Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Vodice / Grgar - Vodice (po trasi plinovoda)

Grgar - Vodice (po trasi plinovoda)

Natisni
Izhodišče: Grgar (286 m)
Širina/Dolžina: 45,999°N 13,6741°E
Ime poti: po trasi plinovoda
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 365 m
Višinska razlika po poti: 385 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.293
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Sveto Goro usmerijo levo na drugo cesto, kjer najprej obidemo še "zadnjo" hišo, nato pa se cesta nadaljuje čez travnik. Po asfaltu hodimo do oznake plinovoda št. 443, od koder nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Le nekaj korakov naprej pa se z makadamske ceste v levo odcepi označena pot na Sveto Goro čez Križce, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore "po sredi" (cesta, katero zapustimo se nadaljuje do bližnje hiše - možno je nadaljevanje tudi po cesti do samotne hiše).
Pot naprej nas vodi čez manjši travnik, nato pa nas pripelje do lesene brvi preko potoka Slatnik, kjer se ponovno razcepi.
Nadaljujemo rahlo desno (levo čez brv Sveta Gora) po poti, ki se nadaljuje ob potoku Slatna. Nekoliko naprej se priključimo kolovozu (kolovoz, ki se nadaljuje od zgoraj omenjene samotne hiše), po njem pa hitro prispemo do lesenih planinskih oznak.
Z razpotja nadaljujemo desno v smeri poti po Ranjekah (levo Sveta Gora), le ta pa se nadaljuje po desni strani (levi breg) bližnjega potoka. Potok Slatna, ob katerem hodimo je v svojo strugo izdolbel manjša korita, več brzic ter nekaj tolmunov. Nekoliko višje prečimo potok, nato pa se nekoliko strmeje vzpnemo do bližnjega kolovoza. Ko stopimo na kolovoz mu sledimo v desno (slabo označeno), mi pa po njem hodimo do širše makadamske ceste, katero pa le prečimo (levo preval Preški vrh, desno Grgar). Pot nadaljujemo po poti, ki je v poletnem času dokaj zaraščena, le ta pa že kmalu preči potok Slatna. Na drugi strani potoka še kratek čas nadaljujemo skozi pas grmičevja in redkega gozda, nato pa stopimo na drugo makadamsko cesto, po kateri hitro prispemo do manjšega križišča, ki se nahaja le nekaj metrov pred naravnim bazenom Gospodnjek.
S križišča pred Gospodnjekom nadaljujemo po levi cesti, katera se za dvema manjšima vikendoma spremeni v kolovoz, le ta pa postopoma preide na traso plinovoda. V nadaljevanju se kar strmo vzpenjamo po trasi plinovoda, nam pa se s poti, ki se je med tem s kolovoza že spremenila v stezo odpirajo vedno lepši razgledi proti Trnovskemu gozdu in okolici. Višje prečimo kolovoz, mi pa po trasi plinovoda nadaljujemo do oznake plinovoda št. 447, kjer tudi stopimo na nekakšen preval. Tu nadaljujemo levo v gozd, kjer uzremo slabšo stezo, mi pa se po njej v nekaj 10 korakih spustimo do gozdne ceste, ki vodi od prevala Preški vrh proti vrhu Vodice. S ceste se nam prehodno odpre lep pogled proti Sveti Gori, mi pa po njej hodimo do informativne table muzeja na prostem Vodice.
Tu se najprej desno navzdol odcepi markirana pot proti zaselku Vodice (15 minut), nekaj metrov naprej in nato desno vodi steza do spomenika pri orlih (2 minuti), v levo pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic, kjer stoji mavzolej Generala Gonzage.
zemljevid poti - Vodice
Ob poti: Gospodnjek (355m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Grgar - Vodice1
Grgar - Vodice2
Grgar - Vodice3
Grgar - Vodice4
Grgar - Vodice5
Grgar - Vodice6
Grgar - Vodice7
Grgar - Vodice8
Grgar - Vodice9
Grgar - Vodice10
Grgar - Vodice11
Grgar - Vodice12
Grgar - Vodice13
Grgar - Vodice14
Grgar - Vodice15
Grgar - Vodice16
Grgar - Vodice17
Grgar - Vodice18
Grgar - Vodice19
Grgar - Vodice20
Grgar - Vodice21
Grgar - Vodice22
Grgar - Vodice23
Grgar - Vodice24
Grgar - Vodice25
Grgar - Vodice26
Grgar - Vodice27
Grgar - Vodice28
Grgar - Vodice29
Grgar - Vodice30
Grgar - Vodice31
Grgar - Vodice32
Grgar - Vodice33
Grgar - Vodice34
Grgar - Vodice35
Grgar - Vodice36
Grgar - Vodice37
Grgar - Vodice38
Grgar - Vodice39
Grgar - Vodice40
Grgar - Vodice41
Grgar - Vodice42
Grgar - Vodice43
Grgar - Vodice44
Grgar - Vodice45
Grgar - Vodice46
Grgar - Vodice47
Grgar - Vodice48
Grgar - Vodice49
Grgar - Vodice50
Grgar - Vodice51
Grgar - Vodice52
Grgar - Vodice53
Grgar - Vodice54
Grgar - Vodice55
Grgar - Vodice56
Grgar - Vodice57
Grgar - Vodice58
Grgar - Vodice59
Grgar - Vodice60
Grgar - Vodice61
Grgar - Vodice62
Grgar - Vodice63
Diskusija o izletu Grgar - Vodice (po trasi plinovoda)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki