Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Dom na Slajki / Hotavlje - Dom na Slajki (čez Belo)

Hotavlje - Dom na Slajki (čez Belo)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Ime poti: čez Belo
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 380 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 412
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo levo (desno markirana pot na Slajko in Ermanovec).
Takoj za cerkvijo gremo desno, sprva še po asfaltni cesti, ki vodi do bližnje hiše, mi pa gremo še pred hišo na kolovoz, ki se prečno vzpne do toplarja, katerega obidemo po desni strani. Ko kolovoz malo višje zavije desno se nam z leve priključi še pot, ki se prične v bližini sotočja Kopačnice in Poljanske Sore (v bližini križišča, kjer smo parkirali, le da na desnem bregu Kopačnice, tako da do sem lahko prispemo tudi po tej poti), mi pa nadaljujemo desno ter se prečno vzpnemo čez senožet v gozd, skozi katerega se nato nadaljuje pot. V gozdu kolovoz naredi nekaj serpentin, ko pa nas oznake za Slajko usmerijo desno, ga zapustimo ter kratek čas nadaljujemo po gozdni stezici. Kmalu se vrnemo na kolovoz, kateremu sledimo v desno, še malo višje pa se združimo s potjo iz Podgore.
Nadaljujemo desno po širši stezi, ki se kmalu razširi v kolovoz, le ta pa zavije nekoliko levo in nas pri lovski opazovalnici pripelje iz gozda. Tu ob spodnjem robu po kolovozu prečimo travnik, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji sledimo v desno. Cesta se kmalu prične spuščati in nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer dosežemo asfaltno cesto. Po asfaltni cesti se vzpnemo do bližnjega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri Slajke.
Sledi vzpon po asfaltni cesti, ko zapustimo gozd pa se nam z desne priključi markirana pot iz Hotavelj. Asfaltna cesta nas nato vodi mimo klopce, kjer se v desno odcepi pot proti Vrhu Slajke, mi pa po cesti, ki se polkrožno obrne v levo sledimo do bližnje kmetije, od katere nas do Doma na Slajki loči le še minuto hoda.
Opis se nanaša na stanje decembra 2020, slike pa so od januarja in decembra 2020.
zemljevid poti - Dom na Slajki
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Špik (Vranškov grič), Vrhovski grič (1 h), Koča na Ermanovcu (1 h 15 min), Štor (1 h 20 min), Ermanovec (1 h 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Hotavlje - Dom na Slajki1
Hotavlje - Dom na Slajki2
Hotavlje - Dom na Slajki3
Hotavlje - Dom na Slajki4
Hotavlje - Dom na Slajki5
Hotavlje - Dom na Slajki6
Hotavlje - Dom na Slajki7
Hotavlje - Dom na Slajki8
Hotavlje - Dom na Slajki9
Hotavlje - Dom na Slajki10
Hotavlje - Dom na Slajki11
Hotavlje - Dom na Slajki12
Hotavlje - Dom na Slajki13
Hotavlje - Dom na Slajki14
Hotavlje - Dom na Slajki15
Hotavlje - Dom na Slajki16
Hotavlje - Dom na Slajki17
Hotavlje - Dom na Slajki18
Hotavlje - Dom na Slajki19
Hotavlje - Dom na Slajki20
Hotavlje - Dom na Slajki21
Hotavlje - Dom na Slajki22
Hotavlje - Dom na Slajki23
Hotavlje - Dom na Slajki24
Hotavlje - Dom na Slajki25
Hotavlje - Dom na Slajki26
Hotavlje - Dom na Slajki27
Hotavlje - Dom na Slajki28
Hotavlje - Dom na Slajki29
Hotavlje - Dom na Slajki30
Hotavlje - Dom na Slajki31
Hotavlje - Dom na Slajki32
Hotavlje - Dom na Slajki33
Diskusija o izletu Hotavlje - Dom na Slajki (čez Belo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki