Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Slemenova špica / Dom v Tamarju - Slemenova špica (mimo Črnih vod)

Dom v Tamarju - Slemenova špica (mimo Črnih vod)

Natisni
Izhodišče: Dom v Tamarju (1108 m)
Širina/Dolžina: 46,476°N 13,7241°E
Ime poti: mimo Črnih vod
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 803 m
Višinska razlika po poti: 803 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 68.128
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti mejnemu prehodu Rateče, a le do mesta, kjer se (pri vasi Rateče) levo odcepi cesta v Planico in dolino Tamar. Cesta, ki se zmerno vzpne nas kmalu pripelje do velikega parkirišča pri skakalnicah v Planici. Od tu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri doma v Tamarju, kateri nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja v bližini planinskega doma.
Po novem je cesta v dolino Tamar zaprta. To nam podaljša pot za približno 1 uro.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo do planinskega doma katerega dosežemo v dobri minuti.
Za domom pridemo na razpotje poti, kjer se usmerimo na levo kolovozno pot v smeri Slemenove špice in Črnih vod. Široka pot se sprva komaj znatno vzpenja in nas po dobrih desetih minutah hoje pripelje na prodišča Črnih vod. Markirana pot se nadaljuje po levi strani hudourniških nanosov do neoznačenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost proti grapi, ki jo vidimo pred seboj (levo slap 2 minuti).
Pot nato preide v grapo, kjer je slabše vidna. Na obeh straneh hudournika je slabša stezica a markirana je le leva. Ta del je predvsem v pomladanskem času izpostavljen padajočemu kamenju. Po nekaj minutni hoji po grapi se nam levo navzgor odpre lep prehod čez katerega poteka tudi planinska pot. Pot gre nato za nekaj časa v gozd, kjer se vzpenja do pobočij poraslih z redkim macesnovim gozdom. Pot naprej se vzpenja po zložnih meliščih in deloma prodih, ki nas nekoliko višje pripelje do manjšega studenčka, kjer curlja voda. Sledi nekaj minut strmega vzpona do mesta, kjer stopimo na sedelce Slatnica.
Tu nadaljujemo levo po poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do značilnih jezerc na Slemenu. Sledi le še zmeren vzpon po vršnem pobočju do vrha Slemenove špice, ki jo dosežemo v nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Slemenova špica
Ob poti: Črne vode (1200m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom v Tamarju - Slemenova špica1
Dom v Tamarju - Slemenova špica2
Dom v Tamarju - Slemenova špica3
Dom v Tamarju - Slemenova špica4
Dom v Tamarju - Slemenova špica5
Dom v Tamarju - Slemenova špica6
Dom v Tamarju - Slemenova špica7
Dom v Tamarju - Slemenova špica8
Dom v Tamarju - Slemenova špica9
Dom v Tamarju - Slemenova špica10
Dom v Tamarju - Slemenova špica11
Dom v Tamarju - Slemenova špica12
Dom v Tamarju - Slemenova špica13
Dom v Tamarju - Slemenova špica14
Dom v Tamarju - Slemenova špica15
Dom v Tamarju - Slemenova špica16
Dom v Tamarju - Slemenova špica17
Dom v Tamarju - Slemenova špica18
Dom v Tamarju - Slemenova špica19
Dom v Tamarju - Slemenova špica20
Dom v Tamarju - Slemenova špica21
Dom v Tamarju - Slemenova špica22
Dom v Tamarju - Slemenova špica23
Dom v Tamarju - Slemenova špica24
Dom v Tamarju - Slemenova špica25
Dom v Tamarju - Slemenova špica26
Dom v Tamarju - Slemenova špica27
Dom v Tamarju - Slemenova špica28
Diskusija o izletu Dom v Tamarju - Slemenova špica (mimo Črnih vod)
kr neki20.5.2011
Razmere? Sneg? mežikanje
Enka28.8.2012
Tole kar bom napisala, je pač moje mnenje. Pot mimo Črnih vod po grapi (naprej od grape danes nisem šla) sicer ni zares zahtevna, ni pa tudi čisto enostavna. Skale so mokre (pa je zdajle suša na vrhuncu) in tudi kar precej majave, vsaj nekatere. Skratka, potrebno je biti pazljiv, da se kam ne odkotališ. Usodno sicer ne bi bilo, ker ni izpostavljeno, za kaj polomit se da pa hitro zmenit. Če pot primerjam s tisto na Okrešelj (ki je tu gor označena kot zahtevna označena pot!) moram reči, da bi manjšega otroka ali popolnega začetnika prej peljala na Okrešelj kot tule mimo. Še moja psička (srednje velikosti) je imela tu in tam težave in sva se morali kar pregovarjati, da sem jo spravila do naslednjega tolmunčka.

Ne me narobe razumet. Meni je bila pot prekrasna, tudi ta del po grapi (še posebej ta, pravzaprav) - me je tako navdušila, da se bom kaj kmalu odpravila po njej do Slemenove Špice nasmeh. Le za nedeljski izlet družin z majhnimi otroki je ne bi priporočala.
Enka8.9.2012
Danes prehodila celo pot do vrha. Absolutno menim, da bi pot morala dobiti oznako delno zahtevna zaradi grape. Izstop je še bolj zoprn kot sama grapa, povsem posut s peskom in praktično brez zanesljivih oprimkov. Za spust skrajno tečno. Sem že mislila, da sem mogoče jaz tako štorasta, a sem danes opazovala kar nekaj akrobacij pri spustu drugih planincev. No, in konec koncev, tudi na zemljevidih je ta del poti označen črtkano.

Drugače pa lepa in prijetna pot, celo dopoldne v senčki. In dovolj samotna (kar ugotoviš, ko prideš na Sleme in uzreš vso tisto množico ljudi, ki pride z Vršičanasmeh).
Laščan8.9.2012
V celoti se strinjam z @Enko,glede zahtevnosti poti. Koga lahko zavede v prepričanju, da je to "lahka označena pot". Šel sem po tej poti lani novembra, pa je bilo nekaj težav, tako kot pri izstopu iz grape, kot pozneje pri povratku.
mic20.7.2013
Ali mi lahko kdo pove ,če so že narejene jeklenice za pomoč pri spustu v grapo.LP
mic22.7.2013
Danes sem prehodila krožno pot.čez Grlo gor in mimo Črnih vod dol.Pri sestopu v grapi nas je pričakalo kar nekaj metrov snega.Sestop je bil zelo zoprn, ker ni nobenih varoval.Skrajni čas,da se tu naredi jeklenica.Zelo je bilo treba pazit ,da nisi zdrsnil pod gmoto snega, katerega je spodjeda voda.mrk pogled
5Xum9.8.2014
Danes sem prehodil tole pot navzdol, in me je (tako kot mic lani) presenetila res ogromna količina snega v grapi. Snega je dva do tri metre in prekriva celotno grapo, tako da je spust nujen po snežišču. Snežišče je sicer na debelo zasuto z blatom, tako da ne drsi preveč, ampak vseeno je predvsem spust precej nevaren. Snežišče se na dnu na večini strani konča zelo odsekano, tako da se je ob izhodu potrebno držati desno.
katty9.8.2015
V petek sem iz Slemenove špice sestopala v smeri Črnih vod. Zgornji del zgledno in super urejen, le markacije počasi bledijo in tudi izginjajo. Med potjo sva poslušali pestro brnenje, a tokrat na srečo ne helikopterja, temveč padanja skalnatih gmot. Podori so trajali v momentih več 10s, očem pa niso bili vidni. Zanimivo, da je bilo v petek precej pestro na tej poti, od starih do mladih nog je tu hodilo. Zadnji del poti, ko nas čaka le še nekaj min do gorskega potočka in hudournika, je pot zaradi močnih nalivov začela izginjati. Ta se je že toliko nadelala, da hodiš že praktično "za nosom" in tistim, ki so bolj nesigurni v "šodru", svetujem, da tu ne sestopajo. Ob napačnem koraku lahko kaj hitro pristaneš v hladnem potočku velik nasmeh. Sem bila pa presenečena, da se tu nahaja še slap, ki me je pravzaprav kar navdušil..pa če tudi le za kako min. Teh nama je na koncu primanjkovalo, saj me je ob 16h čakala služba.
golica16.10.2015
v nedeljo imamo planiran izlet na Slemenovo špico, bomo še deležni jesensko obarvanih macesnov?
Čakali ugodno vreme,tako,da upam, na pravo jesensko idilo.
Grenaleva26.10.2015
Pot je trenutno brez posebnosti in brez snega, prav lepa za dol, če greš čez Grlo gor. Pri potoku je res kritičnih le par metrov, nekateri so šli počasi po grušču, jaz pa kar po skali po riti, pa je šlo, sicer se pa pot lepo sleid, markacije so obnovljene.
luy29.10.2016
Golica,macesni so zlato rumeninasmehnatalia2317.11.2016
Pozdravljeni,kaksna je pot zaradi trenutnih razmer proti vrhu.Hvala.Varen korak...
Enka17.8.2017
Je kdo kaj hodil mimo Črnih vod zadnje čase? Kakšno je stanje na vrhu grape?
ločanka28.6.2018
V nedeljo povratek po tej poti. Pot slikovita, zelene travnate ravnice in močno zeleni macesni na velikem delu poti. Spodaj v grapi (malo nad slapom Črne vode) pa leži sneg, ki zna biti za marsikoga ovira. Višje v snegu se vidi tudi luknja, ki jo je voda že izpodjedla. Več pa pod trenutnim razmeram, tudi dve sliki snega priloženi.
Na Slemenu pa jezerca brez vode.

Vitaja28.10.2019
Od grape dalje, kjer se pot odcepi levo, je pot zelo slabo markirana. Bilo nas je sigurno 20 pohodnikov in vsi do zadnjega smo spregledali markacijo, ker je od odcepa tako oddaljena, da se je ne vidi in vsi smo šli do vrha grape. jezen Odcep bi morali označiti s tablo ali jano vidno markacijo.
Drugače je pot lepa, na Slemenu tudi tokrat presušena jezerca in grozna gneča. Pokrajina pa čudovita! nasmeh
Hribovkatinca16.2.2020
Dne 15.2 smo se odpravili po tej poti. Cca 35 min do koce, se malo do slapa, potem se pa zacne... Snega in ledu itak veliko. V grapi še nekaj vidnih markacij potem pa nic...se en manjsi plaz je bil proti vrhu grape tako da ni bilo nic prijetno... zadnji kos grape po snegu izredno strm, nic kaj prijetno. Tudi dveh cepinov se nebi branila. pridemo iz grape in presenecenje, kje je pot? Ne vem ali smo tudi mi zgresili kak odcep v tej grapi ampak pot po kateri smo sli se mi je zdela edina izvedljiva. Na koncu ni bilo druge kot se obrnit in po isti nazaj, kar se nisem veselila. Po mojih izkusnjah ta pot niti priblizno ni lahka, ne poleti, se manj pa pozimi. In res zelo slabo oznacena od grape naprej... bo treba preverit ko se sneg stopi kje smo zabluzili zadrega
djimuzl16.2.2020
Poti, ki se jih lotimo pozimi, je dobro spoznati že prej, v kopnih dneh. Pa tudi ob poznavanju poti nam sneg rad pripravi kakšno orientacijsko zanko.
georgia5.7.2020
Danes spet po tej poti na Slemenovo špico, na moje veselje je pot še vedno malo obiskana (bila je nedelja), gor grede do sedelca sva srečala par ljudi, dol grede nekaj več.
Izredno razgledna in razgibana pot, prvi del je senca, malo bolj zahteven je le del po grapi, kjer je ob sestopu treba malo več previdnosti, počasi, pa gre. Pot, ki se odcepi levo iz grape, se lepo vidi, resda je pa markacija šele kakih 10 metrov naprej na skali. Jaz je nisem zgrešila tudi pred leti, ko sem tu hodila prvič, bi pa prav prišla še kaka markacija bližje razcepu.
Dišeče cvetoče trate, balvani, zeleni macesni, pogledi na stene Mojstrovke in seveda na kristal Jalovca - enkratno! Na vrhu pa seveda gneča. Nazaj grede enkratna osvežitev v grapi in še skok po do slapu - se splača narediti nekaj korakov več, potka, ki se odcepi (v opisu) pripelje v dobri minuti prav pod slap!
Kdor se ne želi sprehoditi na vrh po promenadi z Vršiča, vsekakor priporočam to pot, ki je pravo planinsko doživetje. nasmeh Srečno!
Enka5.7.2020
Je v grapi še kaj snega?
georgia6.7.2020
V grapi je bilo še par zaplat snega na nasprotnem bregu, ne pa tam, kjer poteka ta pot.
Jusk9.8.2020
Že nekaj let hodim enkrat v avgustu iz Vršiča na Slemenovo špico,po tej poti pa se vračam v Tamar in naprej do Kr.Gore,pol pa z busom domovnasmeh ta pot dol v Tamar je fajn ker ni obljudena kot pot iz Vršiča,se mi pa zdi da je vsako leto bolj zaraščena,tudi grapa spodaj je vsakič bolj razsuta..pa brez snega,prejšnja leta je bil sneg še v avgustu tam. Stene okoli Črne vode vse mokre,tudi slap je kar dobro vodnat,pa še nekaj manjših slapov je okoli
lencka10.8.2020
Včeraj pri sestopu sem srečala markacistko....je označevala nove markacije in sproti čistila pot od Tamarja proti grapi nasmeh
Hvala , ker se trudite za nasnasmeh
Še en problem je na poti na Slemenovo špico, a ta na Vršiču.
Sem obrnila očeta z majhnim otrokom na poti proti Šitni glavi...sta šla na Slemenovo špico. Dve mladi dami pa sta se obrnili na poti za Prisojnik in v koči spraševali za pot... Morda bi bilo dobro na veliko označit smer ravno zaradi družinskih izletov, da ne zalutajo
maja.stefe@gmail.com10.8.2020
Me veseli, da ste srečali markacistko. In močno upam, da je označila tudi pot (markacija, tabla...), kjer se ostro levo iz kanjona zavije proti Slemenu. Prva markacija je vidna šele kakšnih 30m od levega ovinka, in še to takrat, ko si že višje gor, na napačni poti, če se seveda obrneš in jo zagledaš. V soboto jih je pred nama devet zavilo že zelo visoko gor ob strugi, tudi midva sva se že delno dvignila, ker sva "sfalila" odcep. Med temi devetimi so bile tri različne skupine, ena z dvema okoli 10 let starima otrokoma, in deklica je bila precej prestrašena, ko so se vračali je jokala, sploh, ko sta najvišje vračajoči dekleti sprožili veliko skalo, ki je k sreči samo oplazila starejšo, nemško govorečo planinko. Menim, da pot ni najbolj primerna za družine z malimi otroki, če ti niso navajeni tudi plezanja in hoje po kar zahtevnem terenu. Kasneje sva se v Tamarju pogovarjala z znanci, ki so se tudi že izgubili tu gor, in ena od osebja v Domu ravno tako.
green16.12.2020
Kaksna je omenjena pot v zimskih razmerah? Se, da brez cepina?
ppegan16.12.2020
Green, a se ti ne zdi to malo neumestno oz. neumno vprašanje glede na količine snega v gorah?? To je enako, kot če bi poleti, ko je zunaj 35 stopinj, vprašal, če potrebuješ kremo za sončenje, če se greš sončit. Odgovor je očiten, a se ti ne zdi? Poleg tega je Hribovkatinca objavila zapis 16. 2. 2020, ki lepo opiše kakšne so lahko razmere na tej poti pozimi, med drugimi omeni, da se ne bi branila dveh cepinov. A se ti res ne da čisto nič prebrat zmeden
mirank16.12.2020
Ko ne boš več zelen, boš vedel, da se pozimi ne hodi tja kjer poleti še nisi bil! Drugače pa res ne vem zakaj sprašuješ; zima je in sneg.
green17.12.2020
Hahaha, ok...sem pricakoval tak odgovor. nasmeh
Vem, vem...nasmeh
Nisem lih siguren kolk je snega v hribih, ko pa smo lahko samo med 4 stenami. Srecno vsem v letu 2021mežikanje
green17.12.2020
Ne bom izzival nesrečemežikanje
ppegan17.12.2020
Green, pametno mežikanje Drugače imaš pa tudi na tem portalu povezave do spletnih kamer po različnih gorstvih, pa na smučiščih imaš objavljeno višino snežne odeje, tako da si lahko ustvariš približno sliko, koliko je snega. Vsaj jaz si tako pomagam. Poleg Slemenove špice imaš na razpolago kar nekaj lažjih (in nižjih) hribov, ki niti niso zasneženi oz. so delno, tako da te sneg nima kaj skrbet mežikanje
green17.12.2020
Bom pogledal in hvala za infomežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki