Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Koča na Klopnem vrhu / Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)

Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)

Natisni
Izhodišče: Dom na Osankarici (1193 m)
Širina/Dolžina: 46,449°N 15,4196°E
Ime poti: preko Treh žebljev
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 67 m
Višinska razlika po poti: 520 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: gasilec
Ogledov: 19.812
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica - jug do središča Slovenske Bistrice, kjer pri semaforjih ob cerkvi zavijemo levo. Vozimo naravnost do krožišča pri tovarni Impol, na krožišču tretji izvoz - smerokaz Veliko Tinje. Na nadaljnji poti sledimo smerokazom za Veliko Tinje ali Tri kralje, na Treh kraljih nadaljujemo po cesti do Doma na Osankarici.
Ali pa: Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice in cesti naprej sledimo proti Oplotnici. V Oplotnici pa opazimo oznake za Osankarico, ki nas usmerijo na vzpenjajočo se cesto. V vseh naslednjih križiščih cesti sledimo v smeri Osankarice, parkiramo na velikem parkirišču v bližini doma na Osankarici.
Opis poti:
Pred domom na desni strani, kjer stoji tudi informacijska tabla, krenemo rahlo navkreber skozi gozd. Nato se pot začne polagoma spuščati do spomenika, ki obeležuje zadnjo bitko Pohorskega bataljona (*20 min). Takoj za osrednjim spomenikom pot krene desno - smerokaz za Pesek in Ribniško kočo - in nas v nekaj minutah pripelje do kolovoza, po katerem nas smerokaz za Tri žeblje usmeri levo navzdol do potoka (*10 min). Prečimo potok in se pričnemo rahlo vzpenjati, pot obide vrh po desni strani, ponovno sledi spust do naslednjega potoka (*25 min). Jodlov vrh obidemo z zahodne strani in prispemo na Tri žeblje, značilen svet pohorskih frat na rahli uravnavi (*20 min). Z desne strani se nam priklopi pot od Šumika, mi nadaljujemo naravnost do naslednjega križišča planinskih poti (*15 min). Smerokaz za Klopni vrh nas usmeri desno navzdol po poti čez mokrotni svet, nato se za kratek čas spet dvignemo čez vzhodno pobočje Kurjega hriba in se nato preko obširne jase spustimo do gozdne ceste, ki se malce naprej končuje (*20 min). Če nam čas dopušča, si ogledamo Tiho jezero, do katerega po markirani poti pridemo v 5 minutah, na kar nas opozori smerokaz, vrnemo se po isti poti. Naša pot preči gozdno cesto in zavije v gozd, kjer se sprva ob potoku rahlo dviguje, nato sledi rahel spust. Z desne strani se nam priključi markirana pot z Areha in Šumika, ki je del variante SPP št.1, prečimo še dva manjša potoka in prispemo na dober kolovoz, ki nas po ravnici pripelje do spomenika NOB na levi strani (*25 min). Na tem mestu je 17.09.1941 Pohorska četa prvič v odprti borbi premagala Nemce, v bitki je padel borec Franc Soklič–Brko. V nadaljevanju naša pot vodi naravnost in rahlo navzdol ter preide na gozdno cesto, z desne strani se nam začne odpirati razgled. Na levi strani naletimo na odcep poti za Pesek, na križišču gozdnih cest gremo naravnost in prispemo na cilj (* 15 min).
zemljevid poti - Koča na Klopnem vrhu
Ob poti: Tiho jezero (Falski ribnik) (1266m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Klopni vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu1
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu2
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu3
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu4
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu5
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu6
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu7
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu8
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu9
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu10
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu11
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu12
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu13
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu14
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu15
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu16
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu17
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu18
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu19
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu20
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu21
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu22
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu23
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu24
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu25
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu26
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu27
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu28
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu29
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu30
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu31
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu32
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu33
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu34
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu35
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu36
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu37
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu38
Diskusija o izletu Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)
sivan30.9.2008
Izlet toplo priporočam , pot prehodil nedavno tega.
andr33j3.5.2009
neprijazna oskrbnika kočejezen,kot,da noče nič zaslužit(I feel sLOVEnia).
igor2233.5.2009
Ja, na Osankarici so bili že pred leti neprijazni in ko sem želel nekaj naročit, so vsi tamkajšnji oskrbniki (ali je bila družina, ali prijatelji), so me z jezo pogledali, češ kaj jih pa motim pri njihovi nadaljevanki (takrat so bile še tiste španske limonade).

spil sem čaj in se hitro pobral iz te kajute in tam ne bom nikoli nič več kupil, si privoščil; bom že gledal tako, da bom prišel do naseldnje koče (recimo Klopni vrh)
mosovnik4.5.2009
Igor 223 je rekel:bom že gledal tako, da bom prišel do naseldnje koče (recimo Klopni vrh). Boš moral imeti srečo, da bo koča odprta. Tokrat si jo imel, drugič, predvsem med tednom, je ne boš imel več.
geppo4.5.2009
Bil avgusta 2008 - bilo vse o.k. Prespali v koči, sprejem zelo prijazen, večerja, zajtrk tudi.
Zjutraj zgodaj vstali - vsakemu je posebej napravljal zajtrk, kakor smo prihajali iz sobe. Bil je kar sam, drugega nisem nobenga videl. Skratka, nimam nobene pripombe. Bilo nas je 6 moških in smo plačali za večerjo, pijačo, zajtrk in prenočišče 25evr na osebo. Bili smo zadovoljni.. Tako, da sem malo presenečen nad opisom - zdi se mi pa, da je omenil, da sta z ženo na novo prevzela ( 2008 ) to kočo.
Lp
jozo4.5.2009
Tudi sam sem dom obiskal v februarju 2009, in nimam pripomb.Sem se pogovarjal z gospodom, kateri je skupaj z ženo prevzel dom v letu 08, in je sam potarnal, da je treba še veliko postoriti.Mi pa je v spominu ostal njihov prijazen beli kuža (japonski špic, če se ne motim), kateri se je smukal okoli mene. nasmeh
Fazo5.6.2009
Na osankarici smo bili ta teden z družbo. Mešani občutki, fajni zaradi družbe, bolj slabi zaradi grenkerga občutka, da nas je lastnik malo nat****jezen

Lp, Fazo
fliper26.4.2010
V nedeljo 25.4.10 sma se z punco odpravla na to turo! Zelo lepa tura, ampak nama je sneg onemogočil dostop do cilja! Pot od Treh žebljov je bila zasnežena! Sneg je bil južen, zato je bila hoja zelo težavna! Na razcepu za Tiho jezero pa sma se odločila, da se vrnema na izhodišče na Osankarco! Žal cilja nisma dosegla, zato sma se odločila, da turo prehodima čez kakšen mesec!

Glede oskrbnika na Osankarci, pa se mi zdi zelo prijazen in tudi pohorski pisker pripravi dober!

pl ales
bostjan8527.3.2012
Zanima me,če je kdo nedavno prehodil tole pot,a je še kaj snega?
simonmanutd10.2.2014
Zanima me a je koča jutri odprta?
pjoter11.2.2014
koča je koliko vem odprta vsak dan
nasmeh
pjoter11.2.2014
je pa prijaznost na obeh kočah takšna kot so opisali predhodniki katastrofa se vprašaš če si sploh zaželjen pa kaj hočemo sma se z prijateljem ustavila z kolesom in so nama za dve pivi zaračunali 7,5 eura katastrofamrk pogled
lajcicar25.6.2015
Na sam praznik smo se odpravili v osrčje prelepega Pohorja.Lepo nam je šlo vse do doma na Osankarici,tam pa huda kriza,kjer je danes gospodinja imela en čuden dan!!Nikakor nismo mogli naročiti,pa nas je bilo dopoldan peščica pohodnikov!Smo dvignili sidro,kaj čemo in bili lepo postreženi pri Treh kraljih v penzijonu Jakec.
Spoštovani Danilo,čimprej zamenjaj osebje tam gor,kajti slabo se čuje že do Celja in po Bistrici se že govori!Škoda bi blo,kajti lepo je tam gor!
seflja25.6.2015
Ne vem enostavno kaj bi odgovoril na vaše pripombe, glede vašega pisanja na hribih.Hodim od malih nog po hribh pa takega poniževanja nisem doživel. Ljubitelji planin in pohodniki vejo za naju ter so prepoznali kvaliteto, čistočo katero nudiva vsem obiskovalcem, kateri pridejo na Osankarico.
Toliko iz Osankarice čez Bistrico pa do Celja in še naprej proti morju.


osankarica13.2.2016
POČITNIŠKI DOM NA OSANKARICI


Dom leži na višini 1193m,premoremo 30 ležišč ,v dvo in več posteljnih sobah(možnost postavirev dodatnih ležišč),kopalnica in WC so skupni na hodniku.V kleti se nahaja večnamenski prostor v katerem se nahajata namizni nogomet in namizni tenis.
Kuhinja je osredotočena predvsem na jedi na žlico, tradicionalne pohorske jedi, seveda pa si lahko naročite tudi kakšen zrezek in pomfri, pa tudi sladic ne manjka.
Lokacija je zelo priljubljena med kolesarj,pohodniki,smučarji pa tudi med ljudmi, kateri iščejo naravno lepoto in mir.
V bližini se nahajajo priljubljene izletniške točke, ki vedno znova jemljejo dih, s svojo naravno lepoto in mirom ki ga oddajajo.Tu so: Črno jezero /naravni spomenik/ do katerega pridete, od našega doma preko lepo urejene poti skozi gozd. Po markiranih poteh lahko nadaljujemo tudi proti Sv. Trem Kraljem ali proti pragozdu in slapovom Šumik. Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda (strmo desno pobočje nad Lobnico) .
15,5km oddaljeno od doma na Osankarici pa najdete tudi čudovita Lovrenška jezera, gre za obisk visokega barja, na katerem je več majhnih jezerc (barjanskih oken), ki so barju prinesla ime “Lovrenška jezera”, ki se se razteza na površini 22 ha. Lepo urejena pot po lesenih brveh nas privede v osrčje barja, za pogled ‘od zgoraj’ pa poskrbi lesen razgledni stolp. Barje predstavlja življenjski prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst.
V neposrednji bližini doma se nahaja tudi spomenik padlim borcem pohorskega bataljona in temu namenjen majhen muzej.
In še veliko več.
Kolesarskih poti tudi ne zmanjka, prav tako obstaja možnost za tek na smučeh. Za ljubitelje smučanja pa se nahajata le nekaj km vstran smučišče pri "Jakcu" na Treh kraljih ali na "Jurgovem".Oba smučišča sta dobro dostopna z avtom, ceste pa so vedno splužene.

Srčno vabljeni
osankarica13.2.2016
Kontaktni podatki doma na Osankarici:
telefon: 059947341
email: ester.osankarica@gmail.com

Možna so tudi nedeljska kosila po predhodnem naročilu.

Lep pozdrav!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki