Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali hodite v hribe s pohodnimi palicami?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Kucelj (nad Kopačnico) / Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico) (čez Srednje Brdo)

Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico) (čez Srednje Brdo)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (421 m)
Širina/Dolžina: 46,11487°N 14,1163°E
Ime poti: čez Srednje Brdo
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 499 m
Višinska razlika po poti: 505 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 352
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Še pred koncem Hotavelj pa zavijemo desno v smeri poti na Blegoš, podjetja Marmor Hotavlje in Loške zadruge (naravnost Kopačnica, Leskovica in smučišče Cerkno). Po približno 100 metrih od križišča prispemo do Loške zadruge, kjer parkiramo.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Še pred koncem Hotavelj pa zavijemo desno v smeri poti na Blegoš, podjetja Marmor Hotavlje in Loške zadruge (naravnost Kopačnica, Leskovica in smučišče Cerkno). Po približno 100 metrih od križišča prispemo do Loške zadruge, kjer parkiramo.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Še pred koncem Hotavelj pa zavijemo desno v smeri poti na Blegoš, podjetja Marmor Hotavlje in Loške zadruge (naravnost Kopačnica, Leskovica in smučišče Cerkno). Po približno 100 metrih od križišča prispemo do Loške zadruge, kjer parkiramo.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Še pred koncem Hotavelj pa zavijemo desno v smeri poti na Blegoš, podjetja Marmor Hotavlje in Loške zadruge (naravnost Kopačnica, Leskovica in smučišče Cerkno). Po približno 100 metrih od križišča prispemo do Loške zadruge, kjer parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča se vrnemo dobrih 100 metrov nazaj do križišča, od tam pa nadaljujemo desno v smeri proti smučišču Cerkno. Kratek čas hodimo ob glavni cesti, nato pa gremo rahlo desno na vzpenjajočo se cesto v smeri razgledne točke Makovce in Srednjega Brda. Po približno 15 minutah vzpona prispemo do prvih hiš vasice Srednje Brdo, mi pa ob občasnih razgledih nadaljujemo vzpon skozi vas. Na manjšem križišču v zgornjem delu vasi gremo rahlo levo, za zadnjo hišo pa se asfalt konča in s potjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas hitro popelje v manjšo dolinico. V dolinici se cesta razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto, ki se vzpne ob robu gozda in kmalu preide v gozd skozi katerega se prečno vzpne. Ožja cesta se višje razcepi, mi pa nadaljujemo desno in s potjo nadaljujemo po širšem kolovozu, ki nas postopoma pripelje na Makovc (Makovc so travniki na manjši planoti), kjer prečimo cesto, ki pripelje iz vasice Studor. Sledi hoja čez razgledne travnik in združimo se s kolovozom iz smeri Studorja.
Nadaljujemo naravnost, sprva še ob pogledu na Blegoš, nato pa po rahlo drugi strani hriba do manjšega sedelca, kjer gremo desno in nato takoj levo, kjer se prečno vzpnemo proti levi.
Malo naprej ponovno zapustimo gozd v katerega smo vstopili na manjšem sedelcu in se nato ob lepih razgledih vzpenjamo po prisojnih pobočjih Kuclja. Za razglednim delom se vrnemo v gozd, po nekaj minutah pa se priključimo še označeni poti iz Kopačnice.
Tu gremo desno in v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje dosežemo 920 metrov visok vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2021.
Ob poti: Srednje Brdo (520m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)1
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)2
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)3
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)4
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)5
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)6
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)7
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)8
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)9
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)10
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)11
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)12
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)13
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)14
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)15
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)16
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)17
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)18
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)19
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)20
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)21
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)22
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)23
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)24
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)25
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)26
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)27
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)28
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)29
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)30
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)31
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)32
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)33
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)34
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)35
Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico)36
Diskusija o izletu Hotavlje - Kucelj (nad Kopačnico) (čez Srednje Brdo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki