Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Gorjanci, Medvednica in MedžimurjeSušec (Strahinjščica) / Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)
  

Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica)

 
Izhodišče: Gornje Jesenje (353 m)
Cilj: Sušec (Strahinjščica) (846 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 493 m
Višinska razlika po poti: 493 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 1199
Ocena: 2 glasov
Število slik: 41
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Na Hrvaško pripeljemo čez MP Gruškovlje / Macelj. Avtocesto zapustimo na izvozu Đurmanec. V vasi Đurmanec, na velikem krožnem križišču zavijemo na jug v smeri Krapine. Ko pridemo v Krapino zavijemo levo na vzhod v smeri Žutnice ter prečimo železniško progo in gremo skozi podvoz. Zdaj se vzpenjamo še do začetka vasi Gornje Jesenje, kjer bomo opazili odcep ceste levo v zaselek Galovići. Tukaj gremo levo in vozilo pustimo ob kmetiji Galović (avtokleparstvo).
b) Iz smeri Prekmurja je bližje skozi Čakovec, Varaždin, Ivanec do Lepoglave, kjer bomo zavili v smeri Trakoščana. V vasi Bednja zavijemo desno v smeri Krapine. Odcep za Galoviće je zdaj ob koncu vasi Gornje Jesenje, smerokaz ni viden iz te smeri, ampak nam pomagajo markacije in turistična tabla.

Opis poti:

Od kmetije Galović gremo naprej na vzhod, po asfaltu v zgornji del vasi. Strma pot, ki vodi skozi vas se kmalu obrne na jug. Ko prispemo v gozd se asfalt konča, mi pa nadaljujemo desno po širšem kolovozu, po katerem pa hodimo le kako minuto, nato pa gremo levo navzgor (odcep je nekoliko slabše označen). Pot naprej nas vodi po gozdnem kolovozu, po katerem hitro prispemo iz gozda, na rob jase
Tu se zdi da je poti konec, markaciji ni, ampak pot gre naprej po sredini trave. Na koncu jase se pot vrne v gozd in zavije desno. Sledi hoja skozi gozd, pot pa nas pripelje na cesto, ki vodi do planinske koče. Po cesti se nekoliko spustimo, nato pa gremo desno v gozd.
Pot naprej nas vodi skozi nekoliko bolj strnjen gozd, po običajno precej blatni poti. Ob krmišču za divje živali, lahko izbiramo med dvema variantama poti, ki pa se potem hitro spet združita. Sledi vzpon skozi nekoliko nižji gozd po vse bolj strmi poti. Ko se ta del konča, bomo zapustili gozd in vzpon nadaljevali po strmem in običajno blatnem kolovozu. Višje gremo levo in ponovno dosežemo cesto, ki vodi proti planinski koči.
Po cesti sedaj hodimo še nekaj časa, oz. vse do planinske koče (na delu poti po cesti nas pot vodi mimo odcepa poti k bližnjemu izviru, pred koncem ceste pa je še manjše zavetišče, ki je običajno zaprto).
V domu se lahko okrepčamo ali tudi prespimo.
Če ne gremo v planinsko kočo na parkirišču zavijemo ostro levo in pridemo na pot, ki poteka po širši vlaki (pomaga nam napis na drevesu), potem pa zavije na ožjo pot in postane kar strma. Na strmem delu, ki je med in po dežju precej drsno nam je v pomoč lesena ograja. Strma pot nas nato pripelje na razgledišče Dedek.
Z Dedka, ki je tudi primerno vzletišče za jadralne padalce se nam odpre lep razgled na jug in zahod. Številnim planincem je to tudi končni cilj, mi pa bomo šli naprej na vzhod. Pot se tu položi in poteka po ozkem grebenu Strahinjščice. Na nekaj izpostavljenih mestih je tudi narejena lesena ograja.
Pot prehodno zapusti greben in poteka po južnem pobočju, ampak ko se greben prehodno razširi se vrne nanj. Sledi še nekaj hoje in pot nas pripelje na vrh.
Na samem vrhu Sušec je ogromna vrba. Vpisne knjige ni (ta je v koči), le žig. Ker vrh prerašča gozd razgleda ni.

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Gornje Jesenje - susec_strahinjscica1 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica2 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica3 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica4 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica5 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica6 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica7 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica8 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica9 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica10 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica11 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica12 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica13 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica14 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica15 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica16 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica17 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica18 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica19 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica20 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica21 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica22 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica23 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica24 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica25 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica26 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica27 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica28 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica29 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica30 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica31 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica32 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica33 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica34 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica35 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica36 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica37 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica38 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica39 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica40 Gornje Jesenje - susec_strahinjscica41
Diskusija o izletu Gornje Jesenje - Sušec (Strahinjščica) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki