Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s planine v Lazu, vidi Dom na Komni?
Glasuj

Dule - Grmada na Mali gori

Natisni
Izhodišče: Dule (550 m)
Širina/Dolžina: 45,8405°N 14,6755°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 337 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.007
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno. Le kak kilometer za (iz smeri Kočevja pred) Velikimi Laščami bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo proti vasi Zgornje Retje (iz smeri Kočevja desno). Cesta nas nato preko ozkega nadvoza čez železniško progo pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Zgornje Retje). Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor na makadamsko cesto. Tej cesti nato sledimo približno 3 km do križišča, kjer opazimo oznake za Kamen vrh. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini križišča.
b) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu, mi pa se po njej peljemo do naselja Zdenska vas, kjer najprej zavijemo desno v smeri naselja Videm, nekaj 10 metrov naprej pa še enkrat desno proti naselju Rašica. Cesta nas nato vodi skozi del naselja Cesta in se nadaljuje ob železniški progi do naselja Predstruge, kjer v križišču na koncu naselja nadaljujemo naravnost (levo Videm, desno Rašica) po sprva še asfaltni cesti, ki pozneje postane makadamska ter se prične vzpenjati skozi gozd. Ko višje prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer opazimo tablo za Kamen vrh, parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Od križišča ne nadaljujemo po cesti v smeri Kamen vrha, ampak se po cesti vrnemo nekaj metrov do markirane planinske poti, ki vodi od Ponikev proti Kamen vrhu (če smo prišli s Predstrug nadaljujemo po desni cesti). Markirana pešpot gre takoj v gozd in se sprva le zložno vzpenja. Pot, ki je občasno nekoliko težje sledljiva se višje priključi kolovozu, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati se višje spremeni v pešpot, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kamen vrh, od tam pa v nekaj 10 korakih spustimo do planinske koče.
Od planinske koče nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se prične rahlo spuščati. Omenjeni cesti sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nas smerna tabla za Grmado usmeri levo na pešpot. Po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (rahlo levo Podgora).
Pot, ki se še naprej rahlo spušča, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo do bližnjega križišča. Iz križišča nadaljujemo po desni cesti in ji sledimo do mesta, kjer nas smerna tabla usmeri levo v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po poti, ki nas višje pripelje do razglednega travnatega pobočja. Slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot, nato zavije še nekoliko bolj v desno, kjer pridemo do obsežnega travnika. Sredi omenjenega travnika markirana pot zavije levo v gozd (dostop na Grmado možen tudi po kolovozu, ki vodi naravnost), po katerem se v nekaj minutah nekoliko bolj strme hoje povzpnemo na vrh Grmade.
Celotna pot, predvsem pa del poti od Kamen vrha do Grmade je orientacijsko težaven.
zemljevid poti - Grmada na Mali gori
Ob poti: Kamen vrh (783m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča pri Sveti Ani na Mali gori (2 h 35 min), Stene svete Ane (2 h 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dule - Grmada na Mali gori1
Dule - Grmada na Mali gori2
Dule - Grmada na Mali gori3
Dule - Grmada na Mali gori4
Dule - Grmada na Mali gori5
Dule - Grmada na Mali gori6
Dule - Grmada na Mali gori7
Dule - Grmada na Mali gori8
Dule - Grmada na Mali gori9
Dule - Grmada na Mali gori10
Dule - Grmada na Mali gori11
Dule - Grmada na Mali gori12
Dule - Grmada na Mali gori13
Dule - Grmada na Mali gori14
Dule - Grmada na Mali gori15
Dule - Grmada na Mali gori16
Dule - Grmada na Mali gori17
Dule - Grmada na Mali gori18
Dule - Grmada na Mali gori19
Dule - Grmada na Mali gori20
Dule - Grmada na Mali gori21
Dule - Grmada na Mali gori22
Diskusija o izletu Dule - Grmada na Mali gori
gustavs18. 04. 2017
14.4.2017 sem pretekel zgoraj opisano pot kot del teka Grosuplje - Ponikve - Kamen vrh - Grmada - Stene Sv. Ane - Ribnica.
Bojazen da bi se izgubil, je bila povsem odvec, saj je pot v vecjem delu zelo dobro in vidno markirana. Moja izkusnja je torej za smer iz Grosuplja proti Ribnici, kako je v obratno smer ne morem potrditi.
Imel sem le 3 orientacijske tezave:
1. Od Ponikev naprej je na travniku razpotje makedamskih poti kjer ni povsem jasno katera je prava (prava je sredinska, torej enostavno gremo naravnost).
2. Po travniku tik pred vzponom na Grmado (kot je opisano zgoraj "slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot") sem izgubil sled za markacijami in sledil makedamski poti proti jugu-vzhodu namesto da bi se usmeril na ustreno pot proti vzhodu. Zato sem prisel do vasi Vrh pri Poljanah ki lezi malo pod Grmado.
3. Po spustu z Grmade sem spregledal markacije proti stenam Sv. Ane in sledil markacijam za Ortnek. Ker sem napako videl na zemljevidu (mobilni telefon) sem po prihodu na asfaltirano cesto šel malenkost proti severu in nato po makedamski poti proti vzhodu.
Vendar v vseh primerih tezave z orientacijo pripisujem sebi (zaradi teka zmanjšana pozornost na okolico). V pohodnem tempu bi markacije verjetno videl.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki