Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Furlanovo zavetišče pri Abramu / Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu (lažja varianta)

Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu (lažja varianta)

Natisni
Izhodišče: Gradišče (250 m)
Ime poti: lažja varianta
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 650 m
Višinska razlika po poti: 770 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 22.152
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 36
Dostop do izhodišča:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča nad vasjo Gradišče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva široka in zložna pot, pa nas hitro pripelje do prvega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (desno sveti Miklavž). Po nadaljnjih nekaj korakih hoje pa nas pot pripelje do melišča, čez katerega se prečno vzpnemo na z grmičevjem porasla pobočja. Pot naprej se vse strmeje vzpenja in kmalu nas pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni, znatno lažji, a še vedno deloma zahtevni poti. Pot, nato takoj preči kratko, a dobro zavarovano izpostavljeno polico, za katero se povzpnemo na razgleden Oltar. Z Oltarja še naprej nadaljujemo po strmi pot, ki je mestoma varovana z jeklenico ali klini. Strmina nato postopoma popusti in pot nas pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi plezalna pot. Naprej nadaljujemo po poti, ki se občasno še kar strmo vzpne, čez kakšen krajši skalni skok. Malo pod vrhom na skali opazimo zanimiv verz, za katerim po nekaj korakih stopimo na vrh.
Z Gradiške Ture nadaljujemo po markirani poti v smeri Ježa. Pot gre nato v gozd, kjer se razen nekaj začetnih korakov, spušča. Po nekajminutnem zložnem spustu pa pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost proti Abramu (levo Vipava). Pot naprej, nas pelje po prijetnem travniku, katerega obdaja redek gozd. Za travnikom, stopimo na cesto, kjer nadaljujemo desno, ponovno v smeri proti Abramu. Po cesti pa hodimo le kratek čas, do prvega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo do hiše, ki jo opazimo na levi strani. Tu zapustimo slabšo cesto in nadaljujemo desno navzgor po markirani poti, ki nas po nekaj korakih pripelje na kolovoz, kateremu sledimo v desno. Nadaljnja pot, pa nas z nekaj krajšimi vzponi in spusti pripelje do naslednje gozdne ceste, katero pa samo prečimo. Sledi zmeren vzpon, sprva čez travnik, nato pa skozi gozd do Furlanovega zavetišča pri Abramu.
zemljevid poti - Furlanovo zavetišče pri Abramu
Ob poti: Gradiška Tura (793m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu1
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu2
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu3
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu4
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu5
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu6
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu7
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu8
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu9
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu10
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu11
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu12
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu13
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu14
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu15
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu16
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu17
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu18
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu19
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu20
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu21
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu22
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu23
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu24
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu25
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu26
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu27
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu28
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu29
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu30
Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu31
Diskusija o izletu Gradišče - Furlanovo zavetišče pri Abramu (lažja varianta)
bojanv21.8.2008
Je čas 2,5 h mišljen v eno smer?
Tadej21.8.2008
Čas 2:30 je mišljen v eno smer in sicer v smeri vzpona. Za sestop se običajno porabi tretjino manj časa kot za vzpon. V čas niso všteti postanki.
m.mojstrovc3.8.2009
tudi če bi bila pot dolga 10 ur,vedi da te pri abramu pričakujejo naaaaaajbolši njoki daleč naokrog!!!!!!!mežikanje
BT884.8.2009
PRVO SLIKCO DEJTE SHRANT KER TEGA TRAVNIKA NI VEČ KER GA JE ZAMENJAL BETON ŽALOSTNO .....
NJOKI PA SO RES NAJBOLJŠI NA SVETU
balirka26.4.2010
Ne samo njoki ampak tudi vse ostalo je odlično in za moje pojme zelo poceni nasmeh

Mene zanima, če je kdo že šel h Abramu iz Pirnatove koče na Javorniku
zztop26.4.2010
VČERAJ Z ŽENO PO PLEZALNI POTI NA VRH VIPAVE,POTEM DO ABRAMA IN PREKO PLAZA DO GRADIŠČA.POZ DOBRO MARKIRANA IN ZANIMIVA.
PRIPOROČAM. L.P.
zztop26.4.2010
P.S.
MEDVED PRI ABRAMU SPADA V NARAVO IN NE V KLETKO!!!!!!!!!!!!!!!!
Kriška27.4.2010
zztop, popolnoma se strinjam in zelo se čudim, kako je mogoče, da si lahko dovolijo takšno mučenje živali že kar precej dolgo vrsto let. In še bolj se čudim, da to ni nikomur mar ... Že dolgo ne hodim več do Abrama, iz enega samega razloga - ne prenesem pogleda na to mizerijo in ne na brezčutne ljudi, ki to povzročajo.
viharnik27.4.2010
Temu medvedu se ne gode tako slabo,kot se na prvi pogled čuti.On je že od malega tu notri in nima kakšnih ambicij za pobeg.malo se giblje naokoli,kletka pa tudi ni tako majhna.notri ima še skalnato dvjno stensko uto,da s pred burjo in snegom umakne na varno.Hrane ima na pretek,dogčas pa mu,zaradi obiska tudi nikdar ni.Seveda ima opzimi in spomladi precej miru,ker turistov takrat tam gori ni.Je pa kar krotek,umirjen,ne renči,zato smatram,da se tam počuti kar dobro.nasmeh
Lj27.4.2010
Kriška, ti moram pritrditi. Tudi mene ne mika več k Abramu gledat apatičnega žalostnega medveda. Zame je to mučenje živali, pa kakorkoli si poskušam drugače razlagatizmeden
katjuša227.4.2010
Se pridružujem Kriški.
Pred leti,ko sem bila prvič tam in so imeli zraven kletke tudi stajo s kozami.Medved jih je dobesedno z očmi trgal.Koze so bile na robu živčnega zloma.
Seveda je to pri Abramu vse povezano z komercialo,saj služi največ z preglasnimi Italijani,ki so glasni tudi okrog po vrtu ne samo v objektu.Medved je za njih in njihove otroke pač atrakcija.
Ker pa grem v hribe zaradi lepote in miru se na Nanos podam ponavadi iz Vipavske strani,kjer so lepi cvetoči travniki,prelep pogled proti Dolini,sicer vedno piha,ampak je pa mir.nasmeh
igorf28.4.2010
Medveda so "posvojili" ko je bil še majhen, ker je ostal sirota - če ga ne bi, ne bi preživel.
Če bi ga danes "poslali iz t.i. mučilnice v svobodo-naravo", tudi ne bi preživel.
Sodbe pa naj si dela vsak zase.
Ne zdi se mi pa lepo, da se javno nekaj obsoja, za kar se ne pozna ozadja. Ker Ježeve dobro poznam se mi tudi ne zdi lepo, da se na tak način kritizira njihovo dobro voljo in trud.
Če se kak prostovoljec javi, da medota odpelje v naravao in poskrbi za njegovo preživetje, pa ... (jaz tega ne bi zmogel).
Kriška28.4.2010
Igorf, verjamem, da so ga "posvojili" kot mladička in da bi sedaj ne znal preživeti v naravi. Kljub temu pa nisem spremenila mnenja in še vedno mislim, da je za medveda bivanje v kletki mučenje. Pravzaprav se mi dozdeva, da gre celo za nezakonit poseg, če divjo žival vzameš iz narave in si iz nje narediš živ razstavni eksponat. Primere najdenih mladičev divjih živali pa je možno reševati tudi na povsem zakonit način tako, da se to prepusti pristojnim službam (če ne veš, obstaja v Sloveniji med drugim tudi začasno zavetišče za divje živali).
serajko28.4.2010
kriška

Brez zamere . kriška, zanima me, če imajo v tem zavetišču sobe s *****
lp
majdicst28.4.2010
Ali ni tale forum namenjen komentarjem poti? Administratorju predlagam, da razprave o medvedih prestavi v splošni forum, da bomo lahko na tem mestu prebrali kaj o poti, ne pa o tem ali naj bi bil medved v kletki ali ne. jezen
igorf28.4.2010
Majdicst, mislim da imaš kar prav.
Predlog nadaljevanja poti, po kateri naredimo lep krog nazaj do izhodišča:
Od Abrama nadaljujemo kar naprej v smeri dvoričša-mimo medota čez travnik, ki se rahlo spusti, na robu travnika prečimo pašno ograjo in po stezi, v isti smeri rahlo v levo pridemo do ceste, jo prečimo v levo in po par korakih v desno po stezi malo naprej pridemo do hiše, ob njej kar naprej rahlo v levo po travnikih do naslednje ceste, v isti smeri jo prečimo naprej po kolovozu/stezi do Konja (mala kapelica) (Pozor: ko v gozdu pridemo na navišjo točko in se spustimo rahlo navzdol proti Konju se po par 10metrih steza razcepi: ne ravno po širši vlaki ampak po stezi ki se odcepi levo), se spustimo v dolino do naslednje ceste, ki nas desno pripelje do cerkvice Sv.Miklavža in naprej pridemo do izhodišča (vse skupaj okoli 5 ur zmerne hoje). Opis (sicer v nasprotni smeri) je opisan tukaj: http://www.hribi.net/izlet/gradisce_furlanovo_zavetisce_pri_abramu_cez_konja/26/840/1532
BT8829.4.2010
Prvi medved Mitko je preminil najden je bil v vasi Vrhpolje pri Vipavi še zelo majhen.Glede na situacijo in sklep lovske družine je romal Mitko k Abramu.Tole je pa drugi medved in mislim da je bil ukraden medvedki iz brloga ma pajadevelik nasmeh dajte no.
aina26.8.2010
Kaj pa točno piše na skali:
naj bo NAJ ali se je izvrisal del MAJ-a?

BT8827.8.2010
Na kateri skali ?zmeden
Tadej27.8.2010
Kadar ona tod mimo gre,
pa naj bo maj ali ne,
vedno pozdravi to moje dekle.
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=25672
mojca96426.4.2011
Zanima me najkrajša pot z avtom do Abrama, se zahvaljujem
Biser gora26.4.2011
Od bližnje gozdarske koče komaj 100 metrovnasmeh
mojca96426.4.2011
Ja, kako pa pridem do te koče ? Do Razdrtega znam, naprej ne, kajti sem
gorenjka in te kraje bolj malo poznam.

Vsake informacije bom zelo vesela,
lep pozdrav
Kokta15.1.2012
Fajn njoki nasmeh nasmeh
arturo31.10.2017
Če kdo misli danes na praznik na pohod k Abramu, da kaj poje in popije. NIKAR. Piše, da delajo ob praznikih, ampak ne slovenskih. Praznik mora bit ITALIJANSKI!
Potem pa delajo.
zlatica31.10.2017
Precej ošabni so tile na Abramu. Meni so se precej zamerili lansko leto, ko niso dovolili, da s kolegico sedeva ob dolgo prazno mizo samo za eno kavico, kajti čakali so "italijanske" goste. Tako da me seveda ne bodo videli več! Pa saj me ne potrebujejo! Jaz pa ne njih velik nasmehmrk pogledeek
BT8831.10.2017
Ja tradicija je šla v maloro.Trenutno je Abram zlata kura družine Jež in tam planinci skoraj nimamo kaj iskati.zadregazadrega
arturo6.11.2017
Res žalostno. Evropa mu je vse zrihtala, sedaj so pa važni samo lahi. Planinci pa pejte dalje ali pa še bolje, niti sem ne hoditezmedenmrk pogled
mirank6.11.2017
No, ne vem če je glih tako grozno kot pišete nekateri. Sam sem se nedolgo nazaj ustavil pri njih, ko sem prečil Nanos. Resda je bilo sred tedna in posledično ni bilo razen mene in treh gostov nekje iz osrednje Slovenije pri njih nikogar. Ja res je to zadnje cajte bolj kot ne oštarija, ma saj so take vse tiste ki so dostopne z vozili....
Sicer pa odnos in postrežba čisto v redu, cene malo manjmežikanje Zagotovo mu vsega niso dali ne Evropa ne država, so morali tudi sami kar zagrabiti in se sprva precej odrekati.
BT886.11.2017
Pridi v nedeljo 12h15mrk pogled no ce mocno snezi tudi takrat komot pojes.
mirank7.11.2017
V nedeljo je običajno rio mare partyvelik nasmeh, ali če to ne rata, družinsko kosilo doma. Sicer pa so vsi kmečki turizmi (kar ta lokacija tudi je) s kolikor toliko spodobno ponudbo zasedeni-rezervacije.
BT887.11.2017
Govorimo o praznih mizah,na katere ni dovoljeno sesti ceprav niso zasedene se dlje casa nasega obiska.
Ne vem kaj imajo tukaj rio mare saj jih pri Abramu ne nudijovelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
mirank7.11.2017
Če nisi razumel, ob nedeljah običajno v hribih. Takrat se ne ustavljam po raznih oštarijah in njih politike ne komentiram. In ja, tudi v planinske koče zelo redko stopim po kaj drugega kot pivo ali kavo, v nekatere še na to ne, pa zaradi tega še obratujejozavijanje z očmi
Če že grem na ta konc, se pa vseeno raje ustavim pri njih kot na Vojkovi koči. Opisal sem samo moj zelo kratek postanek tam sred tedna na dopoldanski turi.
zlatica7.11.2017
Pa tudi tega ne pozabit, da ne govorimo o običajni turistični kmetiji, kajti zavetišče na Abramu je vpisano med planinske postojanke pri Planinski zvezi Slovenije, ker je to ena od transverzalnih točk in bi tako morala imeti posluh za pohodnike, predvsem pa odnos do njih, ko pridejo utrujeni na cilj, ne pa da jim kljub praznim (a seveda rezerviranim) sedežem ne dovolijo niti počitka za kavo. Če pa je slučajno prazno, kot piše mirank, to je pa potem druga zgodba, kar gre lepo skupaj s slovenskim rekom, da v sili hudič še muhe žre. Tvelik nasmeh Tudi PZS bi morala razmislit, ali je to v redu, da daje svoje transverzalne točke tistim gostinskim objektom, ki diskriminatorno gledajo na planince.mrk pogled
BT887.11.2017
Miran vse ok.Nisem nic hudega mislilvelik nasmeh.Poznam pa situacijo bolj osebno saj sem domacin.In sem jedel pri Abramu 100x.Osebno nimam proti njim nic se je pa tudi generacija zamenjala in s tem se veliko stvari malce tudi casi,ki so prisli.
V nasih kocah nad 2000m se nisem jedel niti spal tako,tako da sodba o hrani v nasih planinskih kocah odpade.
Sem si pa nazadnje privoscil zajtrk v koci nad 3500 metri kos kruha in malo marmeladezmeden 20eur.
Pa uzivajte v prvem snegu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki