Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveta Gora / Grgar - Sveta Gora (čez Križce)

Grgar - Sveta Gora (čez Križce)

Natisni
Izhodišče: Grgar (286 m)
Širina/Dolžina: 45,999°N 13,6741°E
Ime poti: čez Križce
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 410 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.330
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Sveto Goro usmerijo levo na drugo cesto, kjer najprej obidemo še "zadnjo" hišo, nato pa se cesta nadaljuje čez travnik. Po asfaltu hodimo do oznake plinovoda št. 443, od koder nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Le nekaj korakov naprej pa z makadamske ceste zavijemo levo v smeri označene poti na Sveto Goro čez Križce (naravnost Sveta Gora po Ranjekah, po Sredi in čez Frančiškov hrib).
Pot nadaljujemo po kolovozu, po katerem hitro prispemo do kamnite ograde, ob njej pa do potoka Slatnik, katerega prečimo, nato pa na drugi strani nadaljujemo bolj v levo. Sledi prečenje širšega kolovoza, istočasno pa prečimo traso električne napeljave. Sledi vzpon skozi gozd po slabše uhojeni, a sprva še lepo sledljivi stezici, ob kateri opazimo tudi nekaj markacij. Višje, na delu, kjer pot s severovzhodnega prehaja na jugovzhodno pobočje, pa se steza prične izgubljati med trnjem. Sledi iskanje prehodov med trnjem, ali pa se moramo na nekaj odsekih prebiti skozi zaraščeno pot. Nekoliko naprej prispemo na pobočje, kjer je pred leti bil požar, pot pa je od tod naprej ponovno lažje sledljiva. Sledi rahel prečni vzpon, nato pa dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti vrhu Svete Gore.
Po cesti hodimo mimo nekaj postaj križevega pota, nato pa, ko cesta zavije ostro v desno, nadaljujemo naravnost na pešpot, katera pa se višje vrne na cesto. Ko se vrnemo na cesto nas pot vodi mimo leta 2015 obnovljene kapelice Pieta, za njo pa nadaljujemo po stopničasti poti. Mimo zadnje postaje križevega pota, nato hitro prispemo do pokopališča, od tam pa v nekaj 10 korakih do vrha Svete Gore, s katere se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Julijskih Alp.
zemljevid poti - Sveta Gora
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Grgar - Sveta Gora1
Grgar - Sveta Gora2
Grgar - Sveta Gora3
Grgar - Sveta Gora4
Grgar - Sveta Gora5
Grgar - Sveta Gora6
Grgar - Sveta Gora7
Grgar - Sveta Gora8
Grgar - Sveta Gora9
Grgar - Sveta Gora10
Grgar - Sveta Gora11
Grgar - Sveta Gora12
Grgar - Sveta Gora13
Grgar - Sveta Gora14
Grgar - Sveta Gora15
Grgar - Sveta Gora16
Grgar - Sveta Gora17
Grgar - Sveta Gora18
Grgar - Sveta Gora19
Grgar - Sveta Gora20
Grgar - Sveta Gora21
Grgar - Sveta Gora22
Grgar - Sveta Gora23
Grgar - Sveta Gora24
Grgar - Sveta Gora25
Grgar - Sveta Gora26
Grgar - Sveta Gora27
Grgar - Sveta Gora28
Grgar - Sveta Gora29
Grgar - Sveta Gora30
Grgar - Sveta Gora31
Grgar - Sveta Gora32
Grgar - Sveta Gora33
Grgar - Sveta Gora34
Grgar - Sveta Gora35
Grgar - Sveta Gora36
Grgar - Sveta Gora37
Grgar - Sveta Gora38
Grgar - Sveta Gora39
Grgar - Sveta Gora40
Grgar - Sveta Gora41
Grgar - Sveta Gora42
Grgar - Sveta Gora43
Grgar - Sveta Gora44
Grgar - Sveta Gora45
Grgar - Sveta Gora46
Grgar - Sveta Gora47
Grgar - Sveta Gora48
Grgar - Sveta Gora49
Diskusija o izletu Grgar - Sveta Gora (čez Križce)
Hribovka123419.7.2016
Te poti ne priporočam nikomur.
1. OZNAČENA pot? Pa kaj še. Na tej poti ne obstaja niti ena markacija, ki je lepo pobarvana in je mlajša kot 20 let. Markacije so redke, imaš srečo, da se vidi kakšna na vsakih 300 m. Vmes lutaš in kot sokol oprezaš za njimi.
2. označena POT? Tole nikakor ni bila pot, temveč brezpotje. Na začetku morda še za silo uhojena, potem pa se je očitno že vsak obrnil in šel po drugi poti - očitno tudi markacist, ki bi moral obnoviti markacije.
3. Stanje poti. V opisu piše; sledi iskanje prehodov med trnjem, ali pa se moramo na nekaj odsekih prebiti skozi zaraščeno pot. Na NEKAJ ODSEKIH - beri večina poti poteka med trnjem, zaradi katerega bi moral s seboj imeti najmanj žago, da bi prišel skozi nepoškodovan.
Da ne govorim o tem, da sredi poti nikjer več ni nobene markacije, niti sledi o poti, kje naj bi šla. Na vznožju gore pa je še vedno oznaka, da ta pot obstaja - je to res? Prosim lepo, da če poti ne urejajo markacisti, to potem ni več pot, ampak brezpotje, ki si potlej zasluži drugačno oznako.
Nikomur ne priporočam muk med pohodom po tej poti, rajši pojdite po cesti. Razen seveda, če ste strašen avanturist in si želiš videti vso floro in favno, ki jo ta hrib ponuja.
Če pa si kdo vseeno želi po tej poti, moj moto na tem pohodu je bil Per aspera ad astra, verjamem, da bo tak tudi tvoj.
valerija11219.7.2016
Jaz grem ponavadi čez Frančiškov hrib,pot čist solidna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki