Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Iški Vintgar (Vrbica) / Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)

Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)

Natisni
Izhodišče: Dom v Iškem Vintgarju (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9118°N 14,4993°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 60 m
Višinska razlika po poti: 200 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 67.198
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 21
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se na južno ljubljansko obvoznico in se usmerimo na izvoz Ig. Cesti nato v križiščih sledimo v smeri Iga. Na Igu pa nadaljujemo proti Iški vasi (do sem lahko pridemo tudi iz Podpeči ali Škofljice). Dobro označeni cesti nato sledimo do velikega parkirišča v bližini doma v Iškem Vintgarju.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti naprej in ta nas po nekaj korakih pripelje do doma v Iškem Vintgarju. Naprej nadaljujemo po za promet zaprti cesti, ki poteka vzporedno z rečico Iško. Po nekaj minutah hoje pa pridemo do mostu čez Iško. Tu zapustimo široko sprehajalno pot in se usmerimo levo preko mostu za katerim gre pot v gozd in se za krajši čas vzpne. Sledi rahel spust po rahlo izpostavljeni polički po kateri je v mokrem nevarnost zdrsa. Naprej se pot zravna in preči jaso za njo pa nas pot kmalu pripelje do Iške (do tu lahko pridemo tudi po desni strani a nas na koncu čaka prehod po vodi). Pot naprej zavije nekoliko levo in se začne vzpenjati. Sledi nekaj krajših spustov in vzponov do nekoliko zahtevnejšega a zavarovanega prehoda za katerim pridemo do strmega skalnatega stebra, ki je kot nekakšen vrh soteske Iškega Vintgarja. Pot naprej se ponovno začne spuščati in nas pripelje do Votlega kamna, ki je le minuto s poti. Naprej pot preide iz gozda na strma a dobro zavarovana pobočja. Pot se nato ponovno vzpne nato pa nas sredi spusta pripelje na razpotje poti, kjer nadaljujemo po desni spodnji poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do sotočja Zale in Iške. Tu opazimo kamnit steber do katerega pelje pot, ki dvakrat preko ozkega mostu preči vodo.
zemljevid poti - Iški Vintgar (Vrbica)
Ob poti: Votli kamen (410m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Lenart (Krvava Peč) (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)1
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)2
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)3
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)4
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)5
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)6
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)7
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)8
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)9
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)10
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)11
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)12
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)13
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)14
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)15
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)16
Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)17
Diskusija o izletu Dom v Iškem Vintgarju - Iški Vintgar (Vrbica)
andrej jerina15.11.2008
Opisu poti ni kaj dodati. Kljub turobnemu in hladnemu popoldnevu, je bil lep družinski izlet ob reki Iški. Nagledali smo se tolmunov, uživali v svežem zraku. Vsekakor primeren družinski izlet za najmlajše. LP Andrej
Biser gora19.1.2009
V soboto smo se z družino odpravili v Iški vintgar. Bilo je lepo, sprehajalna pot pa je bila tudi dobro shojena. Naslednjič, ko bodo razmere lepše pa do sotočja.
erikaleon24.11.2012
Danes sva s kolegom šla ob Iški proti Vrbici po markirani poti. Namen je bil prečiti Iško in Zalo pri Vrbici in se povzpeti po markirani poti na Trenk. Malo pred Vrbico sva opazila ogromen obdelan hlod v Iški.Takoj sva pomislila,če je to most preko katerega bi prečila Iško v Vrbici.Ko sva prispela tja so bile tam le še zajle od mostov.Torej je oba mosta odnesla voda, enega Iška enega pa Zala.No voda je bila mrzla ne pa tudi globoka, tako da sva Iško prečila kar bosa.Nato pa naprej proti vrhu Krima.Od Vrbice na Trenk je pot zelo strma,ponekod celo varovana, prava planinska.Super izlet bo treba ponovit v poletnih mesecih.
snake5.7.2013
Mi smo šli v nedeljo iz Iškega Vintgarja mimo bolnice Krvavice in Bukovca po strmi poti dol do Vrbice. Niti preko Zale niti preko Iške ni bilo nobene brvi več. Očitno je velika voda naredila svoje. Prečkanje smo izvedli bosi, a je bila voda mrzla, kamni pa neprijetni. Nazaj smo se vrnili po kopnem mimo grabljic do izhodišča. Med potjo smo se morali ves čas ukvarjati z množico klopov, pa še domov smo jih prinesli. mrk pogled
smidge26.6.2014
Zal cesta do Doma ni prevec dobro oznacena. Zanesel sem se na zgornji opis in ga nisem mogel najti. V resnici je potrebno iti se precej naprej od tam ko se konca "Iska vas" in zacne "Iska" (brez vas). Potem sledi krizisce, v katerem glavna cesta zavije desno proti Rakitni, za Iski vintgar pa je potrebno iti naravnost, po neoznaceni cesti naprej skozi vas. Tu bi zelo prav prisla kaksna tabla.
navdušena18.6.2015
Tisti prvi most je menda odneslo? Je že kaj popravljeno?
Smetar18.6.2015
Pred dobrim mescem most še ni bil popravljen... Načeloma se da prit čez reko vendar ne vem v kakšnem stanju je ostali del poti
Macesna19.6.2015
Pred enim tednom mostu še ni bilo. Potok se pa da brez težav prebresti.
navdušena21.6.2015
Danes tudi še ni mosta. Vode je bilo kar precej danes. Je dane kdo prebrodil reko? Kje? Tam, kjer naj bi bil most??
martabojan3.4.2016
V soboto sva prehodila vintgar, 2.4.2016, mostu še vedno ni. Kdor se bo odpravil tja, mu svetujem, da se od koče v Vintgadju vrne nekoliko po cesti nazaj in prečka betonski most čez Iško.Od tam je pot lepo označena. Po tej strani reki ni trba nikjer čez vodo, le steza se kar nekajkrat vzpne visoko nad sotesko. Dvakrat so za pomoč nameščene jeklenice, tudi sicer je na nekaj mestih potrebna velika previdnost zaradi možnosti zdrsa.
kopacm31.7.2018
Včeraj smo šli do votlega kamna. Mostu še vedno ni, na poti je ponekod podrto drevje. Naslednjič na pot z motorko?
taja325.7.2019
Pot je trenutno zaradi podrtega drevja neprehodna!
Koromač1.7.2020
Tudi danes je čisto pri koncu, takoj za najvišjo točko, pot še vedno neprehodna. Lažje pridete do sotočja z brodenjem po strugi. Pa še klopom, ki jih je tu ogromno, se boste izognili.
Koromač1.7.2020
Aja, pa teh mostov, ki so tu zgoraj opisani že leta ni več.
zvončica30.3.2021
Mogoče kdo ve, ali je omenjena pot že prehodna. Kot vidim, je Koromač 1.7.2020 zapisal, da pot še vedno ni prehodna, v tem času pa tudi ne bi rada brodila po strugi, čeprav je vodostaj Iške nizek.
LidijaJesih25.4.2021 5:44:59
Pot je prehodna brez posebnih težav.
trdi13.2.2022 20:51:52
No, ta pot definitivno ni lahka, jaz bi jo spremenil v delno zahtevno, saj je mestoma izpostavljena, dostikrat si moraš pri prehodih preko skal pomagati z rokami, na enem delu se rešuješ iz labirinta podrtih dreves, vse skupaj pa začini vlažno listje na ozki poti. In nenazadnje na poti sta tudi dve jeklenici za pomoč preko izpostavljenih delov. In ko prideš do Vrbice seveda o mostovih čez Iško in Zalo ni ne duha ne sluha in če bi tako kot jaz želel narediti krožno pot čez Trenk danes, ko je prej dva dni deževalo, moraš bos s težko muko prebroditi ledeno Iško, no čez Zalo pa žal zaradi pregloboko vode in spolzkih kamnov ni šlo... Pa od uradnega plačljivega parkirišča v Iškem Vintgarju do Vrbice sem zaradi vsega zgoraj naštetega porabil 1.40h, tako da tudi časi na tablah so kar našponani. No, ko sem premražen obstal na sotočju, mi ni preostalo drugega kot da sem se odpravil čez Osredek do Rakitne, kjer sem si po petih urah hoje uredil prevoz od Rakitne nazaj v Iški Vintgar...
Tadej14.2.2022 9:28:52
Hvala za opozorilo. Sem popravil težavnost.
zvezdan17.2.2022 19:09:17
A iz Osredka v Rakitno se pride pa brez brodenja Zale? Je brv čez Zalo na tej poti v dobrem stanju?
trdi18.2.2022 12:14:13
Da, tam je brv, oziroma hlod čez potok, tako da se pride lepo čez...
zvezdan18.2.2022 23:20:08
Hvala za info. Bo treba malo pohitet tam čez preden tudi ta hlod odnese. Tako kot tista dva, ki sta bili pri Vrbici pred leti nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki