Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kurji vrh / Gozd Martuljek - Kurji vrh

Gozd Martuljek - Kurji vrh

Natisni
Izhodišče: Gozd Martuljek (750 m)
Širina/Dolžina: 46,4821°N 13,8378°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1012 m
Višinska razlika po poti: 1012 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 29.543
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost navzgor po strmem kolovozu, ki se vzpenja po desni strani Martuljške soteske. Kolovoz, ki se večinoma vzpenja skozi gozd nas po 15 minutah pripelje na lepo razgledno točko, kjer se nam odpre pogled v dolino. Pot gre nato ponovno v gozd in se še naprej vzpenja. Nekoliko naprej se nam z leve priključi pot od slapu, še nekoliko naprej pa se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom.
Usmerimo se na to pot, ki se sprva zložno vzpenja po kolovozu. Široka pot po kateri se vzpenjamo pa nas nato vodi mimo skale z napisom "pod Špik". Le 5 minut za to skalo pa zapustimo označeno pot, ki vodi k bivaku pod Špikom. Na mestu, kjer opazimo nekaj manjših možicev se v desno odcepi neoznačen kolovoz, ki se rahlo spusti in pri tem preči manjši studenček. Kolovoz, ki se nato začne vzpenjati pa ima kmalu dva zaporedna razpotja. V obeh primerih nadaljujemo naravnost in mu sledimo nekoliko višje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo navzgor (na drevesu opazimo neuradno markacijo in puščico v levo). Naprej se vzpenjamo po neoznačeni in široki poti, ki nas višje pripelje do naslednje orientacijske zanke. Na mestu, kjer se pot približa širokemu kolovozu ponovno opazimo neuradne markacije, ki nas usmerijo levo navzgor na strmo gozdno pot (orientacija naprej je bistveno lažja). Po 15 minutah se strmina nekoliko unese in pot nas iz gozda pripelje na obrobje hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo. Nekoliko višje steza zavije desno in nas ponovno popelje v gozd, kjer po krajšem spustu pridemo do prijetnega studenčka, katerega prečimo le nekaj metrov pod izvirom. Pot se nato ponovno začenja strmo vzpenjati, gozd pa kmalu zamenja rušje. Vse bolj razgledna pot pa nas višje pripelje med dva balvana, kjer je manjše razpotje (na desnem balvanu oznaka PP, pot Planica - Pokljuka).
Nadaljujemo desno po spodnji poti (levo Rušica in Rigljica, možno pa tudi na Kurji vrh a je pot v zgornjem delu precej zaraščena z rušjem), ki preči pobočja Kurjega vrha. Pot, ki se zmerno vzpenja preči nekaj strmih travnatih pobočij, ki so v mokrem nevarna za zdrs, v suhem pa vzpon ne predstavlja večje nevarnosti. Ko pot preide z zahodnih na severna pobočja pa pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo po levi zgornji poti, ki se začne strmo vzpenjati ob robu krajših pečin. Tej strmi poti na kateri se strmina v zadnjem delu nekoliko unese sledimo do Kurjega vrha.
Vpisna skrinjica je na predvrhu, saj je vrh poraščen z rušjem in zato težko dostopen.
zemljevid poti - Kurji vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rigljica (2 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gozd Martuljek - Kurji vrh1
Gozd Martuljek - Kurji vrh2
Gozd Martuljek - Kurji vrh3
Gozd Martuljek - Kurji vrh4
Gozd Martuljek - Kurji vrh5
Gozd Martuljek - Kurji vrh6
Gozd Martuljek - Kurji vrh7
Gozd Martuljek - Kurji vrh8
Gozd Martuljek - Kurji vrh9
Gozd Martuljek - Kurji vrh10
Gozd Martuljek - Kurji vrh11
Gozd Martuljek - Kurji vrh12
Gozd Martuljek - Kurji vrh13
Gozd Martuljek - Kurji vrh14
Gozd Martuljek - Kurji vrh15
Gozd Martuljek - Kurji vrh16
Gozd Martuljek - Kurji vrh17
Gozd Martuljek - Kurji vrh18
Gozd Martuljek - Kurji vrh19
Gozd Martuljek - Kurji vrh20
Gozd Martuljek - Kurji vrh21
Gozd Martuljek - Kurji vrh22
Gozd Martuljek - Kurji vrh23
Gozd Martuljek - Kurji vrh24
Gozd Martuljek - Kurji vrh25
Gozd Martuljek - Kurji vrh26
Gozd Martuljek - Kurji vrh27
Gozd Martuljek - Kurji vrh28
Gozd Martuljek - Kurji vrh29
Gozd Martuljek - Kurji vrh30
Gozd Martuljek - Kurji vrh31
Gozd Martuljek - Kurji vrh32
Gozd Martuljek - Kurji vrh33
Gozd Martuljek - Kurji vrh34
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Kurji vrh
Tadej10. 09. 2008
Na Kurjem vrhu sem bil včeraj in kot zanimivost lahko povem, da je na vrhu vpisna knjiga od leta 2003. Vpisanih v knjigo pa je komaj nekaj čez 350 kar pomeni (tudi če ne štejemo tistih, ki se ne vpisujejo), da je vrh zelo poredko obiskan.
Sicer pa pot (razen orientacijsko) ni težavna.
Hribuc14. 09. 2008
Pozdravljeni, zanima me, ali tu opisana pot pelje mimo lovske koče, ali pa se steza mimo lovske koče odcepi že nižje? Hvala za odgovor.
Tadej14. 09. 2008
Markirano pot proti bivaku pod Špikom sem zapustil na mestu slike 11 (torej na mestu, kjer zemljevid Kranjska Gora 1:30.000 prikazuje začetek poti k lovski koči). Naprej sem sledil kolovozu do mesta, kjer sem opazil možic in na drevesu rdečo puščico, ki me je usmerila levo navzgor.
Kje točno se lovska koča nahaja pa ne vem, ker je ob poti nisem opazil.
Hribuc14. 09. 2008
Potem ta pot gotovo pelje tam mimo. Lovska koča naj bi bila levo nad potjo in naj bi bila vidna s poti.
Naj se še zahvalim za opis poti in fotografije, Kurji vrh je želja za to jesen, vendar sem malo dvomil zaradi orientacije. Od tedaj ko so bili narejeni opisi v Siddhartinih vodnikih je tod okoli nastalo kar nekaj novih vlak in orientacija glede na te opise je postala težja. Pozdrav.
grega_p21. 05. 2010
Sem bil včeraj gor in preživel povsem samotni 3 urni izlet. Odpravil pa sem se po poti, ki je opisana v PV Maj10 (Andrej Trošt), saj se mi zdi orientacijsko lažja od zgoraj opisane:
- malo naprej od razgledne točke oziroma med 7 in 8 sliko, se odcepi desno nemarkiran kolovoz, ki nas pripelje do gozdne ceste, ki jo prečimo. Nadaljujemo po vlaki strmo navzgor, ki se nekoliko zooži in se večkrat nanjo priključijo stranske poti. Malo za prečkanjem struge suhega potoka, boste na levi opazili smerokaz za Kurji Vrh - usmerite se na stezico, potem pa se priključite poti, ki je opisana zgoraj. Vzpon naprej (križišče pri balvanu) je res boljši, kot je tu opisan - na desno (V pobočja Kurjega vrha).

Če boste sestopali na severno stran in levo proti Kranjski Gori - je na prehodu čez grapo pot (bolje stezica) poškodovana - sem se uštel in se nehote posankal...
Pa še to: ob studencu sem naletel na kačo (verjetno gož) - pazite kam stopate.

Srečno!

JusAvgustin3. 11. 2010
ker ne neha deževati in povsod vlada zamorjeno stanje sem se odločil iti iz bajte... cilj je bil ponovno kurji vrh in sicer iz GM. Za tako vreme popolnoma spodoben cilj, saj je povsod drugod eno veliko s*****! Do približno 1500m.n.m. ni snega, od tam naprej pa lahko na poti naletite na najbol možen gnil sneg, ki seveda otežuje hojo u breh. Zlasti so nevarne prečnice in sestop. Na vrhu megla, na poti megla. Skratka meglen dan, ki sem ga preživel zunaj. Splačalo se je vseeno malo prevetrit možgane. Sestop je bil preko soteske do izhodišča.
JusAvgustin21. 03. 2011
dons po šihtu za dušo na kurji vrh, predvsem v izvidnico... nasmeh nobenega, kot vedno, samota, vse okoli martulk, pot je sedaj shojena, sva pa šla gor iz druge strani in sicer po plaznici, ki pada iz škrbine med KV in Rigljico... Splazeno je, razmere so super za pikat! Če bi imel dve uri več časa bi skočila na Rigljico, ki je narejena "u nulo"!!!!!!!!!!!!mežikanje

Juš & Iztok

aja, prvič sem narajmal skoraj šajbo! toj uspeh

Izhodišče-KV 1:50
KV-Izhodišče dobre pol urce
JusAvgustin14. 05. 2011
samo majhen namig: lahko nadaljujemo po vlaki tudi v smeri črnega vrha(napis na drevesu)(predgrebenski vrh kurjemu v.), ko nas pot pripelje do jase in uravnave pa jo zapustimo možic nas povede v levo v gozd in od tam naprej sledimo jezenoranžnim puščicam na drevesih(svinjarija pa taka!) na kurji vrh se vam splača že samo zaradi razgleda!
Zasavčan10. 06. 2011
Jaz bi šel pa v nedljo na Kurj vrh.Zanima me katera pot je najbolj enostavna(glede orentacij)zmeden
JusAvgustin10. 06. 2011
iz GM je bolj pokonc, iz KG pa je bolj "markirana" nasmeh
Lp!
Zasavčan29. 10. 2011
Bil sem že iz martuljka,sedaj me pa zanima kje v KG zavije pot proti Kurjemu vrhu. Jutri bo lepo vreme in mislim da bo pravšnji sprehod.
ljubitelj gora19. 05. 2013
Kar omenja Juš sem se vračal nazaj, nekdo pa je res mal po svoje naredil markacije, toda naj bi jih naredil za Črni vrh. So ap tud razgledi: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/KukovaSpica
JusAvgustin20. 05. 2013
Pot je ob Rogarjevem grabnu(iz naselja Ivana Krivica v KG) posebna dogodivščina. Pot PP pa KV samo obkroži, ne gre na vrh, potem pa se zažene v police Rušice in nadaljuje proti bivaku pod Špikom.
Tudi primer z "markacijami" ni osamljen... Prav rad bi srečal "bojana" ki je pobarval Škrbinjekjezen
irska8. 09. 2013
Sicer sva na začetku (in proti koncu) šli malo po svoje, a včerajšnji dan je bil tako lep, da naju raziskovanje ni motilo nasmeh. Od balvana PP sva navzgor šli naokrog "po desni" strani, navzdol pa po "tahitri" drugi nasmeh. Krasen izlet ... ampak spodaj je pa res veliko razritih vlak in delovnih strojev ...
ločanka31. 05. 2016
Meni se tudi dopade ta varianta opisa poti, ki jo omenja grega p, še posebno pa z zgornjo krožno varianto in sicer pri balvanu PP desno, povratek pa čez škrbino med KV in Rigljico. Nepozaben izlet!
Majdag1. 10. 2016

...Naj dodam, da so za puščico, ki usmerja levo na drevesih 2x napisi Črni vrh. Naj vas ne motijo, potka vodi na Kurji vrh.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2016/09/divjina-na-robu-martuljkove-skupine.html
margu5019. 05. 2017
Mene pa zanima, je kdo bil zadnje dni na Kurjem vrhu, je na poti lahko še kaj snega. Prosim za informacijo, če kdo kaj ve. Hvala in lp
aditaker4. 07. 2018
Pozdravljeni!

Ali mi lahko prosim kdo napiše če je na Kurjev vrhu žig ker ga potrebujem za eno planinsko knjižico?

l.p. Rok
Stane75. 07. 2018
Letos pozimi ga ni bilo.
Majdag29. 09. 2018

Kurje potke za Kurji vrh.. Zanimivo, samotno je to potepanje. Stezice so včasih ozke, komaj vidne in zelo so strme. Včasih so prekrite z gruščem in možici so v veliko pomoč. Na vrhu pa čisto blizu Martuljških lepotcev.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/09/na-kurji-vrh-lepe-peteline-gledat.html
GregorD30. 06. 2019
Na nadmorski višini cca 1350 m je čez pot veliko podrtega drevja.
Rozzina10. 10. 2021 23:03:39
Zdravo! Danes sem poskušala prit po označeni poti na Kurji vrh - kot je napisal že Gregor D, na poti je na višini 1350m veliko podrtega drevja, toliko, da je pot čisto neprehodna. Plaz je nasul drevje povsem prek poti, tako, da se poti ne da več najti.
ločanka11. 10. 2021 10:57:49
Od kdaj je pa ta pot označena?
Majdag11. 10. 2021 14:29:44
Saj ni označena, kurje potke na Kurji vrh..nasmeh
Rozzina11. 10. 2021 17:28:52
Slabo sem se morda izrazila - sledila sva možicem.
Sicer pa ključno sporočilo zapisa velja: pot na Kurji vrh, ki je opisana v zgornjem opisu , je nevarna in vsaj za naju je bila neprehodna in izgubljena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki