Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Kremžarjev vrh / Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh

Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh

Natisni
Izhodišče: Dravograd (na Meži) (363 m)
Širina/Dolžina: 46,5853°N 15,0264°E
Čas hoje: 5 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 801 m
Višinska razlika po poti: 1090 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.580
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Dravograd, nato pa še preden prečimo reko Dravo nadaljujemo desno (desno zavijemo prvi desni odcep). Sledi prečenje železniške proge, nato pa smo že na začetku opisane poti pri Kmetijsko gozdarski zadrugi Koroška. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest za planince.
b) Iz Maribora se zapeljemo v Dravograd, kjer nadaljujemo levo proti Slovenj Gradcu in Ravnam na Koroškem. Za mostom preko reke Drave nadaljujemo drugo ulico levo. Sledi prečenje železniške proge, nato pa smo že na začetku opisane poti pri Kmetijsko gozdarski zadrugi Koroška. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest za planince.
Opis poti:
Na drugi strani železniške proge gremo desno, nato pa pred Kmetijsko gozdarsko zadrugo Koroška levo na vzpenjajočo se asfaltno cesto. Po asfaltni cesti nadaljujemo do bližnje desne serpentine, od koder nadaljujemo naravnost v smeri markirane poti (v bližini križišča je nekaj možnosti za parkiranje). Sledi vzpon po makadamski cesti do bližnje hiše, za katero se cesta spremeni v kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon skozi gozd. Nekaj minut se vzpenjamo po kolovozu, nato pa prispemo do predela, ki ga je prizadel vetrolom. Tu gremo s kolovoza desno na lepo urejeno pot, ki se ob lepih razgledih vzpenja preko pobočja, ki se počasi že zarašča. Vzorno popravljena pot naredi nekaj serpentin, nato pa se prečno vzpne do razgledne točke Skala, kjer se nahaja vpisna skrinjica in od koder se nam odpre lep razgled v smeri Dravograda.
Nadaljujemo po markirani poti, ki nas nekoliko višje pripelje na kolovoz, kjer se pot razcepi. Usmerimo se levo v smeri proti Šiserniku (možno tudi desno v smeri proti Vinklerju), kolovoz pa se malo naprej obrne ostro v desno. Sledi še krajši prečni vzpon, nato pa se kolovoz konča. Sledi krajši strm vzpon, nato pa dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo v desno (na tem delu vodi uhojena pot nekoliko stran od stare markirane poti).
Sledi krajše prečenje proti desni, nato pa se združimo s potjo mimo Vinklerja.
Nadaljujemo levo, kjer se nam sprva odpre lep razgled, nato pa se pot vzpenja po kolovozu, kjer na razpotjih nadaljujemo naravnost. Višje se pot položi, kolovoz pa nas ob občasnih razgledih pripelje do križišča pri kmetiji Ošlovnik.
Nadaljujemo desno v smeri Šisernikove poti ter se po cesti pričnemo prečno spuščati. Med spustom nas pot vodi še mimo nekaj hiš ob kmetiji Kržečnik, nato pa skozi gozd dosežemo Cvitrško sedlo, kjer stopimo iz gozda in kjer je nekaj zaporednih križišč. Po cesti hodimo do znamenja, od znamenja pa se usmerimo na sprva slabše sledljivo pot v smeri Golarjevega vrha, kjer se vzpnemo ob robu senožeti oz. neizrazitem grebenu. Tu se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Mežnarjev vrh in cerkev sv. Danijela, pot pa malo višje preide v gozd in nas pripelje do makadamske ceste.
Cesti sledimo v desno (naravnost Golarjev vrh) po njej pa v nekaj minutah prispemo do domačije Kljuk, kjer se nam odpre lep pogled proti Peci, pot pa za kmetijo zavije rahlo levo v gozd, kjer se v prečenju nadaljuje po zložnem kolovozu. V gozdu sledimo markacijam, ko pa stopimo iz gozda se hitro spustimo do ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti, katero dosežemo ob kmetiji Gnamuš, hitro prispemo do kapelice, ki se nahaja na sedlu med Golarjevim in Potoškim vrhom. Pot nadaljujemo po cesti, ki se kar nekaj časa prečno spušča, z nje pa se nam občasno odpre pogled proti cerkvi sv. Ane na Anskem vrhu. Nekoliko naprej od domačije Lubas nas oznake za Šisernikovo pot usmerijo levo na kolovoz, ki se nadaljuje skozi gozd. Za prečenjem studenčka se pot vzpne na manjše sedelce, kjer na desni opazimo znamenje.
Tu nadaljujemo naravnost navzdol po markirani poti (desno Anski vrh), po kateri se spustimo do naslednje makadamske ceste, po njej pa nadaljujemo spust do križišča ob večji kapelici.
Tu prečimo asfaltno cesto (levo Trbonje in ekološka kmetija Škorjanc, desno Mislinjska dolina) ter nadaljujemo mimo obeležja NOB v gozd. Po cesti se vzpnemo do kmetije Škratek, katero obidemo po desni strani, kjer nas pot vodi preko pašnikov in je težje sledljiva. Na drugi strani pašnika pot preide v gozd in se nadaljuje po kolovozu. Na manjšem razpotju nadaljujemo desno (naravnost lovska opazovalnica) ter se vzpnemo na naslednjo senožet, s katere se nam ponovno odpre lep pogled na okoliško hribovje. Pot se hitro vrne v gozd, mi pa dosežemo makadamsko cesto, kjer na levi opazimo obeležje NOB in znamenje.
Nadaljujemo rahlo desno, cesta pa nas pripelje do križišča ob naslednji kapelici, kjer pa gremo levo. Nekaj minut še hodimo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na kolovoz, po katerem nadaljujemo do sedla pod Jesenkovim vrhom, kjer se nahajata križ in kapelica.
Nadaljujemo naravnost (levo kmetija Osirnik) ter s hojo nadaljujemo po cesti. Na desno stran se nam kmalu odpre lep pogled proti Uršlji gori in Peci, ko pa se pot vrne v gozd gremo rahlo desno na vzporedno markirano pot, ki se po krajšem vzponu vrne na cesto (če nadaljujemo po cesti, na bližnjem križišču nadaljujemo desno). Cesti sledimo v desno, po njej pa hodimo do bližnjega lovskega doma LD Gradišče.
Lovski dom obidemo po levi strani ter nadaljujemo po zložni gozdni poti, po kateri se za prečenjem Durnskega vrha vrnemo na makadamsko cesto. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo na kolovoz, ki se prične dokaj strmo vzpenjati skozi gozd. Nekoliko naprej prečimo še eno makadamsko cesto, višje pa prispemo na označeno razpotje, kjer se priključimo bolje obiskani poti iz Slovenj Gradca.
Nadaljujemo v smeri Koče pod Kremžarjevim vrhom, katero v nekaj minutah zmernega vzpona tudi dosežemo.
Od koče nadaljujemo v smeri Kremžarjevega vrha, kjer sprva hodimo po cesti, nato pa gremo na delu, od koder se nam odpre lep pogled proti Golici / Koralpe, rahlo desno (levo Vuzenica) v gozd, kjer hitro prispemo do zanimive kapelice.
Pri kapelici se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (rahlo desno Kope, desno Šmartno) ter s hojo nadaljujemo po neizrazitem grebenu. Tej poti nato sledimo vse do bližnjega Kremžarjevega vrha, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Dravograd - Skala 0:25, Skala - Cvitrško sedlo 1:00, Cvitrško sedlo - lovski dom LD Gradišče 2:45, lovski dom LD Gradišče - Koča pod Kremžarjevim vrhom 0:50, Koča pod Kremžarjevim vrhom - Kremžarjev vrh 0:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (maj).
zemljevid poti - Kremžarjev vrh
Ob poti: Skala (nad Dravogradom) (525m), Cvitrško sedlo (677m), Lovski dom LD Gradišče (880m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kremžarjev vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh1
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh2
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh3
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh4
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh5
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh6
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh7
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh8
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh9
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh10
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh11
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh12
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh13
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh14
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh15
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh16
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh17
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh18
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh19
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh20
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh21
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh22
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh23
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh24
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh25
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh26
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh27
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh28
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh29
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh30
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh31
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh32
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh33
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh34
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh35
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh36
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh37
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh38
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh39
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh40
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh41
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh42
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh43
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh44
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh45
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh46
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh47
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh48
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh49
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh50
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh51
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh52
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh53
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh54
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh55
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh56
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh57
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh58
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh59
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh60
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh61
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh62
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh63
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh64
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh65
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh66
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh67
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh68
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh69
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh70
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh71
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh72
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh73
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh74
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh75
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh76
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh77
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh78
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh79
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh80
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh81
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh82
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh83
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh84
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh85
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh86
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh87
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh88
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh89
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh90
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh91
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh92
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh93
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh94
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh95
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh96
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh97
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh98
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh99
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh100
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh101
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh102
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh103
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh104
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh105
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh106
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh107
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh108
Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh109
Diskusija o izletu Dravograd (na Meži) - Kremžarjev vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki