Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeVeliki Javornik (Ženiklovec) / Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)
  

Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)

 
Izhodišče: Grahovše (800 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3664°N / 14,3518°E
Cilj: Veliki Javornik (Ženiklovec) (1716 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 916 m
Višinska razlika po poti: 916 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10909
Ocena: 1 glasov
Število slik: 34
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju. Tik pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V nadaljevanju se peljemo skozi Tržič v smeri Dolžanove soteske, nato pa pri koncu mesta nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem in Grahovš. Ko prispemo v Grahovše se peljemo po cesti do bližnjega kamnoloma, ob katerem je označeno parkirišče.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali in že po nekaj korakih pridemo na dve križišči. V prvem križišču nadaljujemo naravnost (desno čez most je vas) v drugem pa pridemo do planinskih smerokazov.
Tu se usmerimo levo na zgornjo pot z oznakami Javornik, Stegovnik in Bela peč. Cesta se tu začne zmerno vzpenjati in nas mestoma pelje čez razgledne travnike. Cesta pa nas nato pripelje do naslednjega križišča kjer gremo ponovno levo (desno kmetija Rekar).
Cesta za tem preči privatno zemljišče, kjer je lesa in kmalu za tem pride na naslednje razpotje. Tu nadaljujemo po desni cesti v smeri planine Javornik. Cesta od tu naprej nekaj časa poteka skoraj vodoravno, a se nato ponovno začne vzpenjati in nas pripelje do manjšega zaselka. Tu nadaljujemo naprej po cesti, ki se počasi obrača proti levi. Kmalu za tem cesta naredi še desni ovinek in nas pripelje do smerokaza, kjer se levo odcepi pot na Belo peč.
Tu nadaljujemo naprej po cesti in ji sledimo do mesta kjer se začne spuščati. Po nekaj metrih spusta bomo na desni strani opazili kočo Pr Zdravc, do katere imamo le še nekaj korakov.
Od koče nadaljujemo naprej po slabši cesti, ki se nekoliko spušča, mi pa ji sledimo le nekaj minut do bližnjega razpotja, ob katerem stoji spominsko obeležje.
Mi se tu usmerimo desno na kolovoz, ki se začne vzpenjati. Po nekaj minutah hoje pridemo iz gozda in nato kmalu pridemo do planine, kjer stoji nekaj koč.
Naprej nadaljujemo naravnost navzgor sprva ob ograji nato pa po shojeni stezici čez travnik. Po slabih 30 minutah hoje po zmerno strmem pobočju dosežemo razgleden vrh.
Kamnolom - koča Pr Zdravc 2:00, koča Pr Zdravc - planina Javornik 15 minut, planina Javornik - Veliki Javornik 30 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na Javorniku (1448m), Planina Javornik (1550m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec1
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec2
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec3
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec4
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec5
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec6
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec7
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec8
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec9
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec10
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec11
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec12
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec13
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec14
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec15
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec16
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec17
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec18
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec19
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec20
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec21
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec22
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec23
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec24
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec25
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec26
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec27
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec28
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec29
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec30
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec31
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec32
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec33
Grahovše - veliki_javornik_zeniklovec34
Video:
Ženiklovec (Veliki Javornik), 9.12.2017 - Decemberska smuka
Diskusija o izletu Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec) ()
Gost     
19.1.2007
Tale izlet sem naredila pred dvema letoma, razgled na vrhu je zelo lep. Sedaj pa imam eno vprašanje, ker mi opis poti ni čisto jasen: kot vidim na slikah, je cesta na enem delu zaprta z rampo, že prej pa je ob njej tabla "zasebna cesta" (?). Malo naprej v opisu berem, da se po tej isti cesti pride do manjšega zaselka. Je torej cesta privatna last vseh prebivalcev tistega zaselka, ali kako? Glede na zaselek predvidevam, da mora do njega nekje voditi verjetno tudi javna cesta? Mi lahko kdo, ki pozna razmere in je bil pred kratkim tam razloži, kako je s tem?
Gost     
19.1.2007
Kolikor je bilo razvidno se po tej cesti, da peljati a na lastno odgovornost. Rampa, ki je na sliki se jo, da odpreti in vožnja čez ni prepovedana je pa zaželjeno, da to območje zapustimo s čim manj hrupa. Le nekaj metrov za to rampo pa je občinski znak, ki označuje, da je cesta odprta a še vedno na lastno odgovornost. Torej po cesti se, da do koče na Javorniku.
Gost     
20.1.2007
Ja, to je videti na napisu, vendar pa prometni znak nad njim pomeni "prepovedano za ves promet" (vsaj pred nekaj desetletji, ko so me o tem učili v avtošoli, je bilo tako nasmeh). Na rampi pa vidim napis "dovoljeno za lastnike zemljišč in gospodarjenje z gozdovi". Ker nisem ne lastnik zemljišča, ne gozdar, pač pa samo malo bolj priletna obiskovalka hribov, ki si rada malo skrajša poti (zlasti po cestah), ker pač zelo dolge hoje ne zmorem več, še vedno pa zelo rada hodim v hribe, tile vrhovi tam okrog zame postajajo s tem "prepovedano območje", pa sem kar malo žalostna zaradi tega mrk pogled
Gost     
20.1.2007
Na zapornici je nabiralnik kjer zbirajo denar za vzdrževanje privatnih cest. Torej zakaj bi nekaj dal v nabiralnik, če ne bi smel. Sicer pa se, da do koče tudi po drugi cesti. Iz Tržiča se zapelješ proti domu pod Storžičem. Ko še na asfaltni cesti opaziš križišče v dolgem desnem ovinku zaviješ levo. Naprej glej zemljevid. Pred leti sem se vrnil po tej cesti pa sem normalno prišel. Je pa tudi znak prepovedano za ves promet z dopolnilno tablo uporaba na lastno odgovornost.
Gost     
20.1.2007
Mislim da bi glede zapornic ,nabiralnikov,vzdrževanje cest,takih in drugačnih znakov morali se dragi trčičani obrniti na drugi naslov.Ali boste spet našli novo kost in ves splet seznanjali kako sste z vsako stvarjo nezadovoljni.Pustite to stran planincem,
Gost     
21.1.2007
Ali ima ta rampa gradbeno dovoljenje ali je postavljena na črno? Kot večina drugih.
Gost     
21.1.2007
Da ne bo nesporazuma - jaz sem tista, ki sem vprašala, kako je s prevoznostjo te ceste, pa s tem nisem mislila prav nič slabega, želela sem samo dobiti informacijo in eventuelno idejo, kje drugje bi se še dalo pripeljati malo višje (in to idejo tudi dobila, zato je zame ta diskusija zaključena). In - NISEM TRŽIČANKA, ampak "čistokrvna" Ljubljančanka!nasmeh
Gost     
22.1.2007
Zakaj pa nisi šla do zaselka in dobila ifo iz prve roke.Se vidi da hočeš samo nekaj zrofkati.....Čistokrvna Ljubljančanka.V hribe se ne hodi z avtom.Peš kolikor pač človek zmore.
Gost     
24.1.2007
Kako lep bi bil svet, če bi bilo več strpnosti. Potem bi taka debata odpadla. Ljudje, pustimo tudi drugim živeti, tako kot mislijo, da je za njih najbolje. Kdor misli, da mora čim več pešačiti naj pešači, če je komu boj pri duši, da se pod goro pripelje, naj se pripelje. Za vse je dovolj prostora pod tem soncem. Kdo ve zakaj nekaterim prav pride, da se malo preševercajo z avtom.
Gost     
24.1.2007
Ko berem tole debato in zadnji stavek predhodnega zapisa, si ne morem kaj, da ne bi povedal svojega mnenja glede vožnje v hribe, ki je podkrepljeno z več osebnimi izkušnjami. Tako sem bil enkrat v Blejski koči na Lipanci, ko so vstopili 3 ljudje - starček, ki sta ga z vsake strani podpirala spremljevalca, da je lahko hodil od vrat do mize. Pripeljala sta ga do tja, ker si je želel še enkrat videti kraj, kamor je vse življenje hodil. Zdelo se mi je zelo lepo. Drug primer: Na povratku z nekega srednje visokega vrha sem prehitel starša z otrokom. Oče je kakšne 4 ali 5 let starega otroka nosil v posebnem nahrbtniku. Zakaj? Starša rada hodita v hribe, tudi otrok uživa, vendar je od rojstva telesno tako prizadet, da ne more hoditi (v dolini uporablja invalidski voziček). Zakaj ne bi problema rešili vsaj začasno (dokler je otrok dovolj lahek) tako, da se čim višje pripeljejo in potem uživajo v sredogorju? Najbrž je takih oziroma podobnih primerov še veliko. Cenim tudi trud vseh starejših ali na kakšen način telesno prizadetih, ki si prizadevajo ostati aktivni tudi tako, da po svojih zmožnostih prihajajo uživat malo višje, pa čeprav se zato pripeljejo po kakšni cesti na višjo izhodiščno točko. Saj navsezadnje tudi jaz ne parkiram v Mojstrani, kadar se odpravim na Triglav ...
Gost     
24.1.2007
Točno to je bilo v mojih mislih kot je opisal gost za menoj. In prav je tako, da uživajo v hribih tudi tisti, ki morajo vložiti veliko več truda (pa čeprav del poti naredijo z avtom) kot nekdo, ki je še mlad in prekipeva od energije in mu je z avtobusne ali pa železniške postaje mala malica priti na vrh. V mojih mladih letih, ko so avtomobili bili redkost, smo tudi mi "mleli" asfalt. In nikoli ne bo pazabljeno, ko smo iz Vrat prišli v Mojstrano na avtobus (za nami pa je bil tudi sestop s Kredarice), ta nas ni pobral in smo morali še do železniške na Jesenice v dežju - peš. Kljub mladosti, bi nam takrat pošteno pasalo, da bi se nas kdo usmilil in peljal. Tako vsak po svojih močeh bomo hodili v hribe in močno upam, da še v pozno starost (pa čeprav bo nas kakšen vnuk pripeljal do najbližjega izhodišča) Srečno in varno!
klavdipo     
15.11.2008
Je na vrhu tudi žig?
ben     
16.11.2008
Ko sem jaz gor, maja letos, je žig bil!
LP
andrej jerina     
16.11.2008
Klavdipo, žig na vrhu je v vpisni skrinjici, v kateri pa je bilo danes kar nekaj vode, razmočena knjiga in pa zelo poškodovan žig, tako, da si z njim ne moreš pomagati. LP Andrej
kontiki     
28.5.2017
Je žig še gor na vrhu?
serajko     
28.5.2017
kontiki
Poglej datum prejšnjega komentarja
aditaker     
20.7.2018
Mene tudi zanima če je žig na vrhu in če je še uporaben?

l.p. Rok
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki