Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Govejk - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

 
Izhodišče: Govejk (710 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0251°N / 14,07°E
Cilj: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 277 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1266
Ocena: 2 glasov
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kake 2 km naprej pa še do naselja Govejk. Parkiramo na primernem mestu, ob manjšem prevalu, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam.

Opis poti:

Z izhodišča na Govejku nadaljujemo proti zahodu v smeri Ledin, do kamor imamo slabo uro hoda. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš ter večjega obzidja, nato pa se po krajšem vzponu povsem položi. Na naslednjem križišču, kjer opazimo oznake za Ledine, nadaljujemo desno, nekaj 10 m naprej, v bližini "zadnje" hiše pa še desno na kolovoz. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki po nekaj minutah s travnikov preide v gozd. Ko po nekaj minutah prispemo iz gozda se pot razširi v vozen kolovoz, nekoliko naprej pa se še priključimo nekoliko širši cesti. Po makadamski cesti v nekaj minutah dosežemo asfaltno cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega križišča, kjer se nam z leve priključi še markirana pot z Ledinskega Razpotja.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču, takoj za gospodarskim poslopjem nadaljujemo desno v smeri Ledinice, Breznice in Žirov. Pot kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji. Pot nadaljujemo po razglednem kolovozu, ki nas vodi po travnatem pobočju Mrzlega vrha oz. Loncmanove Sivke. Višje prečimo pašno ograjo ter za njo nadaljujemo desno na nekaj 10 m oddaljen vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na vse strani.
Opis in sike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

zemljevid poti
Ob poti: Ledine (790m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krog (Ledinski grič), Sivka
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh1
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh2
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh3
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh4
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh5
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh6
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh7
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh8
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh9
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh10
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh11
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh12
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh13
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh14
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh15
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh16
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh17
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh18
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh19
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh20
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh21
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh22
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh23
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh24
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh25
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh26
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh27
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh28
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh29
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh30
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh31
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh32
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh33
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh34
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh35
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh36
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh37
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh38
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh39
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh40
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh41
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh42
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh43
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh44
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh45
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh46
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh47
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh48
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh49
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh50
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh51
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh52
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh53
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh54
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh55
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh56
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh57
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh58
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh59
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh60
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh61
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh62
Govejk - loncmanova_sivka_mrzli_vrh63
Diskusija o izletu Govejk - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki