Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Gradiška Tura / Gradišče - Gradiška Tura (Furlanova pot)

Gradišče - Gradiška Tura (Furlanova pot)

Natisni
Izhodišče: Gradišče (250 m)
Širina/Dolžina: 45,8323°N 13,971°E
Ime poti: Furlanova pot
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 543 m
Višinska razlika po poti: 543 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje
Ogledov: 124.837
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 109
Dostop do izhodišča:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča nad vasjo Gradišče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva široka in zložna pot, pa nas hitro pripelje do prvega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (desno sveti Miklavž). Po nadaljnjih nekaj korakih hoje pa nas pot pripelje do melišča, čez katerega se prečno vzpnemo na z grmičevjem porasla pobočja. Pot naprej se vse strmeje vzpenja in kmalu nas pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo za oznakami »zelo zahtevna zavarovana pot«. Že na začetku zelo zahtevne poti se skoraj navpično vzpnemo po skalnatem pobočju zavarovanem s klini in jeklenico. Pot nato za nekaj korakov postane manj zahtevna, zavije rahlo v levo in se nato ponovno strmo vzpne ob jeklenici desno navzgor. Še nekaj časa se vzpenjamo ob jeklenici in kmalu pridemo do razgledne ploščadi, ki je nekaj korakov s poti na levo stran. Pri ploščadi od koder je lep razgled na Vipavsko dolino je tudi manjša klopca.
Od ploščadi nadaljujemo desno navzgor in zavarovana pot nas pripelje na izpostavljen ozek greben, ki pa je dobro zavarovan z jeklenico. Pot v nadaljevanju postane postopno manj zahtevna in kmalu pridemo do razpotja, kjer se nam z desne priključi manj zahtevna pot.
Naprej nadaljujemo po poti, ki se občasno še kar strmo vzpne. Malo pod vrhom na skali opazimo zanimiv verz, za katerim po nekaj korakih stopimo na vrh.
zemljevid poti - Gradiška Tura
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Furlanovo zavetišče pri Abramu (1 h 15 min), Vojkova koča na Nanosu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gradišče - Gradiška Tura1
Gradišče - Gradiška Tura2
Gradišče - Gradiška Tura3
Gradišče - Gradiška Tura4
Gradišče - Gradiška Tura5
Gradišče - Gradiška Tura6
Gradišče - Gradiška Tura7
Gradišče - Gradiška Tura8
Gradišče - Gradiška Tura9
Gradišče - Gradiška Tura10
Gradišče - Gradiška Tura11
Gradišče - Gradiška Tura12
Gradišče - Gradiška Tura13
Gradišče - Gradiška Tura14
Gradišče - Gradiška Tura15
Gradišče - Gradiška Tura16
Gradišče - Gradiška Tura17
Gradišče - Gradiška Tura18
Gradišče - Gradiška Tura19
Gradišče - Gradiška Tura20
Gradišče - Gradiška Tura21
Gradišče - Gradiška Tura22
Gradišče - Gradiška Tura23
Gradišče - Gradiška Tura24
Gradišče - Gradiška Tura25
Gradišče - Gradiška Tura26
Gradišče - Gradiška Tura27
Gradišče - Gradiška Tura28
Gradišče - Gradiška Tura29
Gradišče - Gradiška Tura30
Gradišče - Gradiška Tura31
Gradišče - Gradiška Tura32
Gradišče - Gradiška Tura33
Gradišče - Gradiška Tura34
Gradišče - Gradiška Tura35
Gradišče - Gradiška Tura36
Diskusija o izletu Gradišče - Gradiška Tura (Furlanova pot)
Prikaži starejša sporočila
ben22.4.2015
http://www.spletne.informacije.si/link_in_frame.php?link=41389
spodaj desno klikni "naprej" in dobiš opis. Skratka nič posebnega, običajno se pot čez Plaz uporablja za sestop z Gradiške Ture.
Šuška22.4.2015
Najlepša hvala nasmeh
ptica 24.1.2016
Bila na tej poti na Gradiski Turi ze pred leti.Pot je zelo zahtevna se posebej en del na grebenu,ko je treba prestopiti z leve na desno stran grebena,mislim da sem bila brez svk bilo me je zelo strah ,ker je greben izspostavljen-zracen.Je pa res ,da pocasi napredujemo s svk mogoce ga zato nekateri neradi uporabljamo,nisem pa nikoli pomislila ,ce te zadene kamen ,da se izpustis iz zajle .Ne vem ce bi se kdaj sla na to pot ,brez uporabe svk gotovo ne.Tudi na Mangrt po slovenski me je bilo strah ,ker tam ti pa svk nic ne pomaga na nekaterih mestih,ker se ne mores nikamor pripeti.Primerjati poti med seboj je tezko ,ker moras sam probati ,imas opise v vodniku 50 zavarovanih poti-pa se odlocis kam gres.Za zacetek je dobra kratka ferata na smarnogorsko Grmado-izpostavljenega grebena pa tam ni.Mogoce je res dobro da se izobrazujemo na vodenih tecajih.
valerija11224.1.2016
Sporočilo za vse tiste,ki jim zelo zahtevna Gradiška tura dela težave. Obstaja tudi lažja varianta,prav tako lepa in razgledna.Ima par lepo zavarovanih delov,ravno prav za dušo.
Di_ana_alpine5.3.2016
Meni osebno je tale Furlanova pot super stvar. Sama grem občasno po tej "ferati", kadar nimam soplezalca za kakšno resno plezanje, je tudi to boljše kot doma čepeti mežikanje Kot je rekel že nek predhodnik, če ne bi bilo jeklenice in pomagal/varoval bi to bila smer III.stopnje oz. II/III. Pa super skala je,čvrsta..morda res nekoliko spominja na pakleniško. Je ravno pravšnja pot za nekakšen uvod v "hribe". Samovarovalni komplet je nekako samoumneven, prav tako tudi čelada. Odvisno je tudi kako pristopimo k tejle "poti" Jaz naprimer se ne vlečem gor po zajli in ne stopam po klinih, ampak se vpnem v jeklenico(za varnost) in potem prosto plezam, brez tehnicnih pomagal. Ampak kot pravim, pride v poštev če ni soplezalca za kakšno bolj konkretno hribovsko plezarijo,potem je tudi to super. Krasni razgledi na vipavsko dolino, lepo izpostavljeno na trenutke, skratka super tura. Lažji sestop po poti čez plaz pa mi ni preveč všeč. Samovarovalni komplet pa je kot sem rekla zelo priporočljiv. Varnost je na prvem mestu (če ne drugega prosite vsaj kakšnega prijatelja ki je bolj izkušen gornik/alpinist/plezalec, naj vam naredi iz pomožne vrvice samovarovalni sestav) Priporočam to pot,res je super, ampak pojdite v spremstvu izkušenejšega če ste bolj začetnik
Di_ana_alpine6.3.2016
seveda da je padec manj dinamicen in bolj nevaren.to je cisto logicna in jasna stvar..Saj tega se veliko feratarjev ne zaveda, da kljub samovarovalnemu sestavu je takoj se kaksna zlomljena noga oz.kaj hujsega...predvsem zaradi razčlenjenosti terena...Če padeš na dinamično vrv na neki platkasti šestki ni take panike(splošno gledano).kot pa padec na poličkastem razčlenjenem skalovju..gre se za to da je tudi to lahko občasno vrsta uživaškega treninga za gušt.(v mojem primeru-da ne bo pomote in posploševanja)..to je moja osebna preferenca pač, včasih mi pač zapaše furlanova pot prosto....Na urgenci se pa hitro lahko vsak znajde. Lahko povem iz svojih izkušenj, pred leti(8let nazaj) sem padla na eni III,je bilo polno poličk in večinoma razčlenjena skala, sem padla 5metrov,torej okol 2-3metre je bla zadnja jebica(če se ne motim)...ampak sem priletela tako čudno direkt na majhno poličko pod jebico in je bila zlomljena stegnenica...hitro se zgodi, to je pač potrebno vzeti v zakup...se pa čisto strinjam s teboj primozanasmeh
darinka46.3.2016
Zelo lepo, je na tej ferati spomladi.Veliko rož, predvsem iris izstopa, pa lilije.Navadno, se ustavim, na balkonu, in občudujem, vso to lepoto.Sem pa videla zelence, ampak, pri krožni, tam, kjer je oltar.Samo škoda, ker je tako kratek, plezalni del.
jprim8.3.2016
Nekaj k tej temi, morda boste kaj dodali, celo popravili.
Zame osebno ta pot ni ferata, temveč zelo zahtevna plezalna pot, tako je vsaj razvrščeno v knjigi 50 plezalnih poti. Ferate so nekaj drugega in plezanje seveda tudi. Ne spoznam se toliko na vse te razlike, za ferate pa vem, da se njihova težavnost stopnjuje od A dalje.
LP!
sebo3069.3.2016
princip je isti le da so "športne ferate" narejene po principu samo zajla in namerno speljano po težjem terenu. Ferate v hribih imajo večinoma tudi umetne stope tam kjer je potrebno in pa speljane so ponavadi po poti najlažjega pristopa.

hoja po feratah se pa itak sploh ne mora primerjat z plezanjem. Razen seveda če zajlo uporabljaš samo za varovanje.
VanSims22.3.2016
Bil tam v soboto in se popolnoma strinjam z @primoza. To JE ferata! Tudi kje v Avstriji bi bila lepo imenovana Klettersteig. Dejstvo, da je kratka ne pomeni prav nič. Pač, kratka ferata.

Težavnost: slab C na začetku potem pa proti balkonu vedno lažje. Greben bi rekel dober B prva polovica potem pa vedno lažje do konca. Skratka tudi težavnost kot se šika za srednje težko ferato!
jax22.3.2016
Popolnoma pravilno povedano. Ni treba razglabljati o neki neoprijemljivi razliki med zavarovanimi potmi in feratami. Dejstvo je, da tudi v tujini niso vse ferate enako težke in je Gradiška tura čisto spodobna ferata. Ni posebej težka, ampak saj to ni nikakršna nujna značilnost ferat.
jprim22.3.2016
Sama sem pač drugačnega mnenja, če Gradiška tura ferata, so tudi Plemenice, Rinke, Turski žleb ...
Pač sem naštudirala 50-plezalnih poti,vodnik po plezalnih poteh, ...
Klettersteig pa pomeni plezalna pot, tega pa verjetno ne mežikanjeboste oporekali.
LP!
biba23.3.2016
Le kaj pomeni potem (via) feratta? nasmeh
Smetar23.3.2016
VanSims23.3.2016
Mislim, da gre za to kolikšen je tisti procent zahtevnega plezanja, ki je zavarovan. Na Gradiški je visok: 80, 90%, ne vem točno.

Pa recimo koliko je vmes hoje in podobno. Če je mnogo hoje pa tu pa tam kaka zajla, to seveda ni ferata. So seveda tudi mejni primeri.

Plemenice ne morem oceniti ker nisem še bil, baje pa da je gor bolj malo zavarovanega plezanja. Prostega plezanja je sicer na vsaki pošteni ferati nekaj. Če nič drugega kot šikana na začetku, ki odžene slabo pripravljene oz. naključne pohodnike. Gradiška z kake dvemi, tremi metri na začetku ni izjema.

Turski žleb in Rinke imata ta procent že večji, tu bi pa lahko morda že debatirali. Vseeno veljata bolj za zavarovani poti kot pa ferati.

Duden za Steig pravi: schmaler, steiler Weg; Gebirgspfad. Klettersteig se uporablja praktično izključno samo za ferate. Za plezalno nezavarovano pot pa Kletterweg, Kletterroute,... Sestavljanke v nemščini lahko včasih pomenijo nekaj čisto drugega kot beseda, ki se v njej uporablja
ms_primoz25.3.2016
besedo ˝zajlar˝ uporablja le tist, ki se ima za neki več. Sedaj smo prišli že tako daleč, da si lahko žaljiv do nekoga, ki uporablja jeklenico v pomoč, ker v ta namen je tudi pritrjena na določenem mestu. Kake imate.... hehe
tempodovrha25.3.2016
ve kdo katere ferate so najtežje v Sloveniji in pa če obstajajo tudi E varjante?
andrej7825.3.2016
Plot nad Zelenico in pa ferata na Češko kočo...
palček plezalček25.3.2016
...terGonžarjeva peč Gonžarjeva peč.
tempodovrha26.3.2016
Hvala vam, poznavalci hribov. Sem mislil, da je več težjih. Tale Gonžarjeva peč zgleda malo bolj zahtevna, ostale dve navedeni pa bi ocenil s C po avstrijski lestvici.
Bojan_A26.3.2016
Zelenica je konkretna E.
jprim27.3.2016
@ VanSims
Potem takem sem že splezala veliko ferat, pa niti sama ne vem,...velik nasmeh
Po tvoji razlagi je ferata tudi pot na Stol iz avstrijske smeri, sama pravim, da ni, razen prvih nekaj metrov je bolj zahtevnih.
Kar se tiče Plamenic so razvrščene med zelo zahtevne plezalne poti.

http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=72118

Vsak pač ima neko mnenje, je pravilno ali je odvisno od raznih strokovnjakov, ki se bolj natačno ukvarjajo s tem predalčkanjem, meni je še vedno mirodajna knjiga 50-plezalnih poti.
Ker je v Dolomiti veliko ferat si lahko pomagamo tudi s tisto razlago, kjer imajo karte zarisane lestve, eno so rdeče obarvane druge ne. Toliko bi še moja malenkost dodala k tej temi. Prva ferata pri nas je pač Gonžarjeva.
LP!
VanSims27.3.2016
Ferata na Stol je še bolj ferata kot npr. Rinke ali Turski žleb. Tudi Avstrijci jo imenujejo Hochstuhl Klettersteig. To bi se pa praktično vsak od 'raznih strokovnjakov' strinjal.

Gonžarjeva? Po kakšni merilih prva? Ker je tako težka? Zakaj potem ne tudi približno isto dolga Gradiška? Samo zato ker je lažja?

Obstajajo lahke, srednje, težke in ekstremne ferate.
jprim27.3.2016
... klettern - plezati
... steigen - se vzpenjati navzgor
In potem jaz to razumem kot plezalna pot.
Stol je razvrščen v knjigi kot zahtevna plezalna pot, Plemenice pa zelo zahtevna, hočem povedati, da je Stol veliko lažji.

VanSims27.3.2016
Seveda je plezalna pot, ker pa je velika večina plezalnega dela zavarovanega z železom pa je to ferata. Prostoplezalnega dela je tu toliko kot na skoraj vsaki ferati, tudi dolomitskih, ki jih postavljaš za zgled.

Kot sem že omenil se izraz Klettersteig uporablja v nemškem govornem področju skoraj izključno za ferate.

Sploh pa težavnost kot rečeno ni pomembna. Kolkor sem o Plemenicah bral pa bi težko rekel, da je ferata.
jax27.3.2016
Ali pa še bolj konkretno: a kdorkoli resno trdi, da tole ni ferata?
http://www.hribi.net/izlet/palafavera_monte_civetta_via_ferrata_alleghesi/39/2049/4043
Tehnično ni kaj dosti težja od Gradiške ture, preverjeno iz prve roke.
cotro416.6.2016
Bil danes prvič na tej ferati oz na zavarovani poti kokr se boste zmenili , meni je vseeno.Vpenjal se nisem ,pas in gurtno sem mel okoliriti za vsak slučaj.Ja ni čist nedolžna na kakem delu, mal zračna tako da SVK ni odveč za tiste ki so ali ste v dvomih.Če pa oceniš da ga ne potrebuješ ga pač ne.Doslej sem preplezal Plemenice , Hanzova na Mojstrovko , Slovenska na Mangart , Tofana v Dolomitih , Tominškova večinoma se nisem varoval , nisem pa kak hud klajber mal sem plezal včasih ampak mal ..tako da naj vsak sam na terenu poštudira kolk je pot težavna ..lp
cotro416.6.2016
Dosti primerjate Plemenice : prvih 15 min po zajlah je res izpostavljenih če rukneš te ni več oz pristaneš v Zadnjici , se pa da splezat tudi brez varoval , sam sem se varoval tolk se mam še rad .Potem pa v bistvu kako uro in pol lažji skoki in serpentince nič posebnega.Potem pa sledita dva al trije dalši kamini z klini povečini in ni panike.Meni se zdi bolj kondicijska in naporna , vsaj meni je bila mal samozavesti pa itak mora bit kot vedno.
Mal video vsebine
Iztok Možina11.11.2016
Pozdravljeni,
Že nekaj časa poskušam preklopiti na opis lažje poti, pa me vrne na osnovno stran; sem pa jo našel v hrvaškem jeziku.

Lep dan želim
IztokMožina
Tadej11.11.2016
primozg29.5.2017
Pretekli vikend na Gradiški Turi - Izpit za vodnike B kategorije. Več na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/05/29/koroska-naveza-na-gradiski-turi/
Clovek130.6.2017
Živijo! Kaj obstaja kaka pot, po kateri se lahko vračaš do izhodišča, po končani ferati?
benja815130.6.2017
Da, takoj po koncu ferate (približno 30min pod vrhom Gradiške ture) se desno odcepi lažja pot za navzdol (le nekaj lažjih jeklenic).
Clovek11.7.2017
Hvala lepa nasmeh
pykos24.8.2017
Včeraj sva z dekletom naredila to turco, da vidva ali nama take poti ustrezajo... Obema je bil plezalni del zelo všeč, ampak kot nekateri pravijo, je škoda da je tako kratek nasmeh ... Mislim, da je za prvi vzpon po feratah kar primerna. Uporaba samovarovalnega kompleta in čelade je po mojem mnenju nujna... Naslednji teden pa spet malo potrenirat nasmeh
pykos24.8.2017
Aja morda še to, da se ne spuščamo dol po poti, ki vodi ob ferati, obstaja po mojem mnenju lažja pot, če se odpravimo proti Plazu. Takoj za vrhom se na desni strani odcepi manjša neoznačena pot, ki pripelje na izhodišče, je pa pri koncu kratko melišče...
Slash1324.8.2017
Ja, tista je lažja in hitro mine. Tisto melišče pa tudi ne bi smelo povzorčait hudih problemov.
janez777726.5.2019
Bil včeraj na otvoritvi nove plezalne poti na Gradški turi. Nova Otmarjeva ferata ima ime po krajevni legendi, pokojnem župniku Otmarju Črnilogarju, ki je pred 50 leti odprl prvo Furlanovo ferato, postavljeno prav na njegovo pobudo.
Nova ferata je dolga 240 m, ima 400m višinske razlike, skupaj s staro Furlanovo ferato imata 380m višine, kar z dodatnimi 60-70 metri pristopa pomeni okroglih 450m višinske razlike. Kar je skoraj pol severne triglavske stene!
Nova ferata ni težka, na nekaterih mestih sicer previsna, splezljiva v pol ure, uradno v eni, skupaj s Furlanovo v dveh. Izjemen razgled na zgornjo Vipavsko dolino, to je uporabna plezalna pot za celo leto, zelo dober trening za visokogorje. Varovanje ni nujno, je pa priporočeno.
Čestitke lokalnemu planinskemu drustvo PD Vipava!
dprapr26.5.2019
Skoraj pol severne triglavske stene?
Prvič slišim, da je visoka 235m x 2.
janez777727.5.2019
Triglavska severna je visoka visoka 1005m, Gradiska tura pa skupaj 450m.
Ma, matematiko učijo v prvem razredu..
darinka427.5.2019
Če odmislimo matematiko, pa bi rekla, da je prvi del nove Otmarjeve plezalne poti kar zahteven. Včeraj so eno planinko čez tisti težji previs spravljali s štrikom čez, ker ni mogla sama. Ker je bilo v steni kar nekaj ljudi, so morali čakati vsi tisti pod njo v položajih, kakršnih so bili. Mislim, da so roke trpele.
dprapr27.5.2019
V višjih razredih pa se učijo tudi o višini in dolžini.mežikanje
binep24.11.2019
Pot je zaradi del zaprta.
NaravaJeZakon25.11.2019
Bil danes.. Ferata odprta. Spremenili so le pot mimo lesenega balkona. Malo bolj atraktiven dostop s pomočjo lojtrc in skob.
AAvrikelj29.11.2019
Furlanova pot je po obnovi še bolj varna. Hvala vsem, ki so se trudili v preteklih dneh.
Tadeja_hribi16.9.2020
Furlanova pot je res super za vse, ki vstopate v svet feratarstva. Moj opis poti skupaj z Otmarjevo najdete na tej povezavi https://tadejatravels.com/clanek/plezanje/gradiska-tura-v-vipavi-furlanova-in-otmanova-ferata/
motionaction1.7.2022 22:06:02
Danes sem se povzpela po Furlanovi poti. Zelo lepo vzdrževana, šla sem zgodaj zjutraj, tako da je pot lepo senčna. Srečala nisem nikogar, razen kakšnega gamsa. Pot je primerna za tiste, ki vstopamo v svet malce težjih ferat, je pa vendarle potreben previden korak in pa primerna oprema. Na zgornjem delu je pot precej izpostavljena, kamen pa je od pogostejšega obiska tu pa tam že zlizan.
Priporočam pot, krasna, a kot zmeraj - po pameti!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki