Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Široka peč / Gozd Martuljek - Široka peč

Gozd Martuljek - Široka peč

Natisni
Izhodišče: Gozd Martuljek (750 m)
Širina/Dolžina: 46,4821°N 13,8378°E
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1747 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 26.584
 8 osebam je objava všeč
Število slik: 13
Število komentarjev: 27
Dostop do izhodišča:
Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost navzgor po strmem kolovozu, ki se vzpenja po desni strani Martuljške soteske. Kolovoz, ki se večinoma vzpenja skozi gozd nas po 15 minutah pripelje na lepo razgledno točko, kjer se nam odpre pogled v dolino. Pot gre nato ponovno v gozd in se še naprej vzpenja. Nekoliko naprej se nam z leve priključi pot od slapu, še nekoliko naprej pa se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom. Mi nadaljujemo v smeri Ingotove koče. Pot naprej nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost, pot levo pelje do Ingotove koče do katere sta dve minuti hoje.
Pot naprej se sprva zložno vzpenja a le nekaj časa. Pot nato preči studenček in se na drugi strani strmo vzpne. Strmina začne popuščati pot pa nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri bivaka Za Akom (levo Zgornji slap 10 minut). Pot naprej se še nekaj časa strmo vzpenja, nato pa nas pot pripelje do zahtevnejšega dela. Najprej s pomočjo jeklenice prečimo strmo travnato pobočje, nato pa še vedno s pomočjo varoval prehodimo izpostavljeno poličko (pazi glavo, rahlo previsna skala nad nami). Še naprej varovana pot (varovala so tu predvsem zaradi vlažnega terena), pa se nato začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do najtežjega dela. S pomočjo umetnih stopov in jeklenice prečimo gladko in vlažno skalno ploščo, nato pa še prečimo krajšo zelo strmo steno, ki je tudi dobro varovana (zaradi vlažnega pobočja je potrebna velika previdnost). Strmina pobočij nato popusti in še naprej vlažna pot nas po krajšem vzponu pripelje ob rob mogočnih prodišč. Smo na stiku dveh grap, nadaljujemo po levi, pred nami se začne odpirati pogled na mogočno vršno zgradbo Široke peči. Na koncu se grapa razcepi na več delov, nadaljujemo po desni grapi, do prvega gladkega zagozdenega balvana(8m III.), ki ga preplezamo po levi(če je leva stran mokra, nam ne preostane drugega, kot to da ga preplezamo po sredini, kar dvigne težavnost!), vzpenjamo se navzgor po grapi, pot nam kažejo možici. Smo že pred gladkim skokom(15m II.), ki ga začnemo plezati po levi(gredina, klin za varovanje), do manjše uravnave. Sedaj sledi plezanje po skrotastem, podrtem svetu (15m, II.) do zelenega pomola, kjer si lahko za trenutek oddahnemo.
Nadaljujemo naravnost proti V stebru Široke peči, do skalne zapore. Zapori se umaknemo v desno, še nekaj metrov nas loči do prve ključne točke vzpona. Smo pred 30m skalnim skokom, ki zapira prehod v amfiteater. Skok je razdeljen na dva dela, prvi del je lahek in ga lahko preplezamo brez varovanja, v drugem delu pa je varovanje obvezno (III+), klinov je dovolj, urejeno je tudi sidrišče. Od sidrišča se odpravimo naprej proti lažjim skalnim pragovom, ki jih obplezamo iz desne proti levi(50m I.) in znašli smo se v Amfiteatru. Pot nadaljujemo proti zatrepu krnice, do lepo vidne gredine(100m I.-II.) v zgradbi ŠP. Po gredini se vzpnemo do škrbine, v katero se nato spustimo po vrvi(sidrišča so opremljena, prav tako spust v škrbino). Iz škrbine nadaljujemo po rdečkasti grapi(krušljivo, spolzko), do grebena. Meter pred grebenom se obrnemo desno in prečimo gladke plate(I.) do naslednje škrbinice. Na vrsti je drugo ključno mesto: prečka v desno, po izpostavljeni polici(I.-II.)(za obvoz se lahko spustimo iz škrbinice v grapo in nadaljujemo na greben, vendar je grapa strma in sitna). Sedaj nas loči le še raztežaj plezanja po podrtem in raztreskanem svetu do glavnega vrha Široke peči.
Vzpon iz Gozd Martuljka na Široko peč velja za alpinistični vzpon, na to pot se odpravite z nekom, ki je na vrhu že bil, najprimerneje z gorskim vodnikom. Široka peč je dobro opremljena
zemljevid poti - Široka peč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Gozd Martuljek - Široka peč1
Gozd Martuljek - Široka peč2
Gozd Martuljek - Široka peč3
Gozd Martuljek - Široka peč4
Gozd Martuljek - Široka peč5
Gozd Martuljek - Široka peč6
Gozd Martuljek - Široka peč7
Gozd Martuljek - Široka peč8
Gozd Martuljek - Široka peč9
Gozd Martuljek - Široka peč10
Gozd Martuljek - Široka peč11
Gozd Martuljek - Široka peč12
Gozd Martuljek - Široka peč13
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Široka peč
JusAvgustin21. 10. 2010
pod zahtevnostjo, da ni podatka to ne drži. gre za zelo zahtevno brezpotje, alpinistični vzpon. iz gozd martuljka je težje kakor iz smeri dovškega križa, slednje je II-III(grebensko prečenje do glavnega stolpa), iz GM pa zaradi skoka pred vstopom v amfiteater II-III+(30m). močno priporočam turo ljubiteljem brezpotij in poplezavanja, saj ta mogočna gora nima skoraj nič obiska. kot zanimivost: od leta 1998, odkar je gor vpisna knjiga sva se s kolegom vpisala pod 243. in 244. Mogoče še majhen komentar na turo, glede opreme: priporočam dvojno vrv 2x60m saj so abzajli daljši in se je potrebno poabzajlat manjkrat. je pa zato več dela z vrvjo... vsak naj presodi sam. kakorkoli že, kdor bo stal na vrhu naj se ozre naokoli saj je divjina nepopisna. varen vzpon vam želim.
dprapr11. 08. 2014
Da je lažje z DK, mi nekako ne gre skupaj. V smeri ŠP že, ker se lahko v škrbino nad žlebom spustimo po vrvi, kaj pa nazaj? Razen, če se vračamo nazaj preko amfiteatra in navzgor na DK po krušljivem žlebu?
Juš, sedaj je zaporedna št. 273.
lijaneja11. 08. 2014
V čast mi je, da je ena od zadnjih treh številk moja.
dprapr1. 09. 2014
Popravek na moj zgornji zapis: zaporedna zaključna številka ob našem obisku je bila 373. Torej je tudi povprečni letni obisk večji, kot sem nekje zapisal, cca 23 in ne 17.
Da sem število zmanjšal za 100, sem opazil potem, ko sem videl posnetke vpisne knjige predhodnikov.
ljubitelj gora1. 09. 2014
Število vpisov v knjigo nima vedno veze po številu obiskov. Dost je takih, ki se ne vpisujejo mežikanje
JusAvgustin1. 09. 2014
še posebej ti, ki si bil tolikokrat gor, kajne?cool
dprapr1. 09. 2014
Matej, dost verjetno ne, tu pa tam kakšen pa že!
bosketi29. 10. 2014
Za naj z Ljubiteljem gora je tole sprehot..tist podpis nima nobenga pomena.velik nasmeh
katja8725. 09. 2015
V torek sva izkoristila še zadnji lep dan pred sneženjem in se podala na to čudovito goro, ki je bila že dolgo velika želja. Vreme nama je bilo naklonjeno, prav tako razmere, skala pa že precej mrzla, seveda primerno temu času nasmeh Razgledi pa za bogove velik nasmeh
Tura je zares spoštovanja vredna in je za sam vzpon treba imeti kar nekaj kilometrine za sabo, dobro kondicijsko pripravljenost, obenem pa tudi znanje iz plezanja in vrvne tehnike.

Sva pa zelo ponosna, da sva se lahko v vpisno knjigo vpisala pod številki 424 in 425 velik nasmeh

Več slik in opis poti pa na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/ (glej: Album slik!)
andrejp11. 11. 2015
426 in 427....noro dobro
andrejp12. 11. 2015
za včeraj bi rad samo dodal, da sva prvi balvan ki predstavlja oviro preplezala po desni strani, ki je veliko lažja kot leva stran, ki je mokra in spolzka

A in J
dprapr12. 11. 2015
Kaj pa fotke? Zakaj bi samo vidva uživala...nasmeh
andrejp12. 11. 2015
mam na FB ,tukaj se ne dajo, razen če odprem temo na razmerah
andrejp19. 06. 2017
Včeraj na Široki peči skozi amfiteater in po grebenu na Dovški križ. Sneg ni nikjer ovira, varovala so ok. Mi smo se potem spustil iz sedla Grlo ( 2x30m vrvi ), mimo Treh macesnov do izhodišča. Iz sedla do sidrišča za 1 spust je še sneg in rabiš zimsko opremo.
ljubitelj gora19. 06. 2017
sem vas videl, slikal, mi smo bli na Škrnatarici
Dr.ejči7. 08. 2017
5.8., verjetno najbolj množičen dnevni obisk?...vpisani 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476...dobr, hudo dobr!!!!
dprapr7. 08. 2017
16.7.08 jih je bilo najmanj osem.nasmeh
Dr.ejči7. 08. 2017
Ufff...za toliko nazaj pa res nisem brskalmežikanje...potemtakem drugi?velik nasmeh
dprapr7. 08. 2017
Nas je bilo šest, pa še dva sta prihajala po grebenu na vrh. Morda še kdo tisti dan...
Shkaro4. 10. 2017
Pozdrav, evo javljaju se 467. i 468. vpisani 30.07.2017.. Jedan od najljepših uspona na kojemu smo bili, i jedan od zahtjevnijih. Predivno brezpotje iznad Gozd Martuljka. Predivni dio Julijaca koji definitivno zahtjeva uže mežikanje
Nešto slika sa našeg uspona možete vidjeti ovdje -> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10210925687232800.1073741882.1071632319&type=1&l=5dc4bc3f37

Puno pozdrava svima iz Hrvaške!
dprapr5. 10. 2017
Zanimivo, pijete Laško in plezate na Široko peč. Čistokrvni Slovenci.nasmeh
Shkaro5. 10. 2017
Hhahaha, hvala nasmeh
Marecar4. 08. 2019
Danes iz Dovškega križa na Široko peč. Zahtevna gora. Ta gora pa zahteva malo plezalca. Brez vrvi ne bi šlo. Vpisan 539. In kolega 537 in 538, brez katerih mi ta podvig ne bi uspel, ker jaz nisem imel vrvi. Onadva sta šla pa že večkrat, pa sta me prijazno povabila zraven. Prezadovoljen ... Ko pa to preplezaš, pa spoznaš da gore kot so: Škrlatica, Veliki Oltar, Vrh nad Mužici, Mrzla gora, Razor, Jalovec, Mangart in podobno, niso niti približno tako zahtevne gore ..., edino spodnji, srednji in Visoki Rokav so kar zalogaj.
Lep Pozdrav vsem ljubiteljem gora ... nasmeh
Grega9228. 06. 2020
V sredo 24.6 na Široko peč iz GM. Pristopna grapa še v celoti zalita s snegom, tako da je napredovanje hitro. Snežišče je še pod najtežjim delom, skokom v Amfiteater,in pa na pristopu na gredino na koncu krnice, drugje ne povzroča težav, pride prav pri sestopunasmeh. Na vrhu vpisana pod številko 559 in 560.Za sestop so urejena sidrišča za spust, na naketarih sem zamenjal oz. dodal nove prusike.
Tura je zares vredna spoštovanja in je za sam vzpon treba imeti kar nekaj kilometrine ,dobro kondicijo in pa tudi znanje iz plezanja in vrvne tehnike.
lpnasmeh
neworx29. 07. 2020
Iz GM na Široko Peč v nedeljo 26.7., snega je že toliko pobralo, da zimske opreme nisva rabila. Tiste par snežišč je bilo možno obiti ob strani. Vpisni cifri 571 in 572. Huda tura v obeh pomenih velik nasmeh
Heavy_bull21. 06. 2022 10:52:21
Včeraj (20.6.) na Široko peč iz Gozd Martuljka. Prvi balvan - na levi strani potok, tako da po desni strani (nazaj grede tu nameščena pomožna vrvica). Za prvim balvanom pred vlažno skalno zaporo levo preko "rahitičnega" snežnega mostu - priporočljiv cepin. Sneg še na nekaterih manjših delih, ne povzroča težav, cepin pa vseeno lahko pride prav. Za spust v škrbino po vstopni prečki / gredini iz krnice je nameščena vrv. Bilo super vreme in odlične razmere. Fotografije dodane na Široka peč 2497 m.n.m. - Forum.
Kostja Jerovšek31. 08. 2022 15:13:32
(25.8.) na Široko peč čez skok in skozi Amfiteater.Nad skokom v skrinjici zamenjal vpisni zvezek. ker je bil prevelik sem ga prežagal na pol. Snega je v Amfiteatru več kot pred tremi leti v tem času , vendar z globoko luknjo. Na zadnjem abzajlu v grabnu dodal zanko, naslednji naj zabije drugi klin... če bo imel s seboj kladivo.zavijanje z očmi
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki