Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Tolstem vrhu (1715 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Vajnež / Dom Trilobit - Vajnež (po Skalaški poti in čez Mali Vrh)

Dom Trilobit - Vajnež (po Skalaški poti in čez Mali Vrh)

Natisni
Izhodišče: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dolžina: 46,4579°N 14,1031°E
Ime poti: po Skalaški poti in čez Mali Vrh
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1165 m
Višinska razlika po poti: 1165 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 16.653
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, ter se v smeri desno zapeljemo proti Jesenicam. V naselju Javornik v prvem semaforiziranem križišču peljemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu še enkrat levo proti Javorniškem Rovtu. Po nekaj kilometrih vožnje v klanec (ko smo že prispeli v omenjeno vas), se v ostrem levem ovinku makadamska cesta odcepi naravnost proti domu Trilobit (tabla). Čez nekaj 100 m prispemo do jezera, ob katerem poteka cesta, na levi pa opazimo Dom Trilobit. Ko se zapeljemo mimo tega objekta, se cesta v gozdu konča, tu pa je naše izhodišče.
Opis poti:
Na levi strani od izhodišča v klanec vodi nekoliko uničen kolovoz, na katerega se usmerimo in obenem naletimo na prvo markacijo. Čez nekaj minut opazimo odcep kolovoza v desno proti planini Stamare, mi pa nadaljujemo naravnost vse do mesta, kjer se pot približa strugi potoka. Tu kolovoz zavija v levo in se pri zgornjem izviru potoka Javornik konča oz. izteče v gozdno pot. Le ta se prične vse strmeje, najprej naravnost, nato vijugasto vzpenjati skozi gozd. Na levi bomo lahko opazili spomenik z ogrado, ter po vsega 45 minutah hoje prispeli do drugega spomenika (lovcu) ob poti, kjer se na desni nahaja povsem uničena klopca. Strmina nekoliko popusti, pot pa se usmeri levo proti severu, kjer nekaj časa poteka skozi mešan gozdič. Tu, na desni, najprej lahko opazujemo melišča Srednice, kasneje pa se nam postopno odpre pogled vzhodno proti amfiteatru Rida. Le-tega v celoti lahko opazujemo zatem, ko gozd preide v pas ruševja. Še nekaj okljukov in že smo v bližini planine Seče, kjer na drevesu naletimo na smerne table.
Nadaljujemo zgolj nekoliko desno po manj izraziti dolinici proti mejnemu grebenu na severu. Ko ga dosežemo (mejni kamen), se usmerimo desno, kjer nadaljujemo v klanec med ruševjem po mejnem grebenu, kjer pot občasno poteka po desnem robu. Ko prispemo na dokaj ozek del grebena, se prične zahtevnejši del poti, kateremu sledi najprej strm skalnat spust ob spodaj nepritrjeni aluminijasti žični vrvi. Zatem se znajdemo na še ožjem delu grebena, kjer pot (najprej desno) poteka med in ob ruševjem. Kmalu spet sledi krajši spust po zelo krušljivem skalnatem terenu, pot pa zatem postopno zavije na levo stran grebena, kjer se kmalu ob aluminijasti vrvi strmo vzpne nazaj na njegov vrh. Izpostavljenost in težave ne popuščajo, mi pa se znajdemo pred tretjo prepreko: skoraj navpičnim kaminom, opremljenim z enako vrvjo in jeklenimi skobami. Ko dosežemo njegov vrh, pot poteka po desni strani grebena, kjer se nekoliko vzpne in zatem strmeje spusti, ter kmalu ob podobni vrvi tudi zelo strmo vzpne v smeri vzhod (pozor, vlažen teren!). Proti vrhu vzpona pot zavija desno, kjer se kasneje znajdemo med ruševjem na izteku Skalaške poti.
Nadaljujemo po vrhu mejnega grebena v smeri Malega Vrha, koder nas pot z lepimi razgledi pripelje do njegovega vrha. Od tu nadaljujemo v isti smeri, kjer hodimo še vedno po grebenski poti ob severnih prepadih Belščice, katera nas čez nekaj časa naposled pripelje v bližino škrbine zahodno pred Vajnežem, na katerega se povzpnemo v nekaj korakih nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Vajnež
Ob poti: Planina Seča (1698m), Mali Vrh (2017m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stol ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Trilobit - Vajnež1
Dom Trilobit - Vajnež2
Dom Trilobit - Vajnež3
Dom Trilobit - Vajnež4
Dom Trilobit - Vajnež5
Dom Trilobit - Vajnež6
Dom Trilobit - Vajnež7
Dom Trilobit - Vajnež8
Dom Trilobit - Vajnež9
Dom Trilobit - Vajnež10
Dom Trilobit - Vajnež11
Dom Trilobit - Vajnež12
Dom Trilobit - Vajnež13
Dom Trilobit - Vajnež14
Dom Trilobit - Vajnež15
Dom Trilobit - Vajnež16
Dom Trilobit - Vajnež17
Dom Trilobit - Vajnež18
Dom Trilobit - Vajnež19
Dom Trilobit - Vajnež20
Dom Trilobit - Vajnež21
Dom Trilobit - Vajnež22
Dom Trilobit - Vajnež23
Dom Trilobit - Vajnež24
Dom Trilobit - Vajnež25
Dom Trilobit - Vajnež26
Dom Trilobit - Vajnež27
Dom Trilobit - Vajnež28
Dom Trilobit - Vajnež29
Dom Trilobit - Vajnež30
Dom Trilobit - Vajnež31
Dom Trilobit - Vajnež32
Dom Trilobit - Vajnež33
Dom Trilobit - Vajnež34
Dom Trilobit - Vajnež35
Dom Trilobit - Vajnež36
Dom Trilobit - Vajnež37
Dom Trilobit - Vajnež38
Dom Trilobit - Vajnež39
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Vajnež (po Skalaški poti in čez Mali Vrh)
heinz29. 09. 2009
Kljub vrvem na štirih mestih Skalaške poti, bi se lahko reklo, da pot ni primerno varovana in zato (pa tudi zaradi vlažnosti), dokaj nevarna. Namenjena je zgolj planincem z zadostnimi izkušnjami hoje in plezanja po brezpotju. Ni za vrtoglave. Ostali del poti pa je lahkoten.
Srečno, Heinz!
nata243. 07. 2010
Zanima me, če se stezi od planine Seče težko sledi ali je dobro uhojena?
heinz3. 07. 2010
od Seč mejnega grebena ni težko najti(nekoliko desno od prvih lesenih tabel, po manj izraziti dolinici).Ko pridemo do mejnih kamnov zavijemo desno po mejni graničarski poseki (stezi). Vidna da, uhojena- tako /tako.. Ko pridemo na zahtevnejši del poti steze skorajda ni. Smer bi od tu dalje lahko uvrstili med zahtevna brezpotja. Orientacija nekoliko težavna.
..Ko enkrat dosežemo navpični del s skobami (imenovan je Viševnik), se ne povzpenjamo povsem do njegovega vrha, pač pa kot je navedeno v opisu, nadaljujemo po desni strani grebena najprej nekoliko navzgor, nato sledi spust po strmem terenu, kjer naletimo še na zadnjo vrv ob kateri se po vlažnem strmem terenu povzpnemo nekaj 10 m proti izteku skalaške poti.
Pot je krušljiva, v vodniku znanega avtorja pa označena kot -zelo zahtevna pot/ brezpotje.
Razmišljal sem tudi o tem, da bi administratorju predlagal spremembo težavnosti v "zelo zahtevno", kar dejansko tudi je.
Sicer pa kratka in pestra.
Še to: pozor na krušenje kamenja zaradi poti skozi Rido, ki poteka spodaj!
Sam sem na tem delu užival. Verjamem, da boste tudi vi!
Srečno, heinz!
nata244. 07. 2010
Je šlo brez problema, pot našla, sem bila pa mokra in umazana do riti. Pri navpičnem delu je sedaj "ornk" jeklenica. Nadaljevala sem potem še do Potoškega Stola, videla celo 2 svizca in se vračala po spodnji markirani poti nazaj, ki se zelo vleeeeeeeče.Lp
heinz4. 07. 2010
Ja spodnja se prvič kar malo vleče.
Pri katerem navpičnem delu; kjer so skobe, ali pri zadnjem vzponu, ki se konča med ruševjem? Jeklenice so bile svetle oz aluminijaste. Prva pa je bila spodaj prosta- s klinom izpuljena.
Kje si naletela na svizca? V Ridi?
nata244. 07. 2010
Poleg tanjše jeklenice, kakršna je pri prvem spustu, je bila tam zraven še ena debelejša, ampak ne vem ali pri skobah ali na koncu (zgodnje vsatajanje ima očitno posledice). Svizca sem pa videla med skalami preden sem se povzpela na Potoški Stol.
Majdag3. 09. 2011


...Dom Trilobit, Skalaška, Mali Vrh...Pa sem jo, to Skalaško, že celo poletje me mika. Čudoviti razgledi, enkratno. Nadaljevala na Mali Vrh, vračala pa sem se skozi Rido. Ni mi žal, supernasmeh
green joga6. 01. 2012
A je bil kdo tuki v zadnjem času, da ve kake so kej zimske razmere?
heinz7. 01. 2012
Popolne zimske razmere: sneg do pol metra, marsikje tudi več. V glavnem, po skalaški brez kompletne opreme ne bo šlo.
ljubitelj gora20. 05. 2012
Šel danes tole pot in naprej proti Stolu, kot je heinz povedal v prvem komentarju, drugače je pot kopna.
Metka Polpetka7. 07. 2014
Včeraj šla čez Skalaško. V ruševju pot dokaj zaraščena. Vse jeklenice držijo v zgornjem delu, ostalo je podrto. Spodnji dve skobi zelo razmajani, tretja zaenkrat še uporabna, tudi oprimki na tem mestu so dokaj razmajani. Škoda, ker tako razpada, ravno v tem ključnem delu bo kmalu vse na jeklenici, kateri pa nikoli ne moreš zaupati 100%, ker ne veš, v kakšnem stanju je zgoraj. Sicer pa čudovita, divja pot!
heinz7. 07. 2014
Res, dokaj divja je ta Skalaška.. Če nihče ne bo poskrbel za adaptacijo, bo v prihodnje to zanjo veljalo še tolikanj bolj.. Ker je neoznačena, velja za brezpotje in zato je verjetno žal tudi nobeno planinsko društvo ne oskrbuje. Je pa zagotvo ena lepših v Karavankah.
VanSims30. 07. 2018
Divja, divja ja. Ko sem prišel z ruševja na greben in po prvi zajli dol, sem si že po kake 10 metrih rekel: joj, tukaj pa ni več heca! eek mežikanje

Začetna pot od sedla čez ruševje,... hmmm... ko jo najdeš je tvoja,... več ali manj. mežikanje Bi pa rekel, da je ravno obratno kot je rekel @heinz: Vidna tako, tako, uhojena pa kar.

Po eni uri pretepanja z ruševjem, po možnosti mokrim od nevihte prejšnje noči, kot v mojem primeru pa nagrada s še konkretno, kako dobro uro trajajočo, adrenalinsko dozo! velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki