Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj

Hotavlje - Dom na Slajki

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 380 m
Višinska razlika po poti: 380 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 14.481
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo desno ter se postopoma pričnemo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo še mimo nekaj hiš, nato pa nas oznake usmerijo ostro levo, kjer nekaj 10 korakov nadaljujemo po kolovozu, na senožeti pa se kolovoz spremeni v stezico, le ta pa zavije nekoliko v desno in nas vodi še mimo ene hiše. Višje prečimo nekaj slabših kolovozov, markacije pa nas skozi pas nekoliko zaraščene poti pripeljejo do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Na drugi strani ceste se najprej strmeje vzpnemo, nato pa nadaljujemo po ožji stezi, ki se nadaljuje po manjši dolinici, kjer tudi poteka trasa električne napeljave. Iz dolinice se kmalu prečno vzpnemo proti desni, kjer dosežemo greben (tu se nam z desne priključi še ena stezica), tu pa se steza obrne v levo. Malo naprej prečimo še en kolovoz, ko zapustimo gozd pa se hitro vzpnemo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Asfaltna cesta nas nato vodi mimo klopce, kjer se v desno odcepi pot proti Vrhu Slajke, mi pa po cesti, ki se polkrožno obrne v levo sledimo do bližnje kmetije, od katere nas do Doma na Slajki loči le še minuto hoda.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2020.
zemljevid poti - Dom na Slajki
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Špik (Vranškov grič), Vrhovski grič (1 h 15 min), Koča na Ermanovcu (1 h 30 min), Štor (1 h 35 min), Ermanovec (1 h 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Hotavlje - Dom na Slajki1
Hotavlje - Dom na Slajki2
Hotavlje - Dom na Slajki3
Hotavlje - Dom na Slajki4
Hotavlje - Dom na Slajki5
Hotavlje - Dom na Slajki6
Hotavlje - Dom na Slajki7
Hotavlje - Dom na Slajki8
Hotavlje - Dom na Slajki9
Hotavlje - Dom na Slajki10
Hotavlje - Dom na Slajki11
Hotavlje - Dom na Slajki12
Hotavlje - Dom na Slajki13
Hotavlje - Dom na Slajki14
Hotavlje - Dom na Slajki15
Hotavlje - Dom na Slajki16
Hotavlje - Dom na Slajki17
Hotavlje - Dom na Slajki18
Hotavlje - Dom na Slajki19
Hotavlje - Dom na Slajki20
Hotavlje - Dom na Slajki21
Hotavlje - Dom na Slajki22
Hotavlje - Dom na Slajki23
Hotavlje - Dom na Slajki24
Hotavlje - Dom na Slajki25
Hotavlje - Dom na Slajki26
Hotavlje - Dom na Slajki27
Hotavlje - Dom na Slajki28
Hotavlje - Dom na Slajki29
Diskusija o izletu Hotavlje - Dom na Slajki
margu503. 09. 2009
Slajka je lepa v vseh letnih časih.Ker je naš krovni hrib je od nas domačinov dobro obiskan.Tudi kadar človek nima napretek časa na Slajko lahko skoči ob vsakem času.Tako je bilo tudi s menoj v torek 1 septembra.Čudovit pozno poletni dan z krasnimi razgledi,sta mi dan popestrila dva orla.Ker takega še nisem nikoli prej videla, na internetu pa mu je podoben samo planinski orel se sprašujem ali je to mogoče.Bil je par,samec je imel na krilih bele kroge iz katerih sta štrleli "zakrici",fascinanten pogled naživali.L.p.MARGU
dejan1007. 09. 2009
Lep nedeljski vzpon z družino. Prijeten in ravno prav dolg, čeprav so otroci malo "tečnarili". Verjetno ni bil njihov dan. Padla je odločitev, da pridemo še enkrat pozimi, ko bo sneg (verjtno po cesti). Lp, Dejan iz Škofje Loke.
Ljubljana22. 05. 2016
Opis poti je zelo zastarel. Travniki in doline v opisu so zdaj gozd. Pri vzpenjanju od cerkve po asfaltni poti priporočam pozornost na markacije, ki se pojavijo strmo levo v gozd. Slike 3 v naravi ni več. Lep pozdrav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki