Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaSveti Križ (Križna Gora) / Dorfarje - Sveti Križ (Križna Gora)
  

Dorfarje - Sveti Križ (Križna Gora) (čez Planico)

 
Izhodišče: Dorfarje (380 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1975°N / 14,3173°E
Cilj: Sveti Križ (Križna Gora) (680 m)
Ime poti: čez Planico
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 300 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1004
Ocena: 1 glasov
Število slik: 99
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Ljubljane se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Škofjo Loko, ne zapeljemo v center, temveč nadaljujemo "naravnost" v smeri Kranja. V naselju Dorfarje opazimo oznake za Crngrob, ki nas usmerijo levo, na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeno vas. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas pripelje do večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas pripelje do večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske.
c) Iz Žirov, Cerknega ali Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo v smeri Kranja. V naselju Dorfarje opazimo oznake za Crngrob, ki nas usmerijo levo, na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeno vas. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas pripelje do večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske.

Opis poti:

S parkirišča se po cesti vrnemo nazaj v Dorfarje, tam pa na dveh zaporednih križiščih nadaljujemo levo. Za zadnjo hišo se asfalt konča, mi pa nadaljujemo po kolovozni poti, ki nas vodi mimo kozolca. V nadaljevanju kratek čas hodimo preko večjega travnika, nato pa že povsem travnat kolovoz zavije levo ter se nekoliko spusti. Po krajšem spustu se približamo strugi potoka, katerega nato s pomočjo lesenega mostička tudi prečimo. Na drugi strani mostička nekaj časa nadaljujemo ob potoku, nato pa se uhojena, a neoznačena stezica prične lahkotno vzpenjati. Po nekaj minutah dosežemo kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer le ta preči manjši potoček. Takoj za potočkom gremo rahlo levo na uhojeno stezico, ki se ponovno prične lahkotno vzpenjati. Višje pot preide v gozd ter se malo naprej priključi na naslednji kolovoz, po katerem se nekaj 10 korakov še zmerno vzpenjamo, nato pa se položi in nas pripelje na greben in malo naprej še na razpotje. Z razpotja nadaljujemo po desnem kolovozu, z njega pa po nekaj 10 korakih rahlo levo na strmo pešpot, ki se nadaljuje po gozdnatem grebenu. Po nekaj minutah strmega vzpona dosežemo neizrazit vrh Pošpoh (626 m), s katerega se nam skozi krošnje dreves odpre pogled proti Šmarjetni gori.
Sledi lahkoten spust, nato pa se pot razširi v kolovoz. Nekoliko naprej, na manjšem razpotju nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj časa prečno vzpenjamo. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo spominskega parka NOB, za njim pa v nekaj minutah prispemo do obračališča bližnje ceste. Pot nadaljujemo po cesti, ki se prehodno nekoliko spusti, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer nas vodi mimo čebelnjaka in lovske opazovalnice. Sledi še kratek sprehod in priključimo se markirani poti iz Crngroba
Nadaljujemo naravnost, po cesti, ki postane asfaltna in ki nas mimo klopce in korita z vodo pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Planice (tu bomo desno in naravnost s poti opazili obeležje NOB). Pot naprej nas vodi po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Planica, kjer pri prvih hišah nadaljujemo ostro desno v smeri cerkve na Planici. Pri bližnjem znamenju (križu) zapustimo cesto in pot nadaljujemo po prijetni stezici, ki se prične zmerno vzpenjati. Steza se nadaljuje skozi gozd, le na delu, kjer nas pot vodi mimo vikenda, se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže do Polhograjskega hribovja in Lubnika. Višje nas pot pripelje na neizrazit greben, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do cerkve sv. nadangela Gabrijela na Planici.
Z vrha nadaljujemo po makadamski cesti, katera pri bližnji stanovanjski hiši postane asfaltna, mi pa se po njej spustimo do manjše kapelice ob vodnem zajetju, kjer cesta zavije levo.
Tu, kjer se nam z leve priključi pot, ki obide vrh Planice, nadaljujemo naravnost na kolovoz, ki se prične lahkotno spuščati. Kolovoz se kmalu še strmeje spusti, nato pa nas iz gozda pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na del Škofjeloškega hribovja (pogled na hribe od Lubnika preko Starega vrha do Blegoša). Preko razglednega pobočja se pot lahkotno vzpenja, nato pa se vrne v gozd, skozi katerega se ponovno prične spuščati. Nižje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo naravnost, po njej pa se lahkotno vzpenjamo do bližnjega avtobusnega obračališča. Pri obeležju NOB ponovno prispemo iz gozda, nato pa se po asfaltni cesti spustimo do razmeroma novega ter lepo urejenega parkirišča, ki se nahaja nad vasjo Križna Gora.
Od tod sledi še nekaj spusta, nato pa mimo odcepa poti v naselje Praprotno, prispemo do križišča sredi vasi Križna Gora, od koder nadaljujemo desno v smeri cerkve in lovske koče. Pot nadaljujemo po dokaj razgledni in sprva še asfaltni cesti, ki se zložno vzpenja proti visokonapetostnemu daljnovodu. Za daljnovodom se cesta položi, oz. se celo rahlo spusti, nato pa se z nje v levo odcepi stezica, ki vodi direktno proti cerkvi Sv. Križa.
Nadaljujemo po omenjeni stezi, ki se nadaljuje vzporedno s cesto in po kateri v nekaj minutah prispemo do že omenjene cerkvice.
Od cerkvice, od koder se odpre lep razgled nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se nadaljuje nekoliko v desno in se vrne na cesto, katero smo pred kratkim zapustili. Ko stopimo na cesto nadaljujemo rahlo levo in v minuti nadaljnje hoje prispemo do lovske koče, katera pa se nahaja ob robu gozda.
Dorfarje - Planica 2:00, Planica - Sveti Križ 45 min.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).

zemljevid poti
Ob poti: Sveti nadangel Gabrijel (Planica) (824m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh soteske (Križna gora), Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora1
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora2
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora3
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora4
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora5
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora6
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora7
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora8
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora9
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora10
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora11
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora12
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora13
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora14
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora15
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora16
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora17
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora18
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora19
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora20
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora21
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora22
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora23
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora24
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora25
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora26
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora27
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora28
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora29
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora30
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora31
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora32
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora33
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora34
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora35
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora36
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora37
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora38
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora39
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora40
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora41
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora42
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora43
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora44
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora45
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora46
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora47
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora48
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora49
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora50
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora51
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora52
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora53
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora54
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora55
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora56
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora57
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora58
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora59
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora60
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora61
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora62
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora63
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora64
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora65
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora66
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora67
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora68
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora69
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora70
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora71
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora72
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora73
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora74
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora75
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora76
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora77
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora78
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora79
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora80
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora81
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora82
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora83
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora84
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora85
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora86
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora87
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora88
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora89
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora90
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora91
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora92
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora93
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora94
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora95
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora96
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora97
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora98
Dorfarje - sveti_kriz_krizna_gora99
Diskusija o izletu Dorfarje - Sveti Križ (Križna Gora) (čez Planico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki