Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Skuta (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Dom Trilobit - Stol (čez Rido (Medji dol))

Dom Trilobit - Stol (čez Rido (Medji dol))

Natisni
Izhodišče: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dolžina: 46,4579°N 14,1031°E
Ime poti: čez Rido (Medji dol)
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1297 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 14.264
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, ter se v smeri desno zapeljemo proti Jesenicam. V naselju Javornik v prvem semaforiziranem križišču peljemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu še enkrat levo proti Javorniškem Rovtu. Po nekaj kilometrih vožnje v klanec (ko smo že prispeli v omenjeno vas), se v ostrem levem ovinku makadamska cesta odcepi naravnost proti domu Trilobit (tabla). Čez nekaj 100 m prispemo do jezera, ob katerem poteka cesta, na levi pa opazimo Dom Trolobit. Ko se zapeljemo mimo tega objekta, se cesta v gozdu konča, tu pa je naše izhodišče.
Opis poti:
Na levi strani od izhodišča v klanec vodi nekoliko uničen kolovoz, na katerega se usmerimo in obenem naletimo na prvo markacijo. Čez nekaj minut opazimo odcep kolovoza v desno proti planini Stamare, mi pa nadaljujemo naravnost vse do mesta, kjer se pot približa strugi potoka. Tu kolovoz zavija v levo in se pri zgornjem izviru potoka Javornik konča oz. izteče v gozdno pot. Le ta se prične vse strmeje, najprej naravnost, nato vijugasto vzpenjati skozi gozd. Na levi bomo lahko opazili spomenik z ogrado, ter po vsega 45 minut hoje prispeli do drugega spomenika (lovcu) ob poti, kjer se na desni nahaja povsem uničena klopca. Strmina nekoliko popusti, pot pa se usmeri levo proti severu, kjer nekaj časa poteka skozi mešan gozdič. Tu, na desni, najprej lahko opazujemo melišča Srednice, kasneje pa se nam postopno odpre pogled vzhodno proti amfiteatru Rida. Tega pa v celoti lahko opazujemo zatem, ko gozd preide v pas ruševja. Še nekaj okljukov in že smo v bližini planine Seče, kjer na drevesu naletimo na smerne table. Usmerimo se desno v smeri Vajneža in Stola. Pot se najprej zmerno vzpne, nato pa kmalu dokaj strmo spusti proti meliščem amfiteatra, kjer v desno-krožni smeri poteka nekaj časa skoraj položno. Preden nas pripelje iz Ride, se še za krajši čas vzpne, na vrhu pa zavije levo proti JV. Ob zmernem vzpenjanju med ruševjem, nas pot zdaj pripelje na travnato pobočje Belščice, kjer se najprej nekoliko vzpenja, zatem pa skoraj položi. Sledi približno polurna hoja z lepim razgledom proti Ljubljanski kotlini, vse do odcepa za Vajnež, ki se kot zadnji vzpenja na levi.
Pri tabli z napisom Vajnež nadaljujemo naravnost, ter sledimo markacijam in zarisanim smerem na skalah. Te nas vodijo nekoliko desno, mimo Vajneževega sedla na levi, proti Potoškemu Stolu, na katerega se vzpnemo po nekaj minut hoje. V bližini najvišje točke Potoškega Stola se pot usmeri desno (naravnost gre proti znamenju - križu), proti južnem robu, kjer pa zavija levo proti nekoliko izpostavljenemu grebenu, ki ločuje Potoški in Veliki Stol. Ko smo na grebenu, lahko hkrati opazujemo pokrajini na Avstrijski in Slovenski strani, a obenem previdno stopamo. Čez nekaj časa preidemo na pobočje Velikega Stola, kjer se pot zmerno vzpenja. Ko naletimo na levi strmi odcep, nadaljujemo naravnost oz. desno, čez grobo melišče, kjer se v dolinici med Malim in Velikim Stolom kmalu priključimo levi veji poti, ki prihaja iz smeri Valvazor. Tu zavijemo levo proti sedlu med obema Stoloma, kjer pa se še enkrat usmerimo levo in po 10 minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Planina Seča (1698m), Amfiteater Rida (1750m), Kamnitnik (1858m), Bivak na Belščici (1750m), Mali vrh (2017m), Vajnež (2104m), Potoški Stol (2014m), Prešernova koča na Stolu (2174m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Trilobit - Stol1
Dom Trilobit - Stol2
Dom Trilobit - Stol3
Dom Trilobit - Stol4
Dom Trilobit - Stol5
Dom Trilobit - Stol6
Dom Trilobit - Stol7
Dom Trilobit - Stol8
Dom Trilobit - Stol9
Dom Trilobit - Stol10
Dom Trilobit - Stol11
Dom Trilobit - Stol12
Dom Trilobit - Stol13
Dom Trilobit - Stol14
Dom Trilobit - Stol15
Dom Trilobit - Stol16
Dom Trilobit - Stol17
Dom Trilobit - Stol18
Dom Trilobit - Stol19
Dom Trilobit - Stol20
Dom Trilobit - Stol21
Dom Trilobit - Stol22
Dom Trilobit - Stol23
Dom Trilobit - Stol24
Dom Trilobit - Stol25
Dom Trilobit - Stol26
Dom Trilobit - Stol27
Dom Trilobit - Stol28
Dom Trilobit - Stol29
Dom Trilobit - Stol30
Dom Trilobit - Stol31
Dom Trilobit - Stol32
Dom Trilobit - Stol33
Dom Trilobit - Stol34
Dom Trilobit - Stol35
Dom Trilobit - Stol36
Dom Trilobit - Stol37
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Stol (čez Rido (Medji dol))
ninooos27.5.2012
Pot je definirana kot "lahka označena pot", to mi je čisto jasno kaj pomeni, zanima me pa, koliko je dejansko nevarna - marsikakšna izmed gornjih fotk me spravi v dilemo: peljati otroka po tej poti na Stol ali ne? Kakšen namig poznavalcev tega konca? Prosim nasmeh, hvala, lp
Irina28.5.2012
@ninooos,
se strinjam, da nekaj fotografij daje občutek, da je del poti zelo zračen.
Mene bi bil skrbelo to, kako bi otroci zmogli 5 ur hoda po poti, ki je večinoma "čistina" in sonce neusmiljeno greje. Seveda se lahko odpravite na pot zelo, zelo zgodaj. A, se mi postavlja vprašanje, če je to za "mularijo" še užitek ali bolj želja staršev.
heinz28.5.2012
Irina je pravilno zapisala glede otrok. Hoje po soncu je v vsako smer po (vsaj)3 ure. Drugače pa je pot zgolj nekoliko "zračna" na grebenu med Potoškim Stolom in pobočjem Stola (slike 25 - 29), ki traja cca 1/2 ure. Ta del je najlepši. Glede hoje po takem terenu, gotovo ne bo nikakršnih problemov v kolikor si že bil z otroci na 2000 (Begunjščica, Viševnik ipd).
ninooos28.5.2012
Hvala za mnenji. Po pravici povedano sama nisem razmišljala o morebitni dolgočasnosti in pripekajočem soncu zadrega ... Gledala sem le alternativen pristop na Stol, saj je otrokoma najbolj dolgočasno ponavljati ture (zadnji 2 leti smo bili gor 4x, vedno z Valvazorja). Hribe obožujeta, ne marata pa predolgih voženj do izhodišča, zato obdelujemo Zgornjo Gorenjsko z vseh strani nasmeh
ninooos28.5.2012
Pardon, 3x gor... Izlet s tem izhodiščem ponuja veliko možnosti za skrajšavo nasmeh... glavn da je na "vrhu" vpisna knjiga in žig jezikzavijanje z očmi
heinz28.5.2012
Sicer pa lahko tudi štartaš iz Potoške planine (studenec Urbas) prek Vajneža. Ta je malce krajša. Poišči opis in kombiniraj s tem.
Irina28.5.2012
@ ninooos 28.5.2012
Kaj pa Škofjeloško ali Cerkljansko hribovje in Jelovica..... tam so tudi zanimive ture.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki