Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Grgar - Frančiškov hrib

Natisni
Izhodišče: Grgar (286 m)
Širina/Dolžina: 45,999°N 13,6741°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 346 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.043
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Sveto Goro usmerijo levo na drugo cesto, kjer najprej obidemo še "zadnjo" hišo, nato pa se cesta nadaljuje čez travnik. Po asfaltu hodimo do oznake plinovoda št. 443, od koder nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Le nekaj korakov naprej pa se z makadamske ceste v levo odcepi označena pot na Sveto Goro čez Križce, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore "po sredi" (cesta, katero zapustimo se nadaljuje do bližnje hiše - možno je nadaljevanje tudi po cesti do samotne hiše).
Pot naprej nas vodi čez manjši travnik, nato pa nas pripelje do lesene brvi preko potoka Slatnik, kjer se ponovno razcepi.
Nadaljujemo preko brvi (če se nam zdi prehod preko brvi prenevaren lahko nadaljujemo ob potoku in ga nekoliko naprej prečimo po skalah) po poti, ki na drugi strani preide v gozd ter zavije rahlo v desno. Po nekaj 10 korakih se nam z desne priključi še obvozna pot, mi pa nadaljujemo po postopoma bolj strmi poti, ki se višje vzpenja v številnih okljukih. Nekaj časa se zmerno do strmo vzpenjamo, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Sveta gora - direktna pot) po nekoliko ožji stezi v smeri Svete Gore preko Frančiškovega hriba. Pot naprej se rahlo vzpenja proti levi in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo poti s Skalnice (pot po jarkih).
Tu nadaljujemo rahlo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se prečno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj manjših kavern, nato pa se prehodno nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na Frančiškov hrib, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Frančiškov hrib
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice, Sveta Gora ( 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Grgar - Frančiškov hrib1
Grgar - Frančiškov hrib2
Grgar - Frančiškov hrib3
Grgar - Frančiškov hrib4
Grgar - Frančiškov hrib5
Grgar - Frančiškov hrib6
Grgar - Frančiškov hrib7
Grgar - Frančiškov hrib8
Grgar - Frančiškov hrib9
Grgar - Frančiškov hrib10
Grgar - Frančiškov hrib11
Grgar - Frančiškov hrib12
Grgar - Frančiškov hrib13
Grgar - Frančiškov hrib14
Grgar - Frančiškov hrib15
Grgar - Frančiškov hrib16
Grgar - Frančiškov hrib17
Grgar - Frančiškov hrib18
Grgar - Frančiškov hrib19
Grgar - Frančiškov hrib20
Grgar - Frančiškov hrib21
Grgar - Frančiškov hrib22
Grgar - Frančiškov hrib23
Grgar - Frančiškov hrib24
Grgar - Frančiškov hrib25
Grgar - Frančiškov hrib26
Grgar - Frančiškov hrib27
Grgar - Frančiškov hrib28
Grgar - Frančiškov hrib29
Grgar - Frančiškov hrib30
Grgar - Frančiškov hrib31
Grgar - Frančiškov hrib32
Diskusija o izletu Grgar - Frančiškov hrib
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki