Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Gruska jama / Gruska jama - Gruska jama (Krožna pot, nasprotna smer urinega kazalca)

Gruska jama - Gruska jama (Krožna pot, nasprotna smer urinega kazalca)

Natisni
Izhodišče: Gruska jama (320 m)
Širina/Dolžina: 46,09226°N 15,56932°E
Ime poti: Krožna pot, nasprotna smer urinega kazalca
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 0 m
Višinska razlika po poti: 30 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Avtor: jerque
Ogledov: 515
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 4
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz smeri Podčetrtka ali Bistrice ob Sotli: v Prelasku ob glavni cesti med obema omenjenima krajema zavijemo proti zahodu: smer Kozje. Ko prevozimo Buče in se približamo Vrenski Gorci, smo pozorni na obcestno avtobusno postajališče, kjer na nadstrešnici jasno piše "Gruska jama". Takoj za postajališčem obrnemo "za 180 stopinj" in zapeljemo na počivališče za postajališčem na nasprotni strani ceste. Na počivališču parkiramo na primernem mestu.

b) Iz smeri Kozjega: na krožišču, ki poleg obrtne cone pri Kozjem "seka" glavno cesto med Šentjurjem in Podsredo, zavijemo proti severovzhodu: smer Prelasko. Ko prevozimo Ješovec in se približamo Vrenski Gorci, smo pozorni na obcestno avtobusno postajališče, kjer na nadstrešnici jasno piše "Gruska jama". Malo pred postajališčem na isti strani ceste zapeljemo na počivališče za postajališčem. Na počivališču parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Opozorilo 1:
Del poti ob levem bregu potoka je speljan po zelo ozkih in zelo strmih stopnicah, hoja po tem delu je odsvetovana, če imamo vrtoglavico ali nam noge ne dovoljujejo hoje po stopnicah. Še vedno lahko dosežemo izvir po relativno položni poti po kolovozih ob desnem bregu potoka (gl. prvi del spodnjega opisa) in se vrnemo po isti poti.

Opozorilo 2:
Kot omenjeno, je ob levem bregu potoka pot zelo ozka, zato je srečevanje zelo oteženo. Ob "prometnejših" urah, na kar lahko sklepamo že po številu parkiranih vozil na počivališču, je priporočljivo, da se vsi obiskovalci držijo iste smeri, vsaj na delu poti ob levem bregu potoka.


Opis poti:
==========

Puščica pod informativno tablo na počivališču nam priporoča, da gremo desno, t.j. v smeri nasproti urinega kazalca. Torej krenemo vzdolž ceste v smeri proti Kozjemu in po nekaj metrih zavijemo levo na prvi kolovoz. Med hojo po kolovozu smo na levi strani pozorni, da ne spregledamo stebrička s puščico, ki nas znova usmeri levo. Po poti ob robu gozda dosežemo brv čez potok in jo prečkamo. Tu se dejansko šele začne uradni del poti, saj je od tu dalje posuta z oblanci (oz. lesnimi ostanki iz žage), ob poti pa je tudi nekaj izobraževalnih tabel. Spočetka dokaj položna pot nas pripelje do razcepa, kjer lahko levo po "slepem" in še vedno dokaj položnem odseku pridemo vse do izvira pod 30 metrsko steno. Z izvira se vrnemo nazaj na razcep, tu se pa prične odsek po zelo strmih in ozkih stopnicah, ki je varovan z ograjo iz jeklenice. Nekje na poti proti vrhu sledi še en "slep" odcep levo proti Puščavnikovi jami. Pot do tja je sicer položna in ravno tako varovana z ograjo iz jeklenice, vendar ozka in izdolbena v skoraj navpično steno, tako da se ne priporoča obiskovalcem z vrtoglavico. Od tam se vrnemo nazaj na razcep in po še vedno strmih stopnicah nadaljujemo vse do vrha. Pot se konča na izvozu iz izhodiščnega počivališča, ki se nahaja na naši levi.
zemljevid poti - Gruska jama
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Gruska jama - Gruska jama1
Gruska jama - Gruska jama2
Gruska jama - Gruska jama3
Gruska jama - Gruska jama4
Diskusija o izletu Gruska jama - Gruska jama (Krožna pot, nasprotna smer urinega kazalca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki