Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Snežnik / Grda draga - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Grda draga - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Natisni
Izhodišče: Grda draga (1172 m)
Širina/Dolžina: 45,5837°N 14,4144°E
Ime poti: čez Mali Snežnik
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 624 m
Višinska razlika po poti: 640 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.930
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor je še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 27 km makadamske ceste prispemo do lovske koče v Grdi dragi, kakih 100 m naprej pa še do planinskih in informativnih tabel, v bližini katerih parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor je še približno 12 km makadamske ceste. 2 km pred Sviščaki prispemo na večjo travnato ravnico imenovana Grda draga, kjer najprej opazimo lovsko kočo, kakih 100 m naprej pa še začetek označene planinske poti na Snežnik.Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu na Sviščakih. Od planinskega doma z vožnjo nadaljujemo proti Mašunu, kjer po nadaljnjih 2 km makadama prispemo do Grde drage, kjer ob planinskih tablah parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča v Grdi dragi se usmerimo na pešpot v smeri Snežnika in Snežne Mati Božje. Pot nas najprej vodi ob robu travnika, nato pa nas za manjšim krmiščem, katerega obidemo po desni strani, popelje v gozd, skozi katerega se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjamo po kolovozu. Kolovoz ima nekaj razpotij, mi pa sledimo tisti poti, ob kateri opazimo markacije. Višje dosežemo kapelico Marije Snežne, pot pa se še naprej nadaljuje po kolovozu, ki ima nekaj razpotij. Tudi na omenjenih razpotjih sledimo markacijam, nato pa prečimo gozdno cesto, kjer se nam z desne priključi pot z izhodišča Sviščaki in Snežniška Grda jama, v levo pa se nadaljuje cesta, ki vodi proti Peklu.
Nadaljujemo v smeri Snežnika, po poti, ki se nadaljuje skozi strnjen gozd. Višje prečimo manjšo jaso, nato pa se vrnemo v gozd, pot pa se prične prečno vzpenjati proti levi. Po nekaj minutah prečnega vzpona dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključi pot z Mašuna.
Ponovno nadaljujemo v smeri Snežnika, tokrat po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi mimo obeležja. Nad obeležjem se nam odpre prvi obširni razgled, ki seže prek Nanosa vse do Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po poti, ki nas vodi skozi ruševje. Ko strmina popusti prispemo do starega kamna trigonometrične točke, ki se nahaja na vrhu, oz. nekaj korakov pod vrhom Malega Snežnika, od koder se nam odpre pogled na Veliki Snežnik, Istro, Primorsko, Notranjsko...
Z Malega Snežnika nadaljujemo po poti, ki se komaj opazno spušča po neizrazitem vzhodnem grebenu Malega Snežnika. V nadaljevanju pot preide na zahodni in zelo razgleden greben Velikega Snežnika, po katerem se nadaljuje po večini v rahlem do občasno zmernem vzponu. Nekoliko naprej se nam z desne priključi Matetova pot, malo naprej pa še običajna pot s Sviščakov.
Na obeh razpotjih nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpnemo po bolj strmem pobočju Velikega Snežnika, ki je v snegu nevarno za zdrs. Po nekaj minutah dosežemo Zavetišče na Velikem Snežniku, pred katerim nadaljujemo levo ter se v nekaj korakih povzpnemo na 1796 m visok vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Snežnik
Ob poti: Kapelica Marije Snežne (1300m), Mali Snežnik (1694m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Grda draga - Snežnik1
Grda draga - Snežnik2
Grda draga - Snežnik3
Grda draga - Snežnik4
Grda draga - Snežnik5
Grda draga - Snežnik6
Grda draga - Snežnik7
Grda draga - Snežnik8
Grda draga - Snežnik9
Grda draga - Snežnik10
Grda draga - Snežnik11
Grda draga - Snežnik12
Grda draga - Snežnik13
Grda draga - Snežnik14
Grda draga - Snežnik15
Grda draga - Snežnik16
Grda draga - Snežnik17
Grda draga - Snežnik18
Grda draga - Snežnik19
Grda draga - Snežnik20
Grda draga - Snežnik21
Grda draga - Snežnik22
Grda draga - Snežnik23
Grda draga - Snežnik24
Grda draga - Snežnik25
Grda draga - Snežnik26
Grda draga - Snežnik27
Grda draga - Snežnik28
Grda draga - Snežnik29
Grda draga - Snežnik30
Grda draga - Snežnik31
Grda draga - Snežnik32
Grda draga - Snežnik33
Grda draga - Snežnik34
Grda draga - Snežnik35
Grda draga - Snežnik36
Grda draga - Snežnik37
Grda draga - Snežnik38
Grda draga - Snežnik39
Grda draga - Snežnik40
Grda draga - Snežnik41
Grda draga - Snežnik42
Grda draga - Snežnik43
Grda draga - Snežnik44
Grda draga - Snežnik45
Grda draga - Snežnik46
Grda draga - Snežnik47
Grda draga - Snežnik48
Grda draga - Snežnik49
Grda draga - Snežnik50
Grda draga - Snežnik51
Grda draga - Snežnik52
Grda draga - Snežnik53
Grda draga - Snežnik54
Grda draga - Snežnik55
Grda draga - Snežnik56
Diskusija o izletu Grda draga - Snežnik (čez Mali Snežnik)
awirex23.8.2016
To pot sem prehodil danes. Pot je prijetna in ni naporna. Prvi del poti po vlakah je malce slabši in rahlo drsi, ko pa se preči cesta, pa se tudi pot izboljša. Preden pridemo do jase je potrebno čez nekaj skal, nato pa po jasi pridemo v gozd, kjer je lahka pot. Prav tako po prihodu iz gozda med grmičevje ni nobenega napora, prav prijetna pot. Edina težava na vrhu je bil močan veter, tako da sem komaj napravil nekaj posnetkov.
Luksi29.4.2018
Lepa pot, pred dvemi dnevi na malem Snežniku še velike zaplate snega.
navdušena16.9.2019
Ni se potrebno peljati do Grde Drage, kar na Sviščakih startamo, gremo kakšen km po cesti in že smo na markirani potki. Meni je ta pot veliko lepša od običajnega pristopa na Snežnik s Sviščakov, je pa nekoliko daljša, predvsem pa manj obljudena. Priporočam
Gorazd G18.9.2019
Na tem izhodišču smo 15. 9. pozabili pohodne palice. Morebitni najditelj naj prosim pokliče 031 863 701. Hvala.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki