Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Planina Stamare / Dom Trilobit - Planina Stamare (Za Kraševcem)

Dom Trilobit - Planina Stamare (Za Kraševcem)

Natisni
Izhodišče: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dolžina: 46,4579°N 14,1031°E
Ime poti: Za Kraševcem
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 461 m
Višinska razlika po poti: 461 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.216
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj začne kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga na katerem nas smerokaz za planino Stamare usmeri desno (naravnost planina Seča). Nadaljujemo desno in kolovozna pot nas v nekaj minutah pripelje do zanimivega izvira potoka Javornik.
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki pa ima nekaj manjših razpotij, a če sledimo oznakam rudarske učne poti večjih težav z orientacijo ne bomo imeli. Kolovoz se nato spremeni v slabše vidno peš pot, ki se le nekoliko višje priključi širokemu kolovozu, kateri sledimo levo navzgor.
Pogosto precej blatnemu kolovozu nato sledimo mimo večje skale (balvan), za katero postanemo pozorni. Približno 3 minute hoje od omenjene skale kolovoz zavije desno, mi pa ga ravno v tem ovinku zapustimo in vzpon nadaljujemo naravnost po komaj vidni stezici, ki se sprva vzpne skozi precej redek gozd. Vse slabše vidna stezica pa nas nato pripelje v strnjen gozd, kjer se začne strmo vzpenjati ob manjših hudournikih navzgor (orientacija na tem delu je zelo zahtevna). Višje pot postane lažje sledljiva in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do pašne ograje. Naprej "prečimo" ograjo in v nekaj nadaljnjih korakih stopimo na planino Stamare (pastirska koča se nahaja na vzhodnem delu planine).
zemljevid poti - Planina Stamare
Ob poti: Izvir Javornika (1000m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hrašenska planina ( 45 min), Bivak na Belščici, Kamnitnik (1 h 30 min), Potoški Stol, Vajnež
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Dom Trilobit - Planina Stamare1
Dom Trilobit - Planina Stamare2
Dom Trilobit - Planina Stamare3
Dom Trilobit - Planina Stamare4
Dom Trilobit - Planina Stamare5
Dom Trilobit - Planina Stamare6
Dom Trilobit - Planina Stamare7
Dom Trilobit - Planina Stamare8
Dom Trilobit - Planina Stamare9
Dom Trilobit - Planina Stamare10
Dom Trilobit - Planina Stamare11
Dom Trilobit - Planina Stamare12
Dom Trilobit - Planina Stamare13
Dom Trilobit - Planina Stamare14
Dom Trilobit - Planina Stamare15
Dom Trilobit - Planina Stamare16
Dom Trilobit - Planina Stamare17
Dom Trilobit - Planina Stamare18
Dom Trilobit - Planina Stamare19
Dom Trilobit - Planina Stamare20
Dom Trilobit - Planina Stamare21
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Planina Stamare (Za Kraševcem)
heinz6. 05. 2009
Na Stamarah sem bil 2 dni nazaj in sicer sem ubral neoznačeno pot čez obe Boncli (Mala B. je proti vrhu celo varovana z jeklenimi vrvmi. Prijetno razgledišče). Na planino sem prišel torej z zahodne smeri blizu tukaj opisane poti "za Kraševcem", le da bi "mojo" pot morda lahko poimenoval "pred Kraševcem", v kolikor je vzpetina (ali hrbtišče)na Zahodni strani planine- Kraševec. Na Geopedia.si namreč omenjena vzpetina nima imena, navedena pa je le njena nmv., in to 1425, kar potrjuje moja predhodna sklepanja o nadmorski višini Stamar- cca 1400. Dokončno pa to potrjuje tudi topo-karta na omenjeni spl.strani in s slikami opremljen opis planine, ki navaja njeno nadmorsko višino na meji med 1398 in 1407.6 nmv.
Torej bo na tem mestu potrebna korekcija.
Tadej6. 05. 2009
Heinz, hvala za informacijo. Je že popravljeno.
Majdag9. 04. 2019
Planina Stamare ... avto sem pustila Pred Žago.. pot je dobro označena z rumenimi pikami in tudi puščice so na stičiščih poti. Planina je lepa, pot poteka skozi gozd in bo prijetna tudi poleti.Lep samoten izlet.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/planina-stamare-rudarska-ucna-pot.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki