Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Kopica (2190 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Stene svete Ane / Dule - Stene svete Ane (čez Grmado)

Dule - Stene svete Ane (čez Grmado)

Natisni
Izhodišče: Dule (550 m)
Širina/Dolžina: 45,8405°N 14,6755°E
Ime poti: čez Grmado
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 414 m
Višinska razlika po poti: 685 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 775
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 84
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno. Le kak kilometer za (iz smeri Kočevja pred) Velikimi Laščami bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo proti vasi Gornje Retje (iz smeri Kočevja desno). Cesta nas nato preko ozkega nadvoza čez železniško progo pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Gornje Retje). Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor na makadamsko cesto. Tej cesti nato sledimo približno 3 km do križišča, kjer opazimo oznake za Kamen vrh. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini križišča.
b) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu, mi pa se po njej peljemo do naselja Zdenska vas, kjer najprej zavijemo desno v smeri naselja Videm, nekaj 10 metrov naprej pa še enkrat desno proti naselju Rašica. Cesta nas nato vodi skozi del naselja Cesta in se nadaljuje ob železniški progi do naselja Predstruge, kjer v križišču na koncu naselja nadaljujemo naravnost (levo Videm, desno Rašica) po sprva še asfaltni cesti, ki pozneje postane makadamska ter se prične vzpenjati skozi gozd. Ko višje prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer opazimo tablo za Kamen vrh, parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Od križišča ne nadaljujemo po cesti v smeri Kamen vrha, ampak se po cesti vrnemo nekaj metrov do markirane planinske poti, ki vodi od Ponikev proti Kamen vrhu (če smo prišli s Predstrug nadaljujemo po desni cesti). Markirana pešpot gre takoj v gozd in se sprva le zložno vzpenja. Pot, ki je občasno nekoliko težje sledljiva se višje priključi kolovozu, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati se višje spremeni v pešpot, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kamen vrh, od tam pa v nekaj 10 korakih spustimo do planinske koče.
Od planinske koče nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se prične rahlo spuščati. Omenjeni cesti sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nas smerna tabla za Grmado usmeri levo na pešpot. Po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (rahlo levo Podgora).
Pot, ki se še naprej rahlo spušča, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo do bližnjega križišča. Iz križišča nadaljujemo po desni cesti in ji sledimo do mesta, kjer nas smerna tabla usmeri levo v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po poti, ki nas višje pripelje do razglednega travnatega pobočja. Slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot, nato zavije še nekoliko bolj v desno, kjer pridemo do obsežnega travnika. Sredi omenjenega travnika markirana pot zavije levo v gozd (dostop na Grmado možen tudi po kolovozu, ki vodi naravnost), po katerem se v nekaj minutah nekoliko bolj strme hoje povzpnemo na vrh Grmade oz. do Doma na Grmadi.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortneku, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran kolovoz v smeri sv. Ane. Kolovoz oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem kolovozu spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s kolovoza usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Dule - Kamen vrh 45 minut, Kamen vrh - Grmada 1:15, Grmada - Stene sv. Ane 2:20
zemljevid poti - Stene svete Ane
Ob poti: Kamen vrh (783m), Grmada na Mali gori (887m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča pri Sveti Ani na Mali gori ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dule - Stene svete Ane1
Dule - Stene svete Ane2
Dule - Stene svete Ane3
Dule - Stene svete Ane4
Dule - Stene svete Ane5
Dule - Stene svete Ane6
Dule - Stene svete Ane7
Dule - Stene svete Ane8
Dule - Stene svete Ane9
Dule - Stene svete Ane10
Dule - Stene svete Ane11
Dule - Stene svete Ane12
Dule - Stene svete Ane13
Dule - Stene svete Ane14
Dule - Stene svete Ane15
Dule - Stene svete Ane16
Dule - Stene svete Ane17
Dule - Stene svete Ane18
Dule - Stene svete Ane19
Dule - Stene svete Ane20
Dule - Stene svete Ane21
Dule - Stene svete Ane22
Dule - Stene svete Ane23
Dule - Stene svete Ane24
Dule - Stene svete Ane25
Dule - Stene svete Ane26
Dule - Stene svete Ane27
Dule - Stene svete Ane28
Dule - Stene svete Ane29
Dule - Stene svete Ane30
Dule - Stene svete Ane31
Dule - Stene svete Ane32
Dule - Stene svete Ane33
Dule - Stene svete Ane34
Dule - Stene svete Ane35
Dule - Stene svete Ane36
Dule - Stene svete Ane37
Dule - Stene svete Ane38
Dule - Stene svete Ane39
Dule - Stene svete Ane40
Dule - Stene svete Ane41
Dule - Stene svete Ane42
Dule - Stene svete Ane43
Dule - Stene svete Ane44
Dule - Stene svete Ane45
Dule - Stene svete Ane46
Dule - Stene svete Ane47
Dule - Stene svete Ane48
Dule - Stene svete Ane49
Dule - Stene svete Ane50
Dule - Stene svete Ane51
Dule - Stene svete Ane52
Dule - Stene svete Ane53
Dule - Stene svete Ane54
Dule - Stene svete Ane55
Dule - Stene svete Ane56
Dule - Stene svete Ane57
Dule - Stene svete Ane58
Dule - Stene svete Ane59
Dule - Stene svete Ane60
Dule - Stene svete Ane61
Dule - Stene svete Ane62
Dule - Stene svete Ane63
Dule - Stene svete Ane64
Dule - Stene svete Ane65
Dule - Stene svete Ane66
Dule - Stene svete Ane67
Dule - Stene svete Ane68
Dule - Stene svete Ane69
Dule - Stene svete Ane70
Dule - Stene svete Ane71
Dule - Stene svete Ane72
Dule - Stene svete Ane73
Dule - Stene svete Ane74
Dule - Stene svete Ane75
Dule - Stene svete Ane76
Dule - Stene svete Ane77
Dule - Stene svete Ane78
Dule - Stene svete Ane79
Dule - Stene svete Ane80
Dule - Stene svete Ane81
Dule - Stene svete Ane82
Dule - Stene svete Ane83
Dule - Stene svete Ane84
Diskusija o izletu Dule - Stene svete Ane (čez Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki