Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Ciprnik / Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)

Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Dom Planica (931 m)
Širina/Dolžina: 46,4784°N 13,727°E
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, lahka označena pot
Višinska razlika: 814 m
Višinska razlika po poti: 814 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 40.332
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore ter nato proti Ratečam. V neposredni bližini kraja Rateče zavijemo levo proti Planici. Tik preden prispemo do velikih makadamskih parkirišč, pa zavijemo levo proti Olimpijsko športnemu centru Dom Planica. Parkiramo na primernem mestu ob omenjenem domu, lahko pa tudi na enem od prej omenjenih parkirišč v Planici.
Opis poti:
Od Doma Planica se sprehodimo do bližjega balinišča, nad katerim stopimo na prod bližjega hudournika. Naprej se nekaj minut zložno vzpenjamo po omenjenem hudourniku, nato pa nas možic usmeri levo v pas ruševja, kjer stopimo na lepo urejeno, a nemarkirano lovsko pot.
Pot, ki se naprej prične strmeje vzpenjati skozi gozd, nas po približno 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do manjše lesene brunarice, ki v sili služi kot manjši bivak, sicer pa je namenjena snemalcem v času smučarskih skokov oz. poletov v Planici. Pri brunarici pot prehodno preide na manjši greben, ki se kmalu konča na strmih gozdnatih pobočjih. Ko pot preide v strnjen gozd zavije v desno ter se prične strmo vzpenjati. Višje se pot položi in postopoma preide na precej strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Preko omenjenih pobočij, se nadaljuje dokaj zložna steza, ki je običajno lepo očiščena listja, tako da nam pot v suhem ne predstavlja kake večje nevarnosti. Po nekajminutnem prečenju se nam z desne priključi še nekoliko (kar precej) težja, a markirana pot s Planice (možnost sestopa v Planico).
Od razpotja nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Ciprnika in Vitranca. Pot naprej se ponovno prične strmo vzpenjati ter nekoliko višje zavije desno, kjer nas hitro pripelje na razgleden greben. Nekaj časa se vzpenjamo po grebenu, s katerega se nam odpre lep razgled na razdrapano pobočje Ciprnika ter Jalovec in greben Ponc. Višje pot za nekaj časa preide v gozd, nato pa se vrne na deloma izpostavljen greben ter razgleden greben. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se za nekaj časa strmeje vzpne, nato pa nas pripelje na glavni greben Ciprnika, kjer se priključimo poti z Vitranca.
Tu nadaljujemo desno ter se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, skozi katerega se nam vse pogosteje odpirajo lepi razgledi. Gozd kaj kmalu zamenja ruševje, pot pa postopoma preide na kar precej strma pobočja, katera so na nekaj mestih tudi rahlo izpostavljena. Tej v zadnjem delu kar precej strmi poti, nato ob pogledu na okoliške vrhove, sledimo vse do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Ciprnik
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Visoka peč ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Planica - Ciprnik1
Dom Planica - Ciprnik2
Dom Planica - Ciprnik3
Dom Planica - Ciprnik4
Dom Planica - Ciprnik5
Dom Planica - Ciprnik6
Dom Planica - Ciprnik7
Dom Planica - Ciprnik8
Dom Planica - Ciprnik9
Dom Planica - Ciprnik10
Dom Planica - Ciprnik11
Dom Planica - Ciprnik12
Dom Planica - Ciprnik13
Dom Planica - Ciprnik14
Dom Planica - Ciprnik15
Dom Planica - Ciprnik16
Dom Planica - Ciprnik17
Dom Planica - Ciprnik18
Dom Planica - Ciprnik19
Dom Planica - Ciprnik20
Dom Planica - Ciprnik21
Dom Planica - Ciprnik22
Dom Planica - Ciprnik23
Dom Planica - Ciprnik24
Dom Planica - Ciprnik25
Dom Planica - Ciprnik26
Dom Planica - Ciprnik27
Dom Planica - Ciprnik28
Dom Planica - Ciprnik29
Dom Planica - Ciprnik30
Dom Planica - Ciprnik31
Dom Planica - Ciprnik32
Dom Planica - Ciprnik33
Dom Planica - Ciprnik34
Dom Planica - Ciprnik35
Dom Planica - Ciprnik36
Dom Planica - Ciprnik37
Dom Planica - Ciprnik38
Dom Planica - Ciprnik39
Dom Planica - Ciprnik40
Dom Planica - Ciprnik41
Dom Planica - Ciprnik42
Dom Planica - Ciprnik43
Dom Planica - Ciprnik44
Dom Planica - Ciprnik45
Dom Planica - Ciprnik46
Dom Planica - Ciprnik47
Dom Planica - Ciprnik48
Dom Planica - Ciprnik49
Dom Planica - Ciprnik50
Dom Planica - Ciprnik51
Dom Planica - Ciprnik52
Dom Planica - Ciprnik53
Dom Planica - Ciprnik54
Dom Planica - Ciprnik55
Dom Planica - Ciprnik56
Dom Planica - Ciprnik57
Diskusija o izletu Dom Planica - Ciprnik (lovska pot)
limona225.9.2011
Tukaj ponavljam svoj komentar, ki sem ga pripela k poti Vitranc-Ciprnik, ker pričujoča lovska pot na Ciprnik pred enim mesecem še ni bila na portalu: Ciprnik iz Planice, od Doma v Planici - pred nekaj dnevi sva šla spet po tej poti, ki jo je "darh" lepo opisal. Pri povratku pa sva se odločila, da se bova za spremembo spustila po drugi poti v Planico, ki se odcepi nekje na sredini. Na tem razpotju je tudi rdeča tabla, kažipot "Planica". Res prideš v Planico (blizu vstopa na pot v Tamar), toda te table ne bi smelo biti, ker je pot nevarna! Ni za običajne pohodnike, ki bi morda z Vitranca in Ciprnika zaokrožili navzdol proti Planici! Poteka po zelo strmi, gruščnati, razbiti grapi, kjer težko najdeš stabilno skalo, na katero bi stopil ali se je prijel. Šele po povratku sem pogledala, da je tudi Mihelič v vodniku to pot opisal kot komaj prehodno, nekoč sicer markirano, potem pa zapuščeno, nenadelano in neoskrbovano. Na določenih mestih jo v celoti prerašča rušje, a tam je vsaj stabilna.Na nekaterih mestih ni šlo drugače po polzeči strmini kot tako, da sem delno zavisela na rušnati veji do naslednje stopinje. Hočeš nočeš prožiš kamenje. Verjetno je malo lažje navzgor, pod pogojem, da bi izhodišče v obsežni plazovini grušča sploh našli. Ta del "poti" je samo za tiste z veliko kilometrine v gorah.
Kozorog25.9.2011
Ja tam je treba iti naravnost mimo table.. torej se držati gozdne poti, ki vodi naravnost ne glede na tablo Planica, ki te usmerja levo v dolino. Na skali imaš narisano pot na žalost pa tabla zavaja in te pripelje na pot o kateri si pisala. Če greš po poti, ki sem jo navedel, prideš v dolino ravno pri domu v Planici (CŠOD)!
dprapr1.4.2012
Včeraj z ženo uživala na tej poti.
Za ogrevanje še prej "skočila" na vrh planiške letalnice. Vsa čast Kranjecu in ostalim pogumnežem!
Lovska pot je izredno lepa in razgledna. Sem se že zadnjič spraševal, ko sem gledal polete, od kod lepi posnetki doline z Jalovcem. Odgovor: s te poti - vmes zgrajena hiška, s katere čudovit pogled na prizorišče in na dolino.
Tudi vrh je izredno razgleden - po moje celo bolj kot Slemenova špica. Na vrhu nama je prijetno družbo delal starejši možakar (79), ki jo je sam primahal iz Podkorena. Upam, da še za nas ostane nekaj, kar posedujejo ti vitalneži.
Ja, kar se pa tiče markirane poti v Planico - po njej sva se vračala iz radovednosti - svetoval je ne bi niti tistemu, ki se mi bi zelo zameril!
Lp vsem, ki uživate v gorah!
zabonka21.8.2012
Glede poti, se tudi jaz strinjam z napisanim, čudovit razgled na okoliške gore in skakalnice, katere počasi dobivajo novo podobo, mene je na vrhu zmotilo edino to, da je bilo povsod neomejeno število velikih rdečih mravelj in se niti slučajno nisi mogel usesti na tla, tako, da sem kar hitro obrnila nazaj mrk pogled ampak kljub temu je bil dan čudovit, že zaradi miru, kajti na poti nisem srečala niti enega planinca nasmeh
sirt117.7.2013
Zelo lepo speljana pot.Že takoj od balinplaca zagledamo prvi smerokaz malo višje pa je še eden,tako da je zelo težko zgrešit.Tudi ob vrnitvi nas v tistem križišču lesen smerokaz usmeri po tej poti,rdeč kovinski,ki usmerja na zloglasno pot pa je ukrivljen!
Jaz sem se vračal čez Vitranc in "občudoval" dom na Vitrancu in Bedanca!Turizem smo ljudje,je bil včasih slogan,samo ne vem kateri ljudje-so odgovorni za to sramoto!
katja879.10.2013
V soboto, 5.10.2013, na vrhu Ciprnika velik nasmeh
Razgled na okoliške vrhove je bil onemogočen zaradi oblakov.

Ta pot je redno markirana in označena tudi s smernimi tablami, zato nevem, zakaj je tu na hribih označena kot nemarkirana. Tako da ni panike, da bi se izgubili mežikanje
Priporočam za družinski izlet mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131005-ciprnik/dom-v-planici-zadaj-ciprnik/21166878
limona10.10.2013
Pot so oskrbeli (jeklenice) in smerne table postavili jeseni 2012. Zato bi bilo treba predstavitev poti na hribi.net verjetno res posodobiti. Srečno!
gonzales10.10.2013
V Soboto 5.10.13, smo se na napotili iz Kranjske gore čez Vitranc na Ciprnik, sestopili v Planico. Razgledi niso bili glih čudoviti, je pa bilo kr nekaj videti. Zanima me, če obstaja kakšen žig, ker ga nismo našli....??

JusAvgustin11.10.2013
ne
ljubitelj gora26.1.2014
Po dobrem letu ponovno na Ciprnik, čeprav bil sem že predkratkim a čez Vitranc in ne čist do vrha Ciprnika, tudi tokrat iz Planice ni bilo gazi k sreči je bil nov sneg pršic spodaj pa delno trd sneg. Tako sem pod vrhom za kratek čas hodil skoraj po vrhu metrske snežne odeje, ponekod pa se je udrlo preko pasu. Iz smeri Vitranca ni bilo shojeno. Več slik tule: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5973257031473644209?banner=pwa&sort=1
prizup10.6.2015
Pot iz Planice na Ciprnik-Vitranc, katera je bila do nedavnega polna podrtega drevja je sedaj očiščena in lepo prehodna. Kmalu bo v Planico vozil turistični avtobus in se bo dalo narediti lepo krožno turo po grebenu do Jasne.
Žig od Ciprnika najdete v Mojčinem domu na Vitrancu.
Salewa27.10.2016
Ali je pot zelo izpostavljena?
Salewa27.10.2016
Ali je pot zelo izpostavljena?
PFranci27.10.2016
Ne.Večji del poteka v gozdu,zadnji del pa po grebenu med rušjem.nasmeh
zajko3.4.2017
Včeraj iz Planice na Cipnik.Nad 1.500 m še kar dosti snega.Razgled zelo lep,edino Jalovec ni hotel sneti klobuka.Nazaj čez Vitranc v Kranjsko goro.Skupne hoje slabih 5 ur,skupnega vzpona pa 915 m.
Jusch17.8.2018
Pot je označena z markacijami - je lahka in zelo varna. Primerna za hojo z otroki... na vrhu je veličasten razleg na Jalovec, Ponce in Planico.
S psom (velikim pudlom) sva za vzpon potrebovala slabih 90 minut.
cajer12.1.2019
Na Ciprniku sva bila včeraj. Od Doma v Planici je potrebno do začetka poti dvakrat prečkati tekaško progo. Ko si enkrat na poti, pa je le-ta vidno markirana in se prektično samo vzpenjaš po njej. Štartala sva ob 9:30, na poti gor je pot večinoma v senci. Na začetku snega ni, potem ga je po poti za okras, višje pa ga je več. Mini dereze sva uporabila samo za pot navzdol, so prišle še kako prav. Nekoliko višje (na dobre pol poti) se pot nekoliko izgubi in jo je treba poiskati (glej gaz in markacije), drugače ni problema. Razgled na vrhu pa fantastičen, brez oblačka. Pa mraz, hitro sva e pobrala v dolino.
Čas: gor 2h s pavzami, dol 1h 10 min brez pavze.
lukecpukec22.7.2022 4:39:55
Je kdo hodil zadnje čase kaj po tej poti - je pot normalno odprta? Kako je zdaj s parkingom v Planici, je plačljiv? Hvala
georgia25.7.2022 19:41:13
Živjo, parkirišče je plačljivo, zdaj je cena 3,5 evrov za 24 ur, kjerkoli v Planici. Glede poti pa ne vem ...
megalodon25.7.2022 21:42:33
V soboto sem prehodil to pot. 2-3x se je treba kar dobro skloniti pod podrta drevesa (za 186cm kar izziv velik nasmeh), drugače je pot BP. Je pa del poti stezica pač ozka in preči strma pobočja (kot v opisu). Glede parkirnine pa drži kot je napisal/a #georgia. Tudi zgodnji prihod nič ne pomaga, ker ni več inkasanta pač pa zapornica.mežikanje
Srečno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki