Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Ingotova koča na planini Jesenje / Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)

Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)

Natisni
Izhodišče: Gozd Martuljek (750 m)
Širina/Dolžina: 46,4821°N 13,8378°E
Ime poti: ob reki
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 180 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 38.783
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Usmerimo se na levo pot, ki nas pripelje do mostička, ki preči reko. Takoj za mostičkom zavijemo desno v sotesko Martuljških slapov. Pot naprej je izpostavljena padajočemu kamenju zato si je najbolje nadeti čelade. Pot naprej se sprva zložno vzpenja ob reki navzgor, nato pa se s pomočjo stopnic začne strmeje vzpenjati. Pot nato preči večji most čez reko in se na drugi strani vzpne po stopnicah pod steno. Le nekaj korakov naprej nas pot pripelje do še enega mostu, s katerega je lep razgled na Spodnji Martuljkov slap. Za mostom pot zavije levo in se vzpne pod strma pobočja v bližini slapu. Naprej nadaljujemo desno po vlažnih tleh skoraj vodoravno. Pot naprej pa se strmeje vzpne in nas po krajšem vzponu pripelje na kolovoz, kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj korakih pa nas pot pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom. Nadaljujemo po levi spodnji poti, ki nas čez nekaj minut pripelje na naslednje razpotje. Usmerimo se levo čez most (naravnost Zgornji Martuljkov slap) in v nekaj minutah pridemo do Ingotove koče na planini Jesenje.
zemljevid poti - Ingotova koča na planini Jesenje
Ob poti: Spodnji Martuljkov slap (850m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Zgornji Martuljkov slap ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje1
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje2
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje3
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje4
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje5
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje6
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje7
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje8
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje9
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje10
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje11
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje12
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje13
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje14
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje15
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje16
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje17
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje18
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje19
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje20
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)
Gost9. 11. 2007
Kratka nadvse zanimiva pot. Peljite koga, ki še ne hodi v hribe sem in navdušil-a se bo za hojo v hribe.
Pandora31. 08. 2008
Že večkrat sem bila na tej poti, tudi naprej do zgornjega slapa. Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih.Tu pri Ingotu je res rajska planota.Popolnoma se strinjam s prejšnjim Gostom.
Lpnasmeh
navrhu1. 09. 2008
Samo ne vem zakaj avtor izleta priporoča v poletnem času čelado in v zimskem času čelado, cepin in dereze??zavijanje z očmi
Tadej1. 09. 2008
Na opisani poti se je zaradi ne uporabe čelade že zgodila nesreča s smrtnim izidom, ko je otroku na glavo padel kamen. Pot namreč poteka po ozki soteski, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zimskem času pa je pot poledenela in brez uporabe zimske opreme smrtno nevarna.
Kriška1. 09. 2008
Citiram: Pandora
"Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih."

He, he, samo zanima me, kako ste se v svojih mladih letih lahko že družili z otroki vaših prijateljev?velik nasmehnasmehzavijanje z očmi
Kriška1. 09. 2008
Kar se pa tiče opisane poti:
Na prvi pogled res enostavna, nenevarna, dejansko pa mestoma izpostavljena padajočemu kamenju. Pa še nekaj: občasno, po kakšnem večjem deževju, ko voda močno naraste in dere, v spodnjem delu lahko kar precej spremeni "opis poti", tako da je treba kar malo improvizirati, včasih pa je celo bolje odnehati in oditi gor po drugi, varnejši poti. Nekaj let nazaj je eno sezono že bil tak primer, kasneje so pot spet uredili.
Pot do zgornjega slapu pa je v končnem delu po mojem mnenju zaradi možnosti zdrsa kar zahtevna, zlasti za majhne otroke (morda celo prezahtevna).
heinz2. 09. 2008
Nekdo se je znašel v slovničnem kotičku...

Glede končnega dela pri zgornjem slapu naj dodam, da zahtevnost ni velika, nevarnost pa je posledica zlizanih skal in klinov -(obvezna primerna obutev za zanesljiv oprijem).
VanSims17. 04. 2011
Kar se tiče debate o čeladi, ki je bila zgoraj, piše tudi na začetku poti, da se priporoča . Če se nekateri zmrdujejo nad čeladami(glej Sabotin) - in jo na večini poti kjer se priporoča ne vzamejo - jo tukaj le vzemite.

Kar se tiče komentarja Kriške naj pripomnem da se je tak primer ko voda odnese del poti očitno spet zgodil, vendar se pot hitro spet najde. To je nekje na mestu kjer se pot začne iz struge dvigovati v gozd. Na tem mestu so čez potok zasilno položene deske za prehod.
Sedem31. 03. 2016
Živjo,

Zanima me ali je v tem letnem času pot primerna za 4 letnega otroka? Je bil kdo v zadnjih dneh tu gor?
JanG31. 03. 2016
Zdravo,
pot do Ingotove koče je trenutno brez posebnosti. Na poti skozi sotesko je še nekaj zaplat snega, ki ne predstavljajo nobenega problema. Več snega se pojavi cca 200m pred kočo, vendar hoja ni pretirano ovirana (sploh če upoštevamo, da je oskrbnik koče, ki se je danes s traktorjem prerinil skoraj do koče, pešcem precej olajšal delo). Zaradi velike količine vode je spodnja pot (tj. pot skozi sotesko) precej razmočena; na nekaterih mestih je lahko tudi nevarna zaradi padajočega kamenja.
Lp, Jan
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki