Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Planina Seča / Dom Trilobit - Planina Seča

Dom Trilobit - Planina Seča

Natisni
Izhodišče: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dolžina: 46,4579°N 14,1031°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 759 m
Višinska razlika po poti: 741 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.748
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj začne kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga na katerem nas smerokaz za planino Seča usmeri na rahlo levo pot (desno izvir Javornika in planina Stamare). Kolovoz nas za tem pripelje v bližino potoka ob katerem se vzpenja do izvira (en od izvirov potoka Javornik). Za izvirom se kolovoz spremeni v peš pot, ki se mestoma kar strmo vzpenja, po povečini precej zaraščenem gozdu. Pot se nato približa steni in pred njo zavije levo. Sledi še manj strm vzpon do klopce, ki pa ni v najboljšem stanju. Pot naprej se vzpenja po vse bolj redkem gozdu tako, da se nam občasno odprejo lepi razgledi na okolico. Nekoliko naprej bomo na desni strani zagledali nekakšen amfiteater z imenom Rida (desno vodi neoznačena in precej zaraščena pot proti Belščici). Naša pot pa zavije levo in po kratkem ne strmem vzponu pridemo do smerokazov na začetku planine Seča. Usmerimo se levo proti Golici in v nekaj minutah pridemo do pastirske koče na planini Seča.
zemljevid poti - Planina Seča
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Struška (1 h), Potoški Stol (2 h), Mali vrh (1 h 15 min), Vajnež, Stol (2 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Trilobit - Planina Seča1
Dom Trilobit - Planina Seča2
Dom Trilobit - Planina Seča3
Dom Trilobit - Planina Seča4
Dom Trilobit - Planina Seča5
Dom Trilobit - Planina Seča6
Dom Trilobit - Planina Seča7
Dom Trilobit - Planina Seča8
Dom Trilobit - Planina Seča9
Dom Trilobit - Planina Seča10
Dom Trilobit - Planina Seča11
Dom Trilobit - Planina Seča12
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Planina Seča
heinz21. 10. 2008
Pod:"Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev", bi dodal- Stol, Vajnež, Bivak na Belščici, planina Stamare, Potoška planina, Hrašenska, Valvazor.
misace25. 02. 2018
Včeraj, gazenje na polno (povprečno koleno mežikanje) v spodaj težji zgoraj sipki sneg.
Nekaj vetra in zametov v zgornjem delu, megla in oblaki. Mir.
Majdag12. 04. 2020
Zimska pravljica na planini Seča. Dve tretjini poti je še pod snegom. Ga je pa vsak dan manj. Ponekod se predira do kolen in pod listjem se skriva led. Pobočja nad planino pa so kopna in razgledi so krasni. Ride pod Skalaško so bele. nasmehnasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/04/pravljica-na-planini-seca.html
Jusk1. 05. 2020
Danes pa že vse kopno,samo nekaj flik snega tu in tam v bližini Seče. Bilo pa je vetrovno in megleno,od Medjega dola do Seče in naprej do Belske planine nič razgledov,samo megla. Pot sem podaljšal še do Suhe,nazaj pa mimo Križovca po cesti. Okolica Pristave je pobeljena z narcisaminasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki