Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Mirna gora / Dom na Mirni gori - Mirna gora (vsi belokranjski tisočaki)

Dom na Mirni gori - Mirna gora (vsi belokranjski tisočaki)

Natisni
Izhodišče: Dom na Mirni gori (1000 m)
Ime poti: vsi belokranjski tisočaki
Čas hoje: 10 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 47 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: kočevska
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: gandalf
Ogledov: 1.930
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Gozdna cesta Vrčice Dom na Mirni gori. Cca 10 km.
Opis poti:
Bela krajina je gričevnata pokrajina na jugovzhodu Slovenije, ki je stisnjena med Gorjance in nepregledne gozdove Kočevskega Roga. Na njeni meji, v smeri Kočevja pa je tudi nekaj hribov, od katerih jih 8 presega višino 1000 m. In ti edini Belokranjski tisočaki so bili najin cilj. Vloga Kočevskega Roga je marsikomu poznana iz obdobja NOB, zgodovina Kočevskega pred II. sv. vojno, ko so na območju 600 let živeli »Kočevarji« pa toliko manj. Življenje prebivalcev Kočevskega, ki so 600 let ohranili svoje običaje in nemški jezik je zelo kvalitetno opisano v knjigi Rose Mohar »Tu so živeli«. Skratka, ko hodiš po gozdovih, ki so polni ostankov vasi, ki so bile zapuščene leta 1941 in ostankov iz obdobja vojne, imaš občutek, da vstopaš v nek posvečen prostor, kjer te na vsakem koraku spremljajo drevesa, se posebej ogromna drevesa, ki rastejo v pragozdu Kopa.
Najina pot se je na sobotno jutro začela pri Planinskem domu Mirna gora od koder je le nekaj minut hoje do vrha Mirne gore, katera s svojo višino 1047 m za marsikoga velja za najvišji belokranjski hrib. V resnici pa je šele na 4 mestu. Že njen prvi sosed, ki je oddaljen 20 minut, Kovačev hrib je z višino 1051 m višji od nje. Pot nadaljujeva v smeri juga kjer kmalu prečkava cesto v smeri Ponikev in tam naletimo na markacije Pastirske poti okrog Mirne gore. Ob markacijah Pastirske poti so markacije Poti po partizanskih bolnišnicah, katerim sledimo v smeri bolnice Kremen, od katere nadaljujemo v smeri bolnice dr. Mihelčiča. Ponovno prečkamo eno izmed neštetih gozdnih poti in se orientiramo v smeri Lochpichla oz. Golobinjeka ki je visok 1036 m. Pred hribom vidimo ostanke Kočevarske cerkve sv. Ulricha v Starološkem griču. Desno pod nami se nahaja velika gozdna jasa Golobinjek kjer so ostanki stare vasi. Na levo vidimo v smeri Brezovice in Kočevja. S hojo nadaljujemo proti Kroglinšku, ki je visok 1052 m. Z njega vidimo že prehojene vrhove in vse naslednje cilje med tem, ko se v daljavi dviguje nad vsemi Trdinov vrh, ki je najvišji, ampak ne spada v Belo krajino. S Kroglinška hodimo proti zahodu kjer se pričnemo dvigovat proti Kopi, ki je s 1077 m višine pravi najvišji vrh Bele krajine. Na Kopi se nahaja zavarovani pragozd Kopa kjer gre narava svojo pot v večnem ciklu rojstva in smrti brez človeške pomoči. Celoten greben Kroglinšek, Kopa poteka v smeri zahoda in se za Kopo zaključi na brez imenem vrhu z višino 1025 m. Tukaj se prične naša pot nazaj v smeri Mirne gore in sicer sestopimo v dolino na desni. Dober orientir pa nam je smučišče TC Gače, ki ga vidimo na svoji levi. S hojo čez drn in strn pridemo na ogromno gozdno jaso Ponikve, kjer vidimo ostanke bivše vasi, nemškega imena, Sporeben (cvetoči travnik). V vasi je ob začetku vojne stalo 8 hiš, cerkev sv. Trojice in parna žaga. Danes vidimo le ostanke, ki jih gozd prerašča, ampak so lepo označene z obnovljenim vodnim zajetjem vasi. Zapuščamo vas Ponikve mimo ostankov žage in se povzpnemo na Vinico, ki je z višino 1020 eden bližjih sosedov Mirne gore. Vrh je skalovit ampak netežaven. Ob spustu z vrha pridemo na markirano pot Komarna vas – Mirna gora in v kočevsko vas Pogorelec, ki je bila zaradi slabih pogojev bivanja izpraznjena že pred 1. sv. Vojno. Na njenem mestu stoji obeležje. Nadaljujemo proti vzhodu na Škrilje ki je z 1012 m najnižji tisočak. Z njega pa vidimo vasi v vnožju. S Škrilja gremo lahko v zapuščeno vas Skrilj in nato po markirani poti do Doma na Mirni gori.
Vsi vrhovi z imeni so zahvaljujoč društvu Tempoo iz Semiča označeni s tablico. In tako se je najin pohodniško zgodovinski krog po vseh Belokranjskih tisočakih zaključil v 7 urah in po 24 km. Orientacija v jesenskem času ni zahtevna, uporabna pa je karta Kočevsko. In seveda še opozorilo. Nahajate se v območju zveri saj tam živijo medvedi, volkovi in risi ter seveda veliko bolj prijaznih živali.
zemljevid poti - Mirna gora
Ob poti: Mirna gora (1047m), Kovačev hrib (1051m), Golobinjek (1036m), Kroglinšek (1052m), Kopa (1077m), Kota 1025 (1025m), Vinica (1020m), Škrilje (1012m)
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Mirni gori - Mirna gora1
Dom na Mirni gori - Mirna gora2
Dom na Mirni gori - Mirna gora3
Dom na Mirni gori - Mirna gora4
Dom na Mirni gori - Mirna gora5
Dom na Mirni gori - Mirna gora6
Dom na Mirni gori - Mirna gora7
Dom na Mirni gori - Mirna gora8
Dom na Mirni gori - Mirna gora9
Dom na Mirni gori - Mirna gora10
Dom na Mirni gori - Mirna gora11
Dom na Mirni gori - Mirna gora12
Dom na Mirni gori - Mirna gora13
Dom na Mirni gori - Mirna gora14
Dom na Mirni gori - Mirna gora15
Dom na Mirni gori - Mirna gora16
Dom na Mirni gori - Mirna gora17
Dom na Mirni gori - Mirna gora18
Dom na Mirni gori - Mirna gora19
Dom na Mirni gori - Mirna gora20
Dom na Mirni gori - Mirna gora21
Dom na Mirni gori - Mirna gora22
Dom na Mirni gori - Mirna gora23
Dom na Mirni gori - Mirna gora24
Dom na Mirni gori - Mirna gora25
Dom na Mirni gori - Mirna gora26
Dom na Mirni gori - Mirna gora27
Dom na Mirni gori - Mirna gora28
Dom na Mirni gori - Mirna gora29
Diskusija o izletu Dom na Mirni gori - Mirna gora (vsi belokranjski tisočaki)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki