Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Klopni vrh / Dom na Osankarici - Klopni vrh (vzhodna pot)

Dom na Osankarici - Klopni vrh (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Dom na Osankarici (1193 m)
Širina/Dolžina: 46,449°N 15,4196°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 147 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.776
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo naravnost. Sledi oster levi ovinek v bližini katerega je izhodišče poti za slap Šumik, mi pa le nekoliko naprej prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice. Sledi še nekaj kilometrov makadamske ceste in prispemo do parkirišče pod Domom na Osankarici.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do Doma na Osankarici, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Peska, Rogle, Ribniške koče, Partizanskega doma in spomenika pohorskega bataljona na Osankarici. Pot gre takoj v gozd skozi katerega se prične zložno vzpenjati. Med vzponom prečimo nekaj manjših potočkov, preko katerih nas vodi lepo urejena pot. Višje se pot položi, nato pa nas v kratkem spustu pripelje do taborišča pohorskega bataljona, kjer stoji več spominskih obeležij.
Od taborišča, kjer se markirana pot zaradi številnih stezic nekako izgubi nadaljujemo rahlo desno, nato pa na bližnjem razpotju levo v smeri Treh žebljev in Koče na Klopnem vrhu (rahlo desno Koča na Šumiku). Od razpotja naprej se pot še kratek čas spušča po prijetni gozdni poti, nato pa prispemo na kolovoz, ki je običajno še nekaj dni po dežju precej blaten. V nadaljevanju še nekaj časa hodimo po kolovozu, le ta pa se nekaj časa spušča, nekaj časa pa vzpenja. Čez čas se kolovoz prehodno spremeni v spet prijetno stezico, katera že kmalu preči žuboreč studenček. Pot naprej ponovno preide na kolovoz, kateri je po dežju zelo blaten in posledično neprehoden. Primeren prehod poiščemo nekaj metrov stran od kolovoza, kjer je že nastala deloma uhojena stezica. Nekoliko naprej ponovno preidemo na stezo, le ta pa nas vodi skozi vse bolj redek gozd.
Na delu poti, kjer se gozd razredči prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Klopnega vrha.
Sledi še nekaj minut hoje in dokaj zložna pot nas pripelje do makadamske ceste, kjer je manjše razpotje.
Nadaljujemo naravnost preko ceste (levo Falski ribnik 3 minute) ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prične zmerno vzpenjati. Po krajšem vzponu dosežemo nekakšen neizrazit greben, za katerim se pot prične spuščati. Po nekaj minutah spusta se priključimo širšemu kolovozu in mu sledimo v levo (desno Koča na Šumiku). Pot nekaj časa nadaljujemo po in ob kolovozu, nato pa prispemo do spomenika NOB, za katerim kmalu stopimo na širšo makadamsko cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost, nato pa na bližnjem križišču po spodnji desni cesti. Od križišča sledi le še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do Koče na Klopnem vrhu.
Od koče nadaljujemo ostro levo na markirano pešpot za oznakami Klopni vrh. Po krajšem vzponu skozi gozd dosežemo makadamsko cesto (do sem lahko pridemo, če v križišču nekaj minut pred Kočo na Klopnem vrhu nadaljujemo po levi cesti), po kateri nato hodimo nekaj 10 metrov. Ko na desni strani ceste opazimo kolovoz in ob njem markacije, ki nas usmerjajo desno, zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu. Kolovoz v nadaljevanju najprej preči zaraščeno jaso, nato pa preide v gozd ter se spremeni v zložno pešpot. Ko stopimo v gozd, nas do vrha loči le še nekaj korakov hoje.
zemljevid poti - Klopni vrh
Ob poti: Taborišče pohorskega bataljona (1210m), Koča na Klopnem vrhu (1260m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Osankarici - Klopni vrh1
Dom na Osankarici - Klopni vrh2
Dom na Osankarici - Klopni vrh3
Dom na Osankarici - Klopni vrh4
Dom na Osankarici - Klopni vrh5
Dom na Osankarici - Klopni vrh6
Dom na Osankarici - Klopni vrh7
Dom na Osankarici - Klopni vrh8
Dom na Osankarici - Klopni vrh9
Dom na Osankarici - Klopni vrh10
Dom na Osankarici - Klopni vrh11
Dom na Osankarici - Klopni vrh12
Dom na Osankarici - Klopni vrh13
Dom na Osankarici - Klopni vrh14
Dom na Osankarici - Klopni vrh15
Dom na Osankarici - Klopni vrh16
Dom na Osankarici - Klopni vrh17
Dom na Osankarici - Klopni vrh18
Dom na Osankarici - Klopni vrh19
Dom na Osankarici - Klopni vrh20
Dom na Osankarici - Klopni vrh21
Dom na Osankarici - Klopni vrh22
Dom na Osankarici - Klopni vrh23
Dom na Osankarici - Klopni vrh24
Dom na Osankarici - Klopni vrh25
Dom na Osankarici - Klopni vrh26
Dom na Osankarici - Klopni vrh27
Dom na Osankarici - Klopni vrh28
Dom na Osankarici - Klopni vrh29
Dom na Osankarici - Klopni vrh30
Dom na Osankarici - Klopni vrh31
Dom na Osankarici - Klopni vrh32
Dom na Osankarici - Klopni vrh33
Dom na Osankarici - Klopni vrh34
Dom na Osankarici - Klopni vrh35
Dom na Osankarici - Klopni vrh36
Dom na Osankarici - Klopni vrh37
Dom na Osankarici - Klopni vrh38
Dom na Osankarici - Klopni vrh39
Dom na Osankarici - Klopni vrh40
Dom na Osankarici - Klopni vrh41
Dom na Osankarici - Klopni vrh42
Dom na Osankarici - Klopni vrh43
Dom na Osankarici - Klopni vrh44
Dom na Osankarici - Klopni vrh45
Dom na Osankarici - Klopni vrh46
Dom na Osankarici - Klopni vrh47
Dom na Osankarici - Klopni vrh48
Diskusija o izletu Dom na Osankarici - Klopni vrh (vzhodna pot)
Eva198810. 05. 2021 09:52:14
9.5.2021 prehojena ta pot...pot je slaba, veliko je bilo sečnje, vmes malo zmanjka markacij, ogromno vode(malo je še južnega snega), pred tihim jezerom podrt most...Koča na klopnem vrhu je zaprta, štempiljka je na vrhu na drevesu. Se mi zdi da je vse skupaj precej zapuščena pot...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki