Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Polhograjsko hribovje in LjubljanaPolhograjska Grmada / Dvor - Polhograjska Grmada
  

Dvor - Polhograjska Grmada (Dvor - Grmada - Belica)

 
Izhodišče: Dvor (350 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0659°N / 14,3479°E
Cilj: Polhograjska Grmada (898 m)
Ime poti: Dvor - Grmada - Belica
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 548 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: navrhu
Ogledov: 15222
Ocena: 2 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:

Dne 19.12.2007 sem odšel na Polhograjsko Grmado in sicer iz vasi DVOR. Pa da pogledamo celo pot z avtom iz smeri Ljubljane in sicer z ljubljanske obvoznice. Jaz sem sicer šel iz centra Ljubljane po Tržaški cesti in nato zavil desno po Viški cesti. Po tej cesti se nato peljem preko obvoznice (nadvoz) in nadaljujem pot skozi vasi Dobrova (2 km od nadvoza nad obvoznico), Šujica (3 km), Razori (5 km), Hrastenice (7 km), Belica (9 km) in prišel v Dvor (10 km). Gre za manjšo vas in ni nikjer videti organiziranih parkirišč. Tako sem jaz parkiral v bližini gasilskega doma, ki je proti koncu vasi in odšel peš nazaj do izhodišča. Tako sem šel mimo gotske cerkve iz leta 1526 in prišel do vodnjaka, kjer ves čas teče voda.

Opis poti:

Pri vodnjaku v centru vasi DVOR sem zagledal drevo in na njem planinski smerokaz, ki naj bi me pripeljal do Grmade. Šel sem v hrib in pri zadnji hiši, kjer se konča asfaltna cesta, ugotovil, da ni nikjer prave markacije, ki bi mi dala informacijo, kje naj nadaljujem pot. Tako sem šel najprej neposredno v hrib, kjer je bila vidna pešpot. Vendar pa sem po cca 30 metrih hoje v hrib prišel do pokrova, ki verjetno zapira vodno zajetje. Od tam pa ni bilo več vidne poti. Tako sem se spustil nazaj do konca asfaltne ceste in se odločil iti proti jugu, po makadamski cesti, ki vodi do novo zgrajene (trenutno še nedokončane) hiše. Šel sem mimo nje in zopet zagledal markacijo, ki je kazala pot v hrib. Tu se je nato nadaljevala strma pot v hrib, vse do lovske opazovalnice. Od izhodišča do lovske opazovalnice sem hodil 35 minut (upoštevan tudi čas, ko sem po nepotrebnem skrenil s poti). Od lovske opazovalnice naprej je pot precej manj strma in to vse do lovskega doma. Med lovsko opazovalnico in lovskim domom je križišče planinskih poti in sicer za smeri Polhov Gradec, Dvor in Polhograjska Grmada. Od lovske opazovalnice do križišča sem hodil 10 minut (skupaj 45 minut). Pot sem nadaljeval in potreboval dodatnih 5 minut, da sem prispel do lovskega doma, kjer pa je zopet križišče, od koder lahko gremo levo proti Kmetiji odprtih vrat, naravnost na Malo Grmado in desno ob vznožju Male Grmade na vrh Polhograjske Grmada (izognemo se strmemu vzponu na Malo Grmado). Jaz sem se odločil za pot naravnost in tako šel ob lovskem domu strmo v hrib. Od lovskega doma do vrha Male Grmade sem potreboval dodatnih 15 minut (skupaj 1 uro 5 minut). Od tu sem pot nadaljeval proti Polhograjski Grmadi in se spustil malce navzdol do sedla med Malo Grmado in Polhograjsko Grmado ter pričel še zadnji vzpon. Po 10 minutah (skupaj 1 ura 15 minut) sem prispel na vrh Polhograjske Grmade. Pot je zelo slabo markirana med Dvorom in lovskim domom in je kot zgleda zapuščena s strani odgovornega planinskega društva, je pa pot zelo dobro označena iz smeri vasi Belica.

Od tu so se mi odprli čudoviti razgledi proti planinam na severu in zahodu (Porezen, Vogel, Triglav, Golica, Stol, Storžič, Grintovec, Velika planina). K orientaciji mi je zelo pomagala nerjaveča plošča na vrhu, na kateri so zapisane smeri neba ter vrhovi. Tablo sta postavili PD Blagajana Polhov Gradec in PD Medvode. Na vrhu je tudi nova škatla iz nerjaveče kovine z žigom, katere pa nisem odpiral, tako da ne vem, če sta žig in knjiga tudi v njej.

Na vrhu sem se odločil, da se bom vrnil v dolino preko vasi Belica. Tako sem se spustil strmo navzdol in po 10 minutah prišel do križišča, kjer je pot proti vrhu, proti Belici in proti lovskemu domu. Tudi markiranje tega križišča je kritično slabo, saj je tam viden smerokaz le za vas Belica, ne pa za vrh in za lovski dom. Pot sem nadaljeval po hribu navzdol in proti vzhodu ter po 45 minutah (skupaj z vrha 55 minut) prispel v vas Belica do glavne ceste med Ljubljano in Polhovim Gradcem. Od tu sem se po glavni cesti vrnil v vas Dvor, ki je približno 800 metrov od Belice. Po 10 minutah sem se vrnil na izhodišče.

Srečno.

Moj čas efektivne hoje: 2 uri in 10 minut, od izhodišča do vrha in nazaj na izhodišče
Nadmorska višina izhodišča: cca 350 metrov
Nadmorska višina Polhograjska Grmada: 898 metrov
Uporabljena literatura: knjiga 111 izletov po slovenskih gorah in GPS naprava

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Tošč
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dvor - polhograjska_grmada1
Dvor - polhograjska_grmada2
Dvor - polhograjska_grmada3
Dvor - polhograjska_grmada4
Dvor - polhograjska_grmada5
Dvor - polhograjska_grmada6
Dvor - polhograjska_grmada7
Dvor - polhograjska_grmada8
Dvor - polhograjska_grmada9
Dvor - polhograjska_grmada10
Dvor - polhograjska_grmada11
Dvor - polhograjska_grmada12
Dvor - polhograjska_grmada13
Dvor - polhograjska_grmada14
Dvor - polhograjska_grmada15
Dvor - polhograjska_grmada16
Dvor - polhograjska_grmada17
Dvor - polhograjska_grmada18
Dvor - polhograjska_grmada19
Dvor - polhograjska_grmada20
Dvor - polhograjska_grmada21
Dvor - polhograjska_grmada22
Dvor - polhograjska_grmada23
Dvor - polhograjska_grmada24
Dvor - polhograjska_grmada25
Dvor - polhograjska_grmada26
Dvor - polhograjska_grmada27
Dvor - polhograjska_grmada28
Dvor - polhograjska_grmada29
Dvor - polhograjska_grmada30
Dvor - polhograjska_grmada31
Dvor - polhograjska_grmada32
Dvor - polhograjska_grmada33
Dvor - polhograjska_grmada34
Dvor - polhograjska_grmada35
Dvor - polhograjska_grmada36
Dvor - polhograjska_grmada37
Dvor - polhograjska_grmada38
Dvor - polhograjska_grmada39
Dvor - polhograjska_grmada40
Dvor - polhograjska_grmada41
Dvor - polhograjska_grmada42
Dvor - polhograjska_grmada43
Diskusija o izletu Dvor - Polhograjska Grmada (Dvor - Grmada - Belica)
matic4     
15.3.2009
Sam sem to krožno pot opravil teden nazaj. Parkiral sem levo takoj za tablo Dvor. Parkirišče je vsaj za 20 avtomobilov, vendar je od okrog 11h že zasedeno. Vodno korito je obnovljeno in ni tako neugledno kot je na fotografiji. Na vrhu je treba za Belico iti kar naprej in navzdol ,potem so šele smerokazi. Za povprečnega planinca je čas hoje do vrha uro in pol. Sicer je pot tu opisana zelo natančno.
Matt     
27.4.2009
Na razgledni plošči piše za višino Ojstrice 2530 m. Pravilno je 2350 m.
Lisica     
7.2.2011
Tudi sama, ko sem pred leti prvič šla iz Dvora na PG Grmado sem imela probleme z manjkajočimi markacijami. Na to sem tudi opozorila ljudi, ki so nekaj urejali v koči pa so rekli, da je vse ok označeno oz da je tako shojeno, da ni problema najti. zavijanje z očmi
Okmodko     
5.9.2011
Jaz pa hodim iz druzga dvora na Grmado in so lepše markacije. To je pa Dvor nad Šentvidom pri Ljubljani nasmeh nasmeh
Kozorog     
8.9.2011
Okmodko.... bodi tako prijazen pa napiši potek poti,če je možno? V kolikor bi bil tekst predolg pa mi opis prosim pošlji na ZS. Hvala!lp
Okmodko     
9.9.2011
Če greš iz Guncelj proti Dvoru se takoj na začetku vasi Dvor na levo začne planinska pot. Tam so planinske table. Gledaš tisto na kateri piše Bormes. Potem se po merkacijah odpraviš po tej poti, prečkaš dvorski hrib z kapelico na vrhu (v gozdu), potem se spustiš prot gostilni Bormes. To je prva hiša na levo ko prideš iz gozda. Tam greš po cesti naprej, začne se asfalt, nato prideš na glavno cesto. Jo sam prečkaš, ker je na travniku nasprot uhojena potka proti Slavkovem domu.Od Slavkovga doma greš po cest naprej, po poti za Jeterbenk. Ko hodiš po poti za jeterbenk, se blizu vrha pri tabli za Katarino usmeriš po tej poti. Po tej poti prideš do Topola. Od tam pa mislim da veš prit na Grmado. Druga vrjanta pa je da greš na tisti omenjeni glavni cesti levo. In na ta prvem križišču po treh minutah pri kapelici spet po levi cesti. Po tej cesti pa pol ure hoje ko prideš v takšno samotno lepo dolinico brez hiš. Na konc te doline je ena hiša. Od nje pa sam gor po hribu in prideš na Topol.Z zemljevidom okolica Ljubljane mislim da ni teško najt poti. Hodi se pa kr dost no.

Kozorog     
9.9.2011
Okmodko.... Hvala! bom preizkusil tvojo varianto, ker se mi zdi zelo zanimiva in slikovita!
Okmodko     
10.9.2011
Čeprav...jaz grem iz Dvora zato ker nimam avta. Tja me pripelje avtobus. Če bi lahko,bi se raje že z avtom pripeljal do Bormesa. Ker ko hodiš nazaj,je tale Dvorski hrib res odveč,ko ga morš prečkat. Ker si že zmatran,pol morš pa še en hrib dat čez nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki