Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeŠkrlatica / Gozd Martuljek  - Škrlatica
  

Gozd Martuljek - Škrlatica (grebensko prečenje Mali Oltar-Škrlatica)

 
Izhodišče: Gozd Martuljek (750 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4821°N / 13,8378°E
Cilj: Škrlatica (2740 m)
Ime poti: grebensko prečenje Mali Oltar-Škrlatica
Čas hoje: 14 h 30 min
Zahtevnost: alpinistični vzpon
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1990 m
Višinska razlika po poti: 3800 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima):
Avtor: JusAvgustin
Ogledov: 21493
Ocena: 9 glasov
Število slik: 28
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:

Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).

Opis poti:

Iz GM se povzpnemo po stezi, ki pelje proti krnici Za Akom. Ko pridemo na prodišča nadaljujemo desno kamor nas usmerijo tudi številni možici. V nadaljevanju, ko hodimo po široki strugi hudournika, se držimo desne strani hudournika. Tu se nam tudi odprejo lepi pogledi na severna ostenja Martuljških gora, kjer izstopa Široka Peč. Pod Široko Pečjo lahko tudi že vidimo prvo orientacijsko točko Pri treh macesnih. S prodišč nato nadaljujemo rahlo levo in se za kratek čas vzpnemo po stezi skozi ruševje. Steza nas pripelje ob nekoliko strmejšo strugo hudournika, ob kateri se nato vzpenjamo. Pot nas tu vodi ob desni strani struge po neizrazitem grebenčku mimo redkih macesnov navzgor. Sledi prečenje manjšega potočka in nato vzpon po melišču, ki nas pripelje na strmejša skalnata pobočja. Od tu nadaljujemo rahlo v desno ter po gladkih skalnih ploščah na katerih je precej peska ponovno prečimo omenjen potoček. Pobočje je tu dokaj strmo in zaradi peska na skalnih ploščah je potrebna precejšna previdnost. Sledi še kratek vzpon po zelo krušljivem strmem pobočju, ki je tudi nevarno za zdrs, nato pa nas pot pripelje do razgledne točke Pri treh macesnih.
Od tu nadaljujemo po delno travnatem grebenčku proti jugu, kjer vidimo značilen balvan. Pred balvanom zavijemo desno, sledi vzpenjanje proti desni pod melišči Oltarja in Velike Martuljške Ponce. Pod vznožjem Oltarja se povzpnemo čez skalni prag, od tam pa strmo po melišču do vznožja severne stene Malega Oltarja. Tu se začne smer Bučer-Kristan, po kateri se bomo povzpeli na vrh Malega Oltarja.
Ob vpadnici žleba poiščemo najlažji prehod na skrotje, ki pa nas nato v lahkem plezanju pripelje do rdeče votline iz katere vedno curlja voda. Smer se nadaljuje po steni desno od votline. Plezamo en raztežaj do izredno izpostavljene a lahke prečke(IV-, 5m-klin), ki nas povede v drugi sistem kaminov in ta nas privede na veliko zagruščeno polico sredi stene. Polici sledimo dva raztežaja v levo (lahko I-II.) in na primernem mestu preidemo v kamin, ki prereže celotno severno steno Malega Oltarja. Kamin (dolomitska skala- najboljša skala v Martuljku) nas v treh raztežajih (II-III. stopnja) kmalu povede desno ven iz razčlembe v zadnjo steno, ki jo preplezamo po izpostavljenih ploščah in razu (sidrišče v steni z dvema klinoma), to je tudi najtežji del smeri Bučer-Kristan (IV-, en raztežaj). Z vzponom na vrh Malega Oltarja nadaljujemo po lahki zajedi (II-III.) po levi strani raza ali pa naravnost čez plošče (IV-) Do sem smo potrebovali od izhodišča 6 ur.
Tukaj se naša tura šele v resnici začne. Z vrha Malega Oltarja se je potrebno spustiti v škrbino med Malim Oltarjem in vzhodnim stebrom Oltarskega grebena (sidrišče za spust urejeno) in od tam naravnost dva raztežaja po vzhodnem stebru na vrh Neimenovanega Oltarja. Na vrhu je sidrišče za spust (klin preveri, saj je ta greben zelo malo obiskan), ki nas popelje iz krasne kompaktne skale v popolnoma razbit in nepregleden svet. Tukaj je plezanje izredno izpostavljeno in nevarno! V "podrtem" plezanju se bližamo še k zadnjemu spustu po vrvi preden dosežemo vrh Velikega Oltarja. Ta spust nas pripelje v izredno razdrto a lahko škrbinico, ki nas s pomočjo kamina popelje točno na vrh Velikega Oltarja. Od Malega Oltarja do vrha Velikega Oltarja smo potrebovali dve uri.
Od tam se greben požene v vsej svoji veličini proti našemu cilju-Škrlatici.

Nadaljujemo po grebenu in se na primernem mestu spustimo po sistemu polic in zagruščenih prečk v vzhodni bok grebena. Sistem polic nas kmalu pripelje v škrbino med Velikim Oltarjem in Visokim Rokavom. Škrbino zapustimo po izpostavljeni steni in prestopimo v Z bok grebena, ki nas preko dveh grap in sistemu polic pripelje do plošče(III. stopnja 10m) po katerem dosežemo grebensko rez. Od vrha Visokega Rokava nas loči samo še lahko plezanje po razbitem grebenu. Od vrha Velikega Oltarja pa do tu smo porabili približno dve uri. Težavnost nikjer ni presegala III. stopnje po UIAA.
Z vrha Visokega Rokava se greben sprva nadaljuje proti J, a kmalu zavije proti Z. S pomočjo urejenega sidrišča se spustimo 25 m na začetek Žage-grebena, ki nas loči od Škrlatice. Prve nasršene stolpiče, ki so jim plezalski pionirji nadeli ime Financarji je možno obplezati po levi strani, v nadaljevanju pa je najbolje plezati po grebenski rezi. Za smer po grebenu ni najbolj priporočljive linije-vsaka naveza si izbira pot pač sama, glede na svoje zmožnosti. Težavnost določenih mest ne bi smela presegati IV. stopnje, a če zaidemo iz idealne linije se hitro približa V. stopnji po UIAA.
V vrtoglavem slalomu se bližamo zadnji pregradi, ki nas loči od vršne zgradbe Škrlatice. Kota grebena, ki ima status samostojnega vrha je daleč najtežji stolp, saj plezanje na oster in zračen vrh v zaključnem previsu gladko doseže četrto stopnjo. Z vrha stolpa se s pomočjo dveh spustov po vrvi spustimo še v zadnjo škrbino.
Iz škrbine med Rokavskim grebenom in Škrlatico se povzpnemo po izpostavljeni a presenetljivo lahki (II-III.) steni na vrh Škrlatice, ki ga dosežemo levo od križa. Od vrha Visokega Rokava do sem smo potrebovali 5ur!
Sledi samo še sestop v Vrata, ki pa traja minimalno 3 ure.
Vsem ponavljavcem toplo priporočam vrhunsko psiho-fizično kondicijo, dovolj vode in izkušnje pri plezanju v takem svetu. Svet je mestoma popolnoma razbit in krušljiv, oster in nepregleden. Priporočam spremstvo nekoga, ki je že bil, popolno plezalno opremo z vsaj petimi klini. Tura je izredno dolga in psihično naporna. Na ključnih mestih je priporočljivo varovanje. Tehnična težavnost ture se giblje okoli IV po UIAA, nevarnosti kot padajoče kamenje, slabo vreme in drugi dejavniki niso všteti v zahtevnost plezanja. Ob slabem vremenu nikar na turo. Vode na grebenu ni! Umik je možen iz Velikega Oltarja in Visokega Rokava. Priporočam 60 m vrv.
Zaradi dolžine in kompleksnosti ture priporočam spremstvo gorskega vodnika ali alpinista.
Plezanje tega vele grebena Vam bo predstavilo ta del v popolnoma drugačni luči. Na turo se odpravite samo v stabilnem vremenu. Greben Mali Oltar-Veliki Oltar spada med izrazito tvegane in težavne.
Obvezno je alpinistično znanje in obvladanje plezanja v navezi. V primeru da se bomo varovali vse raztežaje prečenja nam bivak ne uide.

zemljevid poti
Ob poti: Pri treh macesnih (1810m), Veliki Melj (1900m), Mali Oltar (2521m), Veliki Oltar (2621m), Rokavska škrbina (2580m), Visoki Rokav (2646m), Škrlatica (2740m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Škrlatica (0 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Gozd Martuljek - skrlatica1
Gozd Martuljek - skrlatica2
Gozd Martuljek - skrlatica3
Gozd Martuljek - skrlatica4
Gozd Martuljek - skrlatica5
Gozd Martuljek - skrlatica6
Gozd Martuljek - skrlatica7
Gozd Martuljek - skrlatica8
Gozd Martuljek - skrlatica9
Gozd Martuljek - skrlatica10
Gozd Martuljek - skrlatica11
Gozd Martuljek - skrlatica12
Gozd Martuljek - skrlatica13
Gozd Martuljek - skrlatica14
Gozd Martuljek - skrlatica15
Gozd Martuljek - skrlatica16
Gozd Martuljek - skrlatica17
Gozd Martuljek - skrlatica18
Gozd Martuljek - skrlatica19
Gozd Martuljek - skrlatica20
Gozd Martuljek - skrlatica21
Gozd Martuljek - skrlatica22
Gozd Martuljek - skrlatica23
Gozd Martuljek - skrlatica24
Gozd Martuljek - skrlatica25
Gozd Martuljek - skrlatica26
Gozd Martuljek - skrlatica27
Gozd Martuljek - skrlatica28
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Škrlatica (grebensko prečenje Mali Oltar-Škrlatica)
dprapr     
5.2.2014
To mora biti res grande tura, če jo opraviš v takšnem obsegu. Že časovnica pove svoje!
"Starci" bomo to morali v dveh delih.nasmeh
Manjka mi še drugi del.
JusAvgustin     
5.2.2014
Imel sem mešane občutke, ko sem turo opisoval, saj nisem vedel kako bo sprejeta. Definitivno gre za grebenski presežek na enem izmed najbolj "odbitih" grebenskih plezarij pri nas! V časovnico ni vštet sestop!

Lp
Janez Seliškar     
5.2.2014
Poklon vsem, ki to zmorejo, tehnično, fizično in psihično.
jedriličar     
5.2.2014
Kapa do poda ...
jlapanja     
5.2.2014
Pa še kako bi si želel opraviti tako turo, žal sem se prepozno zastrupil z gorami.
skrajnik     
5.2.2014
tale je pa mal huda za hribi.net al?
vseen hvala, ker bom šel nasmeh
VesnaM     
5.2.2014
upam da nekoč..
mukica     
6.2.2014
vauuuu,sanje,vsaj zame mežikanjenasmehIskrene čestitke za veličastno tuonasmeh
bosketi     
3.6.2014
Juš moj poklon za tole turo!!!Verjetno ne bo veliko ponovitev ali pač?
JusAvgustin     
3.6.2014
Letos grem še enkrat mežikanje V malo daljšem obsegu. mežikanje
jedriličar     
3.6.2014
lahk grem zraven ?mežikanje
kremenckov ata     
3.6.2014
Na olarskem grebenu je podrtija kot na široki peči. Po čihuli se spustiš v anfiteater, tle pa ne moreš direkt pobegnit v dolino.
JusAvgustin     
4.6.2014
Ni potrebno smetiti opisa, sploh pa ne s tako ignoranco, kot si jo ravnokar napisal, kjer ne drži niti ena trditev. Pa brez zamere, ampak na tej točki sem občutljiv.
KLAN     
12.1.2020
eek niamm besed, res je nora. A sestop je prek škrlatice nazaj po isti smeri ker pomoje ti krnico za akom zapre tist vezni greben med VMP pa oltarjem kokr sm brov. Drugač pa noro uživaška tura!velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki