Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kotovo sedlo / Dom v Tamarju - Kotovo sedlo (mimo bivaka)

Dom v Tamarju - Kotovo sedlo (mimo bivaka)

Natisni
Izhodišče: Dom v Tamarju (1108 m)
Širina/Dolžina: 46,476°N 13,7241°E
Ime poti: mimo bivaka
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1026 m
Višinska razlika po poti: 1026 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 22.697
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Ratečam, naravnost pa se nadaljuje cesta proti Italiji, zavijemo levo v smeri Planice. Po krajšem vzponu prispemo do skakalnic v Planici, kjer je nekaj večjih parkirišč.
Ker je po novem cesta proti Domu v Tamarju zaprta za javni promet moramo parkirati že v Planici, to nam podaljša pot za približno 45 minut.
Opis poti:
Najprej se sprehodimo do Doma v Tamarju, od tam pa nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Jalovca in Ponc (levo Slemenova špica). Pot naprej nas vodi skozi gozd, le ta pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Ponce. Nadaljujemo v smeri Jalovca ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se še kratek čas zložno vzpenja skozi gozd. Ko prispemo iz gozda se najprej nekaj časa vzpenjamo po obsežnih deloma že poraslih prodiščih, nato pa postopoma prispemo na melišče, ki se nadaljuje proti Jalovčevemu ozebniku. Po melišču se vzpnemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Jalovca (naravnost Jalovška škrbina in pot na Jalovec, ki vodi preko melišča na Kotovo sedlo).
Od razpotja naprej pot preide na strma pobočja, preko katerih se prične vzpenjati. V nadaljevanju nas pot vodi čez nekaj nekoliko težjih odsekov, kjer so nam v pomoč varovala. Višje pot zavije v levo ter se postopoma položi. Pot naprej se nadaljuje ob pasu ruševja, mi pa na desni strani, kakih 100 metrov stran od markirane poti opazimo bivak pod Kotovim sedlom, kateri se nahaja pod večjim balvanom (v megli bomo težko opazili kje se bivak nahaja).
Pot nadaljujemo po zmerno strmem pobočju, na katerem opazimo večje število balvanov in večjih skal. Tu se nam z leve priključi še prej omenjena pot, ki poteka čez melišče, mi pa nadaljujemo naravnost ter po nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na Kotovo sedlo.
zemljevid poti - Kotovo sedlo
Ob poti: Bivak pod Kotovim sedlom (1965m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jalovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo1
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo2
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo3
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo4
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo5
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo6
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo7
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo8
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo9
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo10
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo11
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo12
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo13
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo14
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo15
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo16
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo17
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo18
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo19
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo20
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo21
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo22
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo23
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo24
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo25
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo26
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo27
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo28
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo29
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo30
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo31
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo32
Dom v Tamarju - Kotovo sedlo33
Diskusija o izletu Dom v Tamarju - Kotovo sedlo (mimo bivaka)
jersy24.9.2008
kakšna je pot na sedlo iz doline koritnice? lepša? zahtevna?
triglavski24.9.2008
Prvič, vse poti v gorah so lepe, so pa tudi take, ki so lepše in zelo lepe, zahtevnost se ne meri samo po tem koliko je pot izpostavljena, koliko je na njej varoval in podobno, ampak tudi dolžina, strmina in podobne stvari. Jaz se pri hoji v gore prilagajam tudi legi in letnemu času. Sedaj je ta pot povsem v senci in boste sonce videli šele na sedlu, če slučajno ne bo oblačno, zato je ta pot zelo primerna za kak vroč poletni dan, ker bo tam prijetno hladno. Sicer pa je nekoliko zahtevnejša od one iz Tamarja.
Kriška24.9.2008
Vprašanje: kako se lahko pripeljem do doma v Tamarju, ko pa je cesta od Planice naprej zaprta za ves promet?
triglavski24.9.2008
Če že postavite vprašanje bodite bolj natančnih. Ali je cesta zaprta zaradi zapornice ali s splošnim prometnim znakom o prepovedi vožnje za vsa vozila, nekaj namreč piše tukaj: ttp://www.gorenjskiglas.si/novice/gorenjska/index.php?action=clanek&id=24578&from=arhiv
Tadej24.9.2008
Pred zapornico piše, da je cesta odprta od 18:00 do 6:00 in od 12:00 do 14:00. Pri izhodu med 12:00 in 14:00 pa naj bi bilo potrebno plačati parkirnino.
triglavski24.9.2008
V Gorenjskem glasu piše, da je bila zapornica odstranjena.
jersy24.9.2008
triglavski hvala za pojasnila. kako pa si ti potem zdi primerna pot to nedeljo(če bo sonce seveda) tamar-jalovška šrbina-vrh-kotovo sedlo - tamar?
Kriška25.9.2008
Triglavski, mislim, da je bilo moje vprašanje dovolj natančno. Poglej tole fotografijo, na podlagi katere lahko vidiš, da je tam prometni znak "prepovedano za ves promet", rampa in dodatni napis "dovoljeno za lastnike zemljišč":

http://hribi.net/Pot/rimg0449mediumxz8.jpg

Kriška25.9.2008
Glede članka v Gorenjskem glasu, katerega branje si priporočil, pa tole:

Tudi iz tega članka sledi (če bo predlog seveda obveljal tak, kot je), da bo vožnja vsem motornim vozilom prepovedana, z izjemo lastnikom zemljišč, intervencijskim vozilom in vozilom za oskrbo planinskih domov. In nič ne piše o tem, da bi ob kakšnih določenih urah dneva bila dovoljena vožnja tudi navadnim smrtnikom.
triglavski25.9.2008
Če bo bo, če ne pa ne bo, sicer pa tudi nikjer ne piše, da se lahko gre na Kotovo sedlo samo v primeru, če se pripelješ v Tamar. Na Kotovo sedlo se gre lako tudi iz Planice, peš seveda, ker tudi v Loško Koritnico se ne moreš pripeljati do konca, ker je tudi tam zapornica in znak, tako, da sploh ne vem v čem je problem, jaz sem samo napisal, kje kdaj hodim in kje je senca in kje sonce.
Jersy, verjetno na južni strani ne bo težav, sestop z jalovca na Kotovo sedlo pa zna biti težaven, ker je tam sneg.
Kriška25.9.2008
Triglavski, nikar se ne razburjaj ...nasmeh Moje prvo vprašanje sploh ni bilo namenjeno tebi, ampak mi glede na opis dostopa ti dve stvari nista šli skupaj:
- prepovedan promet
- navodilo za dostop: pripeljati se do doma v Tamarju.
Razen tega na fotografiji, ki sem jo imela v mislih, ni bilo nobenih dodatnih podatkov o tem, da naj bi bila cesta občasno odprta.
triglavski25.9.2008
Kriška saj se ne razburjam, glede prejšnjega režima, ki je veljal za občasni promet verjetno kar deset let (naj me poznavalci popravijo, jaz se poleti ne vozim noter) so že kot se reče vrabčki čivkali, pa tudi na forumih je bilo precej debat, seveda ta ni edini in je včasih treba še na kakšnega pogledat, včasih pa preprosto kaj oddtipkati na Google, najdi.si oz. druge spletne strani kjer se skoraj vse dobi. Moti me predvsem to, kako so nekateri ozko usmerjeni na samo eno spletno stran, na en forum in če tam ne dobijo takoj odgovora na vprašanje se skoraj svet podre. Resno me skrbi kako se takšni ljudje potem sploh znajdejo v gorah, no saj nekateri se sploh ne.
žl27.9.2008
V četrtek sem bila v Tamarju.Malo teka z Rateč za rekreacijo na turoben in občasno deževen dan.Rampe kot veste ni več.Gorijo svečke in bel šopek rož ob poti.Tudi nov znak ,da je vožnja dovoljena tudi za stanovalce od te in te ure....Si nisem vsega zapomnila ,ker me ni zanimalo .V Tamarju sem bila že zelo velikokrat,pa vedno peš.Zato Kriška pot pod noge....Triglavski ima zelo pametne in koristne nasvete.Se vidi vse iz prakse .
Kriška27.9.2008
Verjemi ali ne "žl", tudi jaz sem bila že velikokrat v Tamarju (v teku nekaj desetletij), in to vedno peš!

Vendar, pride tudi čas, ko človeku prav pride, če si lahko kakšno turo skrajša, zlasti če gre za hojo po cesti, tako rekoč po ravnem. Še vedno rada hodim v hribe, ne zmorem pa več tako dolgih enodnevnih tur, kot sem jih nekoč, zato mi takole skrajšanje poti npr. na Kotovo sedlo ali kam naprej ali višje od izhodišča v Tamarju, za dobro uro hoje veliko pomeni. nasmeh
Mi pa seveda še na misel ne pride, da bi se z avtom pripeljala do doma v Tamarju zato, da bom tam posedela in naredila krog okrog po travniku ... (to bo morda prišlo v poštev kdaj - upam - precej pozneje, ko si kaj več ne bom mogla več privoščiti).
BRAZONIK16.2.2012
Živjo,zanima me,če je kdo v kratkem odsmučal Kotovo sedlo,kakšne so razmere.napoved za soboto je ok.
som6916.2.2012
Na turni klub Gora imaš poročilo od 15.2.
BRAZONIK16.2.2012
som69 hvala za info.
tagec21.5.2014
Po 2 dneh na biciklu,me spet zamika sneg.Nina nima soplezalca,tako spremenim plan in namesto iz Kota na Rž,greva skupaj na Kotovo sedlo.Dolga je pot v pancerjih iz Planice do Tamarja,kmalu za kočo se začne sneg in takoj je lažje.Sneg je dovolj trd,da se Nini ne ugreza,žal pa se vreme slabša in danes ni bilo neke vročine.Megla oz.oblaki so se zadrževali nad Mojstrovkami,počasi pa so se razširili proti Jalovcu,tako da nekih razgledov ni bilo.Srečala sva 10 turašev,dva sta šla čez ozebnik na Jalovec,vsi ostali smo uživali solidno smuko s sedla.Tudi precej vetrovno je bilo,ni pa spihalo oblakov,tako da nič od obetavne napovedi enega lepših dni.V Planici pa spet sonce in nad 20 stopinjaminasmeh
cvetlica8921.5.2014
Ob kateri uri sta pa odsmučala dol?
SamoK21.5.2014
Žal sta zamudila za en dan. Torek je bil ta pravi dan za smuko mežikanje
tagec23.5.2014
Ja,verjamem da je bil torek boljši dan.Midva sva bila zadnja na sedlu,ampak tudi jutranji so rekli,da je je bil na vrhu zmehčan sneg že zjutraj,nižje pa uredu,tako da je to držalo tudi ob 13h,ko sva začela spust..zadrega
ZoranV24.5.2014
Skoraj cela pot v eni sliki. Spodaj desno dom v Tamarju, zgoraj levo Kotovo sedlo.
ZoranV24.5.2014
Eh, ne da se v post slike dodat. Tukaj je link ... http://slike.hribi.net/slike4/3819458222321_DSC02391.JPG
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki