Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rodica / Grant - Rodica

Grant - Rodica

Natisni
Izhodišče: Grant (725 m)
Širina/Dolžina: 46,2073°N 13,879°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1241 m
Višinska razlika po poti: 1241 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.330
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Iz Podbrda se peljemo proti Tolminu ali obratno, a le do vasi Koritnica. V Koritnici bomo opazili oznako za vas Rut, ki nas usmeri desno (iz Tolmina pa ostro levo). Povečini vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjene vasi, kjer je tudi manjše križišče. Nadaljujemo levo proti vasici Grant, do katere prispemo po približno 1 km nadaljnje vožnje. V vasi ni urejenih parkirnih mest, zato parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.
Opis poti:
Na koncu vasi Grant poiščemo nadaljevanje markirane poti, ki naprej poteka po slabši cesti oz. kolovozu. V nadaljevanju sledi nekaj razpotij, kjer sledimo sicer redkim markacijam, mi pa se hitro vzpnemo nad vas. Višje zapustimo še bližnji pašnik, nato pa se vzpnemo do širše makadamske ceste, katero prečimo, vzpon pa nadaljujemo skozi gozd. Dokaj strma pot, ob kateri so v nadaljevanju markacije pogostejše, pa višje preči še eno gozdno cesto. Nad cesto pot zavije rahlo v levo, nato pa se prične precej strmo vzpenjati. Višje strmina nekoliko popusti, nato pa se priključimo širši kolovozni poti, kateri sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Rodice (naravnost Koča na planini Razor ter Geološka pot).
Za razpotjem imenovanim Mladinska koča se pričnemo vzpenjati po lepo ohranjeni mulatjeri, ki po nekaj minutah zavije ostro v levo, nato pa se kar nekaj časa prečno vzpenja proti levi, sprva še skozi gozd, nato pa skozi ruševje. Med prečnim vzponom nas pot vodi tudi preko nekaj grap, prehodi preko njih pa niso zahtevni, saj je pot ves čas široka. Ob lepih razgledih na Idrijsko in Cerkljansko hribovje, se pri desni serpentini povsem približamo vrhu Jehlc, katerega ves čas prečenja vidimo pred seboj. Pri tej serpentini se v smeri naravnost nadaljuje brezpotni pristop na omenjeni vrh (zadnji del pred grebenom je zahteven), mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se še naprej nadaljuje po mulatjeri. Dve serpentini višje se v levo odcepi še lažji pristop na prej omenjeni vrh, mi pa se še naprej vzpenjamo skozi ruševje. Malo višje dosežemo greben, ki se vleče od Jehlca do glavnega grebena Spodnjih Bohinjskih gora, pot pa se mu večkrat umakne, enkrat na levo, drugič spet na desno stran. Višje ruševje zamenjajo trave in kamenje, nam pa se z vsakim korakom odpirajo lepši razgledi. Sledi še nekaj serpentin, kjer se vzpnemo preko bolj strmega pobočja, nato pa se pobočje položi in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer se priključimo poti z bohinjske strani.
Tu nadaljujemo desno (levo Šija, Ski hotel Vogel in Ribčev Laz) ter se po zmerno strmem grebenu v dobrih 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na 1966 metrov visok vrh Rodice.
zemljevid poti - Rodica
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Suha Rodica (Novi vrh) ( 45 min), Mali Raskovec (1 h), Raskovec (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Grant - Rodica1
Grant - Rodica2
Grant - Rodica3
Grant - Rodica4
Grant - Rodica5
Grant - Rodica6
Grant - Rodica7
Grant - Rodica8
Grant - Rodica9
Grant - Rodica10
Grant - Rodica11
Grant - Rodica12
Grant - Rodica13
Grant - Rodica14
Grant - Rodica15
Grant - Rodica16
Grant - Rodica17
Grant - Rodica18
Grant - Rodica19
Grant - Rodica20
Grant - Rodica21
Grant - Rodica22
Grant - Rodica23
Grant - Rodica24
Grant - Rodica25
Grant - Rodica26
Grant - Rodica27
Grant - Rodica28
Grant - Rodica29
Grant - Rodica30
Grant - Rodica31
Grant - Rodica32
Grant - Rodica33
Grant - Rodica34
Grant - Rodica35
Grant - Rodica36
Grant - Rodica37
Grant - Rodica38
Grant - Rodica39
Grant - Rodica40
Grant - Rodica41
Grant - Rodica42
Grant - Rodica43
Grant - Rodica44
Grant - Rodica45
Grant - Rodica46
Grant - Rodica47
Grant - Rodica48
Diskusija o izletu Grant - Rodica
PUHIPUHI20. 07. 2019
Danes sva prehodila to pot. Menim, da je oznaka OZNAČENA pot neprimerna. Iz vasi v smeri Rodice ni nobenih markacij; povsem nemogoče je vedeti katera pot je prava. Na opisano pot sva po veliko napačnih poskusih prišla pri sliki 15. Nazaj grede sva tukaj zavila na pravo pot. Markacije na tem delu so zelo redke in res zelo zbledele; skoraj nevidne. Cesto se prečka cca 6x. Na eni točki pa je pot naprej znova nemogoče najti. Del poti med slikama 7 in 10 nama še vedno ostaja neznanka.
gasperv15. 08. 2022 10:31:35
V teh dneh smo prehodili to pot in moj komentar bi bil podoben prejšnjemu. V sami vasi je težko najti primerno izhodišče.
Na markacije smo naleteli precej visoko - na razpotju Tregile kjer se pridruži pot iz vasi Rut.
Imam precej star zemljevid - 2006 in na njem je pot iz vasi Grant vrisana. Na aplikaciji maPZS pa je vrisana pot iz vasi Rut.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki