Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Säuleck / Dösner Alm - Säuleck

Dösner Alm - Säuleck

Natisni
Izhodišče: Dösner Alm (1448 m)
Širina/Dolžina: 46,9798°N 13,2079°E
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1638 m
Višinska razlika po poti: 1638 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 32.287
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane skozi karavanški predor do Spittala. Naprej se peljemo proti Lienzu, a le do naselja Möllbrücke. V omenjenem naselju opazimo oznake za Mallnitz in alpsko cesto na Großglockner. Tej cesti sledimo do naselja Obervellach, kjer nas oznake za Mallnitz usmerijo desno. Za vasjo se cesta začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje do alpskega mesteca Mallnitz. Le malo pred železniško postajo v omenjenem kraju pa se desno odcepi cesta v smeri planine Dösner Alm. Strma in ozka cesta pa nas višje pripelje na slabše označeno križišče, kjer nadaljujemo po spodnji makadamski cesti. Naprej prečimo pašno ograjo in le nekoliko naprej pridemo do parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po nekaj deset korakih pripelje na razpotje poti. Nadaljujemo levo po širokem kolovozu, ki nas po krajšem vzponu pripelje do planine Dösner Alm.
Na planini se vrnemo na cesto, ki se naprej komaj opazno vzpenja ob robu planine navzgor. Naprej se cesta nekoliko bolj vzpne in nas pripelje do koče Konradhütte (1600m).
Le nekaj korakov naprej pa na levi strani ceste opazimo manjše jezerce, ki se ob visokih vodah dvigne prav do roba ceste. Na koncu jezera se cesta spremeni v prijetno peš pot, ki nas nato v zmernem vzponu vodi ob potoku navzgor. Po polurnem vzponu od koče Konradhütte počasi preidemo iz gozda na vse bolj razgledna pobočja. Pot, ki je nato postajala vse bolj strma, pa se nenadoma položi in nas pripelje do lepih visokogorskih pašnikov pri koči Dösner Hütte (1976m).
Sledi rahel vzpon čez planino do nekoliko bolj strmega dela, kjer lahko poslušamo bučanje deročega potoka. Po nadaljnjih 15 minutah strmina popusti in pot nas pripelje v visokogorsko krnico, kjer je sotočje več potokov. Naprej preko mostu prečimo potok in se nato po vse bolj strmi poti povzpnemo stopnjo višje. Ves čas vzpona pa nas spremlja bučanje potoka Dösenbach. Ko se pot izravna ponovno prečimo potok in pot nas pripelje do planinske koče Arthur Von Schmid Haus, ki se nahaja ob jezeru Dösner See.
Od koče nadaljujemo levo v smeri Säuleck-a po poti, ki se že po nekaj deset korakih začne strmo vzpenjati. Po 15 minutah strmega vzpona strmina popusti in pot zavije desno. Naprej se vzpenjamo vzporedno z jezerom, ki ga občasno vidimo desno pod nami. Po nadaljnjih nekaj minutah vzpona po visokogorskem svetu, ki je poln granitnih plošč pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost po lažji poti (levo Säuleck - plezalna pot). Zmerno strma pot, ki nam v megli povzroča orientacijske težave pa nas čez čas pripelje na drugo stran stranskega grebena Säuleck-a. Tu pot zavije v levo in se razmeroma strmo vzpne po kamnitem pobočju (v trdem snegu nevarnost zdrsa). Na vrhu tega vzpona pa pred seboj že vidimo vršno pobočje Säuleck-a. Sledi zložen vzpon po manjši neizraziti dolinici do vznožja gore. Ker pot proti vrhu poteka po granitnih ploščah, ki niso povsem stabilne, pazimo da se nam katera ne prevrne ali jo skotalimo v dolino. Po dobrih 20 minutah vzpenjanja po vršnem pobočju stopimo na vrh. Križ in vpisna skrinjica sta nekoliko nižje (na vrhu plezalne poti).
zemljevid poti - Säuleck
Ob poti: Konradhütte (1600m), Dösner Hütte (1976m), Arthur Von Schmid Haus (2275m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Dösner Alm - Säuleck1
Dösner Alm - Säuleck2
Dösner Alm - Säuleck3
Dösner Alm - Säuleck4
Dösner Alm - Säuleck5
Dösner Alm - Säuleck6
Dösner Alm - Säuleck7
Dösner Alm - Säuleck8
Dösner Alm - Säuleck9
Dösner Alm - Säuleck10
Dösner Alm - Säuleck11
Dösner Alm - Säuleck12
Dösner Alm - Säuleck13
Dösner Alm - Säuleck14
Dösner Alm - Säuleck15
Dösner Alm - Säuleck16
Dösner Alm - Säuleck17
Dösner Alm - Säuleck18
Dösner Alm - Säuleck19
Dösner Alm - Säuleck20
Dösner Alm - Säuleck21
Dösner Alm - Säuleck22
Dösner Alm - Säuleck23
Dösner Alm - Säuleck24
Dösner Alm - Säuleck25
Dösner Alm - Säuleck26
Dösner Alm - Säuleck27
Dösner Alm - Säuleck28
Dösner Alm - Säuleck29
Dösner Alm - Säuleck30
Dösner Alm - Säuleck31
Dösner Alm - Säuleck32
Dösner Alm - Säuleck33
Dösner Alm - Säuleck34
Dösner Alm - Säuleck35
Dösner Alm - Säuleck36
Dösner Alm - Säuleck37
Dösner Alm - Säuleck38
Dösner Alm - Säuleck39
Dösner Alm - Säuleck40
Dösner Alm - Säuleck41
Dösner Alm - Säuleck42
Dösner Alm - Säuleck43
Dösner Alm - Säuleck44
Dösner Alm - Säuleck45
Dösner Alm - Säuleck46
Dösner Alm - Säuleck47
Dösner Alm - Säuleck48
Dösner Alm - Säuleck49
Diskusija o izletu Dösner Alm - Säuleck
Tadej4.7.2008
Vsem, ki še niste bili na vrhu višjem od 3000m, pa si to želite, priporočam vzpon na Säuleck. Pot je lahka in ni nikjer izpostavljena.
nekdo14.7.2008
zanimivo nasmeh
morda veš še za kakšen podoben vrh le, da bi bila pot malo bolj zahtevna?
Tadej6.7.2008
Nekoliko višji in malce težji je Ankogel (3252m) z žičnico do višine 2600m (izhodišče Mallnitz), nato še 3 ure peš. Ali pa Gr. Hafner (3076m) 5h še malo težji od Ankogla (izhodišče jez nad dolino Malte). Noben od vrhov pa ni pretirano težko dostopen.
Nickster24.7.2008
Super! Kdaj pa je najbolj pametno itizmeden
zamet2.8.2009
No danes sen bil pa na Säuleck-u 3086m.Po jasni noči in lepih obetih,se je ta gora kar naenkra ovila v meglo,ampak kot naročeno ko stopimo na vrh se je razkadila in razgled je bil tu.
bkovaci131.8.2009
Želim poudariti, da je to eden od lažje dostopnih tri tisočakov, tako, da tudi nam, ki smo se že srečali z Abrahamom, ni bil dostop na vrh pretežak (razen tega, da iz doline ne uspemo priti v manj kot 7-8 urah, z vmesnim spanjem v zgornji koči pa gre super).Nevarnosti ob poti praktično ni (nobenih prepadnih delov ni, tudi prečenje ledenikov konec avgusta ni bilo potrebno).V opisu poti sta omenjeni še dve koči, ki pa ne obratujeta! Tudi, če ne nameravate osvojiti vrha, se splača priti do koče Arthur Von Schmid Haus, ki se nahaja ob jezeru Dösner See, kjer je res lepo. Nekateri planinci, ki želijo osvojiti sosednjo goro Hochalmspitze (3360 m),gredo v smeri gore Säuleck in se tik pod vrhom usmerijo proti sosednji gori.Pravijo, da po tej poti ni treba prečiti ledenikov pri dostopu na Hochalmspitze, kar je brez ustrezne opreme precej nevarno. Če nameravata prespati v koči Arthur Von Schmid Haus, priporočam rezervacijo (za sobo), skupna ležišča so navadno prosta (cena za člana PD je 10 €).
triglavski31.8.2009
Säuleck je res ena lažje dostopnih gora, ima pa tudi ta gora lepo zavarovano pot (ocena D,E), ki se jo splača obiskati in si tako popestriti vzpon na vrh. Možno je seveda tudi do Hochalmspitze, vendar brez prečenja ledenika skoraj ne bo šlo, vsaj del do zahodnega grebena (Detmoldergrat) je potrebno po ledeniku.
Jože.29.7.2010
Ta gora ima(kljub višini),povsem lahek dostop na vrh,zato se jo je tudi prijel vzdevek "damski tritisočak".S povsem zmerno hojo,je turo možno opraviti v enem dnevu (od doma - do doma). Priporočam !
Bojan_A29.7.2010
A na tistem odcepu (kjer je rumena tabla in rdeča markacija) se pa odcepi ferata na Saeuleck? Kako težka pa je v primerjavi s feratno na Cjajnik?
Jože.29.7.2010
Razpotje poti. Naravnost običajni pristop, levo pezalna pot. Ja,tista slika kaže odcep za plezalno pot,samo jaz nisem šel po njej,ker se je malo naprej začel sneg,vrh pa je bil v megli.Glede težavnosti pa ne vem.
pima5.8.2010
Je mogoče kdo šel zadnje čase tu gor?Zanimajo me razmere,(sneg),pa približno koliko časa bi porabili za vožnjo iz Kranja do parkirišča?
lynx5.8.2010
Snega ni, razmere odlične.
acjom5.8.2010
Tudi mene zanima časovna razdalja do izhodišča, hvala
IgorZlodej5.8.2010
Mogoče bi tole: http://www.pzs.si/forum/viewtopic.php?t=1159 kaj pomagalo, sicer pa mislim, da je vožnje tam okoli 2,30 ure.
Bojan_A9.8.2010
Sem bil včeraj Saulecku po ferati, kar je bil moj prvi tritisočak. Vreme in razgledi so bili super. Ferata je precej daljša , kor sem mislill in je za eno stopnjo bolj naporna za roke ko tista na Cjajniku. V dolini pa sem tik rped neviho.


Poročilo: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!10269.entry
IgorZlodej9.8.2010
Bojan čestitam za prvi tritisočak. Lepa zavarovana pot, tudi sam sem bil presenečen nad dolžino, čeprav je vse videti precej blizu, ampak tam so drugačne razsežnosti. Je pa tudi meni kar malo navilo roke na dveh mestih. Pa tudi pri sestopu ne gre povsod z rokami v žepu, na nekaj mestih je pravi blodnjak in se le počasi napreduje med ogromnimi skalnimi bloki. Imaš pa tudi zanimivo razlago glede kamnin, tako, da so tvoji opisi tudi poučni. Kar tako naprej.
planinc9731.5.2011
mene pa zanima koliko vožnje je še od Slovenske meje pa do säulecka
atoamac31.5.2011
Od karavanškega predora po avtocesti mimo Beljaka in Spittala, nato pa al a ali b.:
a) do Gmunda, nato v dolino Maltatal do kraja Koschach in od tod proti Giessenerhutte
je cca 85 km.
b) do Mallnitza je cca 110km, od tu pa še par km do pod Dossnerhutte.
planinc971.6.2011
aha hvala
asvi15.7.2013
Zdravo, zanimam me ce je pot normalno dostopna in ni vec snega. In ce je mozno iti z psom (ni izpostavljenih delov)

hvala lp
VanSims15.7.2013
Izpostavljenih predelov ne bi smelo biti(jaz sem sicer šel po Buderusweg, ki se kako uro pred vrhom priključi tej poti) a od koče do stičišča ni videti kakih prepadov. Problem pa bi za psa znali biti granitni bloki, ki so še za človeka lahko zoprni, ker ne veš kje se bo kak premaknil pod nogami. Morda bi kdo vedel, ki ima izkušnje z gibanjem psa na takem terenu in odvisno je verjetno tudi od tvojega psa.
JORDAN15.7.2013
Najbolj strma je pot takoj od koče navzgor,vendar je pot speljana v ključih tako da problemov glede izpostavljenosti ni.Kar se pa tiče snega pa prilagam slike s sobotnega pogleda na Hochalmspitze s poti na Hafnerja.Predvidevam,da je tudi na južni strani Saulecka tudi še sneg in pa v grapi pred prihodom na greben.
JORDAN15.7.2013
Pardon,mau sem zaštrikov.Slika je na trenutnih razmerah.
borlepadrino11.4.2017
V soboto 8/4 sem ga sam zgazil.sneg se ne začelo malo višje od drugega lesenega mostička.nisem imel turnih smuči.na vrhu neopisni razgledi.težavnost ne za grintavec
haridautovic1.9.2017
26.08.2017,,Vsoboto sva bila gor na vrhu,,Pot zelo lepo označena,edin kar moraš bit vajen hoje po granitnih ploščah,kockah,balvanih ki so nekatere zelo nestabilne//,ob poti enostavno uživaš ob žuborjenju planinske reke ki se spušča od jezera Dösner See-2275m,Na vrhu čudoviti razgledi,,Tako da sva se odločila ostati v Malnitzu že en dan in obiskati še višji vrh Ankogel,,3252m,,ker nam je tudi vreme šlo na roko,,velik nasmehjezikPriporočam vsakemu ki bi rad zlezel nad 3+ brez večjih problemov...Samo varovalni komplet in čelada vam bosta samo v napoto,,,nikjer ne prideta v poštev,,pa SREČNO,,,
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki