Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Kalške gore (2047 m), vidi slap Rinka?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Gora (Sveti Lovrenc) / Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) (položna pot)

Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) (položna pot)

Natisni
Izhodišče: Gorenje (632 m)
Širina/Dolžina: 45,8298°N 14,144°E
Ime poti: položna pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 387 m
Višinska razlika po poti: 420 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.746
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Postojne. Ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Koper nadaljujemo desno ter se peljemo proti centru Postojne. Nekaj križišč naprej zavijemo levo v smeri Postojnske jame, Predjame in Studena. V nadaljevanju se še nekaj kilometrov peljemo po glavni cesti proti Predjami, nato pa nadaljujemo naravnost proti Planini in Studenu. Po glavni cesti proti Planini se peljemo dobrih 200 metrov, nato pa zavijemo levo v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Planini. Na Planini dosežemo staro cesto Ljubljana - Postojna, mi pa ji sledimo v levo (do sem lahko pridemo tudi iz smeri Kalc pri Logatcu) ter se po njej peljemo do križišča, kjer nas oznake za Postojnsko jamo usmerijo desno. Na koncu Planine se cesta nekoliko bolj vzpne, nato pa se položi in nas pripelje do vasi Lohača. Po glavni cesti se peljemo še skozi vas Studeno, nato pa se prične strmeje spuščati. Po krajšem spustu bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni markirani cesti, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja, višje pa zavije bolj v levo. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo čez razgleden travnik, od koder se nam proti levi odpre pogled proti Nanosu, proti desni pa na Goro oz. Svetega Lovrenca. Še nekoliko višje prispemo na križišče, ob katerem opazimo nekaj smernih tabel.
S križišča nadaljujemo po levi cesti (naravnost markirana pot na Goro, desno lovska koča), katera se v nadaljevanju zložno vzpenja proti severozahodu. Višje se cesta obrača vse bolj v desno, tako, da že skoraj obkroži bližnji Župni vrh (946 m). V nadaljevanju nekaj časa hodimo proti jugu, nato pa se cesta obrne nekoliko bolj v levo ter se nadaljuje skozi prostrane gozdove planote Hrušica. Še nekoliko naprej prispemo do manjšega križišča severno od Srebrnega griča (983 m), kjer nadaljujemo desno (leva cesta vodi proti pobočjem Velikega Bukovca (1019 m)). Le kakih 100 metrov naprej pa prispemo do naslednjega neoznačenega križišča. Tudi tu nadaljujemo desno (rahlo levo cesta, ki vodi proti prevalu med Goro (1019 m) in Špilnikom (1018 m), tam pa se spremeni v kolovoz, kateri se spusti proti vasi Studeno (581 m)) ter cesti sledimo do njenega konca, oz. mesta, kjer se le ta spremeni v zmerno strm kolovoz. Nadaljujemo po omenjenem kolovozu, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do cerkvice sv. Lovrenca.
Za cerkvijo, na kateri je termometer ter zvon želja nadaljujemo desno, nato pa se v treh minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Gore (Sveti Lovrenc).
zemljevid poti - Gora (Sveti Lovrenc)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)1
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)2
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)3
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)4
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)5
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)6
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)7
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)8
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)9
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)10
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)11
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)12
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)13
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)14
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)15
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)16
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)17
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)18
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)19
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)20
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)21
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)22
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)23
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)24
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)25
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)26
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)27
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)28
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)29
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)30
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)31
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)32
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)33
Diskusija o izletu Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) (položna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki