Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kresišču (1839 m)?
Glasuj

Gabrje - Tošč

Natisni
Izhodišče: Gabrje (328 m)
Širina/Dolžina: 46,0766°N 14,3843°E
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 693 m
Višinska razlika po poti: 820 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.782
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Parkiramo na primernem mestu ob omenjenem križišču.
b) Z ljubljanske obvoznice ali gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Ljubljana (Podutik), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu predelu Ljubljane ter dalje proti Dobrovi. Za Prevalom, kjer se v desno odcepi cesta proti Toškemu Čelu, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer dosežemo glavno cesto Dobrova - Polhov Gradec. Omenjeni cesti sledimo desno v smeri Polhovega Gradca, mi pa glavni cesti sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Parkiramo na primernem mestu ob omenjenem križišču.
c) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Malo za vasjo Hrastenice, bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Parkiramo na primernem mestu ob omenjenem križišču.
Opis poti:
S križišča pri transformatorju nadaljujemo še nekaj korakov po glavni cesti proti Polhovemu Gradcu, nato pa gremo desno v smeri Grmade na makadamsko cesto, ki se nadaljuje mimo hiš. Makadamska cesta, ki nas vodi mimo nekaj hiš nas hitro pripelje na manjši preval, kjer nadaljujemo naravnost navzdol (ostro desno kolovoz, ki vodi po vzhodnih pobočjih vrha Praprotno (527 m) ter se v nadaljevanju še večkrat razcepi). Cesta nas nato vodi mimo še ene hiše, nato pa za njo nadaljujemo desno na vzpenjajoč se kolovoz. Vzpon nadaljujemo prečno skozi gozd, mi pa mimo manjšega studenčka prispemo na slabo označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno. V nadaljevanju se zmerno vzpenjamo skozi gozd, ob poti pa opazimo nekaj redkih markacij, ob eni je tudi napis za nadmorsko višino. Višje prispemo na nekakšen greben ob in po katerem se nato vzpenjamo proti vasici Belo.
Ko dosežemo vas se nam odprejo lepi razgledi, pot pa nas v nadaljevanju vodi po večinoma makadamski cesti, kateri v nekaj križiščih sledimo v smeri kmetije odprtih vrat Pr Lenart, katero hitro tudi dosežemo.
S kmetije nadaljujemo v smeri Grmade, po travnatem kolovozu, po katerem hitro prispemo do makadamske ceste, mi pa se po njej zložno vzpenjamo ob lepih razgledih na Grmado in okoliško hribovje. Pri lovski opazovalnici slabša cesta zavije desno ter se pri bližnji hiši konča. Hišo obidemo po levi strani ter pot nadaljujemo skozi strnjen gozd, kjer najprej hodimo po levi strani pobočja, nekoliko naprej pa preidemo na desno stran. V nadaljevanju nas pot vodi skozi nekaj pasov borovega gozda, od koder se nam prehodno odpre tudi nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se prečno vzpenja po nekoliko drsni poti. Nekoliko naprej dosežemo preval Krvavi Vil, kjer je razpotje nekaj poti.
Z razpotja nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Katarina in Goljek, desno Kobilja dolina), kjer po nekaj minutah stopimo na markirano pot Katarina - Grmada.
Omenjeni poti sledimo v levo, nam pa se kmalu priključi še pot od turistične kmetije Robež.
Pot se nadaljuje po in ob grebenu Lipja, le ta pa nas sprva vodi mimo spominske plošče NOB, nekoliko naprej še mimo lepe razgledne točke, nato pa se večinoma nadaljuje skozi gozd z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Takšna pot se nadaljuje vse do označenega razpotja približno 15 minut pod vrhom Grmade.
Nadaljujemo desno v smeri turistične kmetije Gonte (levo Setnica, naravnost Grmada) po široki poti, ki nas z nekaj kratkimi spusti in vzponi hitro pripelje do omenjene kmetije.
Levo od turistične kmetije bomo opazili planinske oznake za Tošč, ki nas usmerijo na zložen in širok kolovoz. Markirana pot nekoliko višje zapusti kolovoz in se za tem začne strmeje vzpenjati. Pot, ki skoraj v celoti poteka skozi gozd pa nas višje pripelje na vrh Malega Tošča (902m) s katerega se pot začne spuščati proti sedlu med obema vrhovoma.
Naprej se nam z desne priključi pot z Govejka, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se vzpenja proti vrhu Tošča. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje na prijeten vrh.
zemljevid poti - Tošč
Ob poti: Domačija Pr Lenart (Belo) (650m), Turistična kmetija Gonte (820m), Mali Tošč (902m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Gabrje - Tošč1
Gabrje - Tošč2
Gabrje - Tošč3
Gabrje - Tošč4
Gabrje - Tošč5
Gabrje - Tošč6
Gabrje - Tošč7
Gabrje - Tošč8
Gabrje - Tošč9
Gabrje - Tošč10
Gabrje - Tošč11
Gabrje - Tošč12
Gabrje - Tošč13
Gabrje - Tošč14
Gabrje - Tošč15
Gabrje - Tošč16
Gabrje - Tošč17
Gabrje - Tošč18
Gabrje - Tošč19
Gabrje - Tošč20
Gabrje - Tošč21
Gabrje - Tošč22
Gabrje - Tošč23
Gabrje - Tošč24
Gabrje - Tošč25
Gabrje - Tošč26
Gabrje - Tošč27
Gabrje - Tošč28
Gabrje - Tošč29
Gabrje - Tošč30
Gabrje - Tošč31
Gabrje - Tošč32
Gabrje - Tošč33
Gabrje - Tošč34
Gabrje - Tošč35
Gabrje - Tošč36
Gabrje - Tošč37
Gabrje - Tošč38
Gabrje - Tošč39
Gabrje - Tošč40
Gabrje - Tošč41
Gabrje - Tošč42
Gabrje - Tošč43
Gabrje - Tošč44
Gabrje - Tošč45
Gabrje - Tošč46
Gabrje - Tošč47
Gabrje - Tošč48
Gabrje - Tošč49
Gabrje - Tošč50
Gabrje - Tošč51
Gabrje - Tošč52
Gabrje - Tošč53
Gabrje - Tošč54
Gabrje - Tošč55
Gabrje - Tošč56
Gabrje - Tošč57
Gabrje - Tošč58
Gabrje - Tošč59
Gabrje - Tošč60
Gabrje - Tošč61
Gabrje - Tošč62
Gabrje - Tošč63
Gabrje - Tošč64
Gabrje - Tošč65
Gabrje - Tošč66
Gabrje - Tošč67
Gabrje - Tošč68
Gabrje - Tošč69
Gabrje - Tošč70
Gabrje - Tošč71
Gabrje - Tošč72
Gabrje - Tošč73
Gabrje - Tošč74
Gabrje - Tošč75
Gabrje - Tošč76
Diskusija o izletu Gabrje - Tošč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki