Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Zadnjiškem Ozebniku (2084 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Črno jezero na Pohorju / Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju

Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju

Natisni
Izhodišče: Dom na Osankarici (1193 m)
Širina/Dolžina: 46,449°N 15,4196°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 3 m
Višinska razlika po poti: 30 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 57.439
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 6
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo naravnost. Sledi oster levi ovinek v bližini katerega je izhodišče poti za slap Šumik, mi pa le nekoliko naprej prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice. Sledi še nekaj kilometrov makadamske ceste in prispemo do parkirišče pod Domom na Osankarici.
Opis poti:
S parkirišča v bližini doma na Osankarici se usmerimo na peš pot v smeri Črnega jezera. Pot se sprva vzpne po stopnicah, nato pa nas pripelje v močvirnat gozd. Pot skozi gozd je deloma speljana po manjših lesenih mostičkih, ki nam omogočajo hojo po suhem. Po 20 minutah prijetne hoje pa nas pot pripelje do Črnega jezera.
zemljevid poti - Črno jezero na Pohorju
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Trije kralji ( 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju1
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju2
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju3
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju4
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju5
Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju6
Diskusija o izletu Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki