Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Koča pri Sveti Ani na Mali gori / Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori (čez Grmado)

Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori (čez Grmado)

Natisni
Izhodišče: Dule (550 m)
Širina/Dolžina: 45,8405°N 14,6755°E
Ime poti: čez Grmado
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 360 m
Višinska razlika po poti: 690 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 785
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 93
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno. Le kak kilometer za (iz smeri Kočevja pred) Velikimi Laščami bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo proti vasi Gornje Retje (iz smeri Kočevja desno). Cesta nas nato preko ozkega nadvoza čez železniško progo pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Gornje Retje). Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor na makadamsko cesto. Tej cesti nato sledimo približno 3 km do križišča, kjer opazimo oznake za Kamen vrh. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini križišča.
b) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu, mi pa se po njej peljemo do naselja Zdenska vas, kjer najprej zavijemo desno v smeri naselja Videm, nekaj 10 metrov naprej pa še enkrat desno proti naselju Rašica. Cesta nas nato vodi skozi del naselja Cesta in se nadaljuje ob železniški progi do naselja Predstruge, kjer v križišču na koncu naselja nadaljujemo naravnost (levo Videm, desno Rašica) po sprva še asfaltni cesti, ki pozneje postane makadamska ter se prične vzpenjati skozi gozd. Ko višje prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer opazimo tablo za Kamen vrh, parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Od križišča ne nadaljujemo po cesti v smeri Kamen vrha, ampak se po cesti vrnemo nekaj metrov do markirane planinske poti, ki vodi od Ponikev proti Kamen vrhu (če smo prišli s Predstrug nadaljujemo po desni cesti). Markirana pešpot gre takoj v gozd in se sprva le zložno vzpenja. Pot, ki je občasno nekoliko težje sledljiva se višje priključi kolovozu, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati se višje spremeni v pešpot, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kamen vrh, od tam pa v nekaj 10 korakih spustimo do planinske koče.
Od planinske koče nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se prične rahlo spuščati. Omenjeni cesti sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nas smerna tabla za Grmado usmeri levo na pešpot. Po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (rahlo levo Podgora).
Pot, ki se še naprej rahlo spušča, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo do bližnjega križišča. Iz križišča nadaljujemo po desni cesti in ji sledimo do mesta, kjer nas smerna tabla usmeri levo v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po poti, ki nas višje pripelje do razglednega travnatega pobočja. Slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot, nato zavije še nekoliko bolj v desno, kjer pridemo do obsežnega travnika. Sredi omenjenega travnika markirana pot zavije levo v gozd (dostop na Grmado možen tudi po kolovozu, ki vodi naravnost), po katerem se v nekaj minutah nekoliko bolj strme hoje povzpnemo na vrh Grmade oz. do Doma na Grmadi.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortneku, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran kolovoz v smeri sv. Ane. Kolovoz oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem kolovozu spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s kolovoza usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Z vrha se spustimo nekaj 10 korakov do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane, po poti, ki se postopoma prične lahkotno spuščati. Pot se počasi razširi v kolovoz, po katerem v dobrih 10 minutah prispemo do Koče pri sv. Ani na Mali gori.
Za lep razgled se je vredno sprehoditi še do bližnje cerkvice, od koder se odpre pogled proti Ribnici in Veliki gori.
Dule - Kamen vrh 45 minut, Kamen vrh - Grmada 1:15, Grmada - Stene sv. Ane 2:20, Stene sv. Ane - Koča pri sv. Ani na Mali gori 15 minut.
zemljevid poti - Koča pri Sveti Ani na Mali gori
Ob poti: Kamen vrh (783m), Grmada na Mali gori (887m), Stene svete Ane (964m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori1
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori2
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori3
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori4
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori5
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori6
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori7
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori8
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori9
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori10
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori11
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori12
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori13
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori14
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori15
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori16
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori17
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori18
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori19
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori20
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori21
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori22
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori23
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori24
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori25
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori26
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori27
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori28
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori29
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori30
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori31
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori32
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori33
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori34
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori35
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori36
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori37
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori38
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori39
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori40
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori41
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori42
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori43
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori44
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori45
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori46
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori47
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori48
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori49
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori50
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori51
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori52
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori53
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori54
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori55
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori56
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori57
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori58
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori59
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori60
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori61
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori62
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori63
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori64
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori65
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori66
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori67
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori68
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori69
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori70
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori71
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori72
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori73
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori74
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori75
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori76
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori77
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori78
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori79
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori80
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori81
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori82
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori83
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori84
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori85
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori86
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori87
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori88
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori89
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori90
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori91
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori92
Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori93
Diskusija o izletu Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori (čez Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki