Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dobrča / Draga - Dobrča (čez Ledeno trato)

Draga - Dobrča (čez Ledeno trato)

Natisni
Izhodišče: Draga (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3846°N 14,2178°E
Ime poti: čez Ledeno trato
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 984 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 9.091
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Radovljica (z gorenjske strani izvoz Lesce) in cesti naprej sledimo v smeri Begunj. Na koncu vasi Begunje zavijemo levo proti domu v Dragi (desno Tržič), mi pa cesti sledimo do velikega parkirišča ob grobišču talcev.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se naprej zložno vzpenja ob potoku Begunjščica. Po približno 5 minutah hoje bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Usmerimo se na omenjeno cesto, katera se naprej zmerno vzpenja ob robu večjega travnika. Pot kar nekaj časa nadaljujemo ob travniku, nato pa cesta zavije desno, preči strugo Črnega potoka ter nas le nekaj 10 m naprej pripelje na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (leva cesta se kmalu konča). Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, nas pa cesta pripelje do ostrega levega ovinka, s katerega se nam odpre lep pogled na Julijske Alpe s Triglavom ter Stol in Begunjščico.
Pot naprej še kar nekaj časa nadaljujemo po makadamski cesti, mi pa ji ob občasnih razgledih na okoliške gore sledimo do njenega konca (do sem lahko tudi z avtomobilom, to nam pot skrajša za približno uro in pol).
Od konca ceste nadaljujemo po razmeroma strmem kolovozu, ki se naprej vzpenja po levi strani manjše neizrazite dolinice. Višje se kolovoz prične izgubljati, mi pa ostankom nekakšne stezice sledimo do prihoda na glavni greben, kjer tudi stopimo na markirano pot Preval-a - Dobrča.
Ko stopimo na markirano pot ji sledimo v desno, le ta pa se sprva strmo vzpne, nato pa se postopno položi in zavije desno na razmeroma strma pobočja, preko katerih se prečno vzpenjamo. Sledi nekaj minut prečenja, nato pa se pot ponovno strmo vzpne, tokrat čez strmo pobočje, ki je na nekaj mestih predvsem zaradi listja nevarno za zdrs (če so na tem delu poti še snežišča je obvezna uporaba cepina in derez). Pot se nato položi, preči pašno ograjo in se le nekaj metrov naprej razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji poti (kolovozu), ki nas po krajšem prečenju pripelje do gozdne ceste, ki vodi do Koče na Dobrči. Po omenjeni cesti se v dobrih 2 minutah sprehodimo do omenjene koče, lahko pa že takoj zavijemo levo na markirano pot, ki vodi proti vrhu Dobrče.
Vikend hišice na Podgorski planini obidemo po desni strani in se vzpnemo čez razgledno travnato pobočje, nato pa pot preide v sprva redek, višje pa vse bolj strnjen gozd. Ko strmina popusti se nam z desne priključita dve poti, mi pa v obeh primerih nadaljujemo naravnost. Pot naprej se ponovno strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Dobrče.
zemljevid poti - Dobrča
Ob poti: Koča na Dobrči (1478m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Šentanski vrh ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Draga - Dobrča1
Draga - Dobrča2
Draga - Dobrča3
Draga - Dobrča4
Draga - Dobrča5
Draga - Dobrča6
Draga - Dobrča7
Draga - Dobrča8
Draga - Dobrča9
Draga - Dobrča10
Draga - Dobrča11
Draga - Dobrča12
Draga - Dobrča13
Draga - Dobrča14
Draga - Dobrča15
Draga - Dobrča16
Draga - Dobrča17
Draga - Dobrča18
Draga - Dobrča19
Draga - Dobrča20
Draga - Dobrča21
Draga - Dobrča22
Draga - Dobrča23
Draga - Dobrča24
Draga - Dobrča25
Draga - Dobrča26
Draga - Dobrča27
Draga - Dobrča28
Draga - Dobrča29
Draga - Dobrča30
Draga - Dobrča31
Draga - Dobrča32
Draga - Dobrča33
Draga - Dobrča34
Draga - Dobrča35
Draga - Dobrča36
Draga - Dobrča37
Draga - Dobrča38
Draga - Dobrča39
Draga - Dobrča40
Draga - Dobrča41
Draga - Dobrča42
Draga - Dobrča43
Draga - Dobrča44
Draga - Dobrča45
Draga - Dobrča46
Draga - Dobrča47
Draga - Dobrča48
Draga - Dobrča49
Draga - Dobrča50
Draga - Dobrča51
Draga - Dobrča52
Draga - Dobrča53
Draga - Dobrča54
Draga - Dobrča55
Draga - Dobrča56
Draga - Dobrča57
Draga - Dobrča58
Draga - Dobrča59
Diskusija o izletu Draga - Dobrča (čez Ledeno trato)
Majdag15. 06. 2011
...Samo začetni del poti bolj strm, potem zelo prijetna pot. Posebno, če se do konca poti pripelješ. Živina je že na planini. Na Šentanskem vrhu so bili dopoldne čudoviti razgledi, smo uživali..Majdanasmeh
samoa15. 06. 2011
Meni je zelo všeč pot na Dobrčo z Ljubelja. Po Bornovi poti Do Prevale, nato pa isto naprej po markirani poti, kot je opisano zgoraj.Pot pa je kar lepo vzdrževana (že lani),polna razgledov in cvetja.
iztok.maltar15. 06. 2011
En dodatek :

Na neoznačenem križišču za Črnim potokom gremo lahko po levi cesti, ki se kmalu konča. Od tam sledimo stezico, ki takoj zavije proč od potoka rahlo v desno. Po njej prav tako pridemo do konca ceste in občutno skrajšamo pot ter se izognemo hoji po cesti. Za tiste, ki se želijo tu povzpeti na Dobrčo, pa bi predlagal parkiranje avtomobila pri gradu Kamen ali na velikem parkirišču malo naprej v Dragi. Od tam ni več daleč do planine, pri povratku pa se lahko spustite od koče na južno stran po markirani poti, ter nad vasjo Slatna ujagate lepo neoznačeno pot, ki vas pripelje nazaj do gradu in tako naredite lepo krožno turo.
Majdag16. 06. 2011
...Zanimivo Iztok76, ko ne bo prevoza bom upoštevala ta nasvet, hvala...Majda
Majdag17. 09. 2011


Samotna, prijetna pot, meni ljubša kot iz Brezij. Na Šentanskem vrhu je blazinica žiga odtrgana. Če kdo namerava gor, na ta vrh, naj vzame lepilo in to popravi prosim, čav Majda..zadrega.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki