hiše. Višje prečimo nekaj slabših kolovozov, markacije pa nas skozi pas nekoliko zaraščene poti pripeljejo do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Na drugi strani ceste se najprej strmeje vzpnemo, nato pa nadaljujemo po ožji stezi, ki se nadaljuje po manjši dolinici, kjer tudi poteka trasa električne napeljave. Iz dolinice se kmalu prečno vzpnemo proti desni, kjer dosežemo greben (tu se nam z desne priključi še ena stezica), tu pa se steza obrne v levo. Malo naprej prečimo še en kolovoz, ko zapustimo gozd pa se hitro vzpnemo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Asfaltna cesta nas nato vodi mimo klopce, kjer se v desno odcepi pot proti Vrhu Slajke, mi pa po cesti, ki se polkrožno obrne v levo sledimo do bližnje kmetije, od katere nas do Doma na Slajki loči le še minuto hoda.
Od doma se vrnemo do bližnje kmetije, kjer glavne objekte obidemo po zgornji strani ter s potjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se na bližnjem travniku spremeni v kolovoz. Sledi hoja skozi pas gozda, nato pa prispemo na travnata pobočja Špika oz. Vranškovega griča (na zemljevidih se pojavljata obe imeni), katera ob lepih razgledih prečimo. Ko dosežemo slabšo makadamsko cesto se po njej spustimo (desno zasebno zemljišče), ko se cesta položi pa se priključimo širši makadamski cesti, katero dosežemo nad kmetijo Hom.
Nadaljujemo v smeri Ermanovca ter nato kar nekaj časa hodimo po makadamski cesti, ki pozneje postane asfaltna. Sledi še nekaj spusta ob lepih razgledih, nato pa iz manjšega križišča nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo se lahko spustimo do cerkve sv. Pavla v Stari Oselici), iz naslednjega križišča pa gremo rahlo levo (rahlo desno kmetija Rotovž).
Sledi lahkoten vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer se markirana pot razcepi.
Nadaljujemo po rahlo desni poti, ki se nadaljuje po cesti (levo vrh Ermanovca, možno pa je priti tudi do Doma na Ermanovcu, vendar je pot nekoliko daljša) ter se v nadaljevanju prečno vzpenjamo. Višje nadaljujemo rahlo levo, pri zaselku nekaj hiš pa se cesta obrne ostro desno, nato pa nas ob lepih razgledih pripelje do označenega razpotja ob kapelici in zvonu.
Nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Ermanovcu (ostro levo vrh Ermanovca, levo cesta, ki se spusti do Sovodnja) ter s hojo nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, kateri se malo naprej priključi še markirana pot s Sovodnja.
Od omenjenega razpotja sledi le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje in prispemo do Doma na Ermanovcu.
Pri koči opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
Hotavlje - Dom na Slajki 1:15, Dom na Slajki - Dom na Ermanovcu 1:30, Dom na Ermanovcu - Štor 0:05.
zemljevid poti - Štor
Ob poti: Dom na Slajki (789m), Koča na Ermanovcu (968m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Hotavlje - Štor1
Hotavlje - Štor2
Hotavlje - Štor3
Hotavlje - Štor4
Hotavlje - Štor5
Hotavlje - Štor6
Hotavlje - Štor7
Hotavlje - Štor8
Hotavlje - Štor9
Hotavlje - Štor10
Hotavlje - Štor11
Hotavlje - Štor12
Hotavlje - Štor13
Hotavlje - Štor14
Hotavlje - Štor15
Hotavlje - Štor16
Hotavlje - Štor17
Hotavlje - Štor18
Hotavlje - Štor19
Hotavlje - Štor20
Hotavlje - Štor21
Hotavlje - Štor22
Hotavlje - Štor23
Hotavlje - Štor24
Hotavlje - Štor25
Hotavlje - Štor26
Hotavlje - Štor27
Hotavlje - Štor28
Hotavlje - Štor29
Hotavlje - Štor30
Hotavlje - Štor31
Hotavlje - Štor32
Hotavlje - Štor33
Hotavlje - Štor34
Hotavlje - Štor35
Hotavlje - Štor36
Hotavlje - Štor37
Hotavlje - Štor38
Hotavlje - Štor39
Hotavlje - Štor40
Hotavlje - Štor41
Hotavlje - Štor42
Hotavlje - Štor43
Hotavlje - Štor44
Hotavlje - Štor45
Hotavlje - Štor46
Hotavlje - Štor47
Hotavlje - Štor48
Hotavlje - Štor49
Hotavlje - Štor50
Hotavlje - Štor51
Hotavlje - Štor52
Hotavlje - Štor53
Hotavlje - Štor54
Hotavlje - Štor55
Hotavlje - Štor56
Hotavlje - Štor57
Hotavlje - Štor58
Hotavlje - Štor59
Hotavlje - Štor60
Hotavlje - Štor61
Hotavlje - Štor62
Hotavlje - Štor63
Hotavlje - Štor64
Hotavlje - Štor65
Hotavlje - Štor66
Hotavlje - Štor67
Hotavlje - Štor68
Hotavlje - Štor69
Hotavlje - Štor70
Hotavlje - Štor71
Hotavlje - Štor72
Hotavlje - Štor73
Diskusija o izletu Hotavlje - Štor (čez Slajko)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki