Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVrh Korena / Dom na Gospincu - Vrh Korena
  

Dom na Gospincu - Vrh Korena (čez Zvoh)

 
Izhodišče: Dom na Gospincu (1492 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2957°N / 14,5214°E
Cilj: Vrh Korena (1999 m)
Ime poti: čez Zvoh
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 507 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 10571
Ocena: 4 glasov
Število slik: 31
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.

Opis poti:

Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti). Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) in vse bolj strmi transportno reševalni cesti, ki je občasno tlakovana, sledimo ob robu smučarske proge do akumulacijskega jezera na Velikem Zvohu. Od jezera se povzpnemo še na bližnji vrh, nato pa se čez žičnato ograjo sprehodimo do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
Dom na Gospincu - Veliki Zvoh 1:25, Veliki Zvoh - Vrh Korena 1:15

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora, Kalški greben
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dom na Gospincu - vrh_korena1
Dom na Gospincu - vrh_korena2
Dom na Gospincu - vrh_korena3
Dom na Gospincu - vrh_korena4
Dom na Gospincu - vrh_korena5
Dom na Gospincu - vrh_korena6
Dom na Gospincu - vrh_korena7
Dom na Gospincu - vrh_korena8
Dom na Gospincu - vrh_korena9
Dom na Gospincu - vrh_korena10
Dom na Gospincu - vrh_korena11
Dom na Gospincu - vrh_korena12
Dom na Gospincu - vrh_korena13
Dom na Gospincu - vrh_korena14
Dom na Gospincu - vrh_korena15
Dom na Gospincu - vrh_korena16
Dom na Gospincu - vrh_korena17
Dom na Gospincu - vrh_korena18
Dom na Gospincu - vrh_korena19
Dom na Gospincu - vrh_korena20
Dom na Gospincu - vrh_korena21
Dom na Gospincu - vrh_korena22
Dom na Gospincu - vrh_korena23
Dom na Gospincu - vrh_korena24
Dom na Gospincu - vrh_korena25
Dom na Gospincu - vrh_korena26
Dom na Gospincu - vrh_korena27
Dom na Gospincu - vrh_korena28
Dom na Gospincu - vrh_korena29
Dom na Gospincu - vrh_korena30
Dom na Gospincu - vrh_korena31
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Vrh Korena (čez Zvoh)
Damijan     
13.5.2007
Strm vzpon na Zvoh, potem kmalu sledi zanimiv prehod čez žleb, na vrhu pa čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.
andrej jerina     
17.8.2008
Tudi midva s sinom Joštom sva danes opravila zgoraj omenjeno turo, ter jo nadaljevala na Kompotelo, povratek pa sva opravila čez planino Koren in zatem prečno v desno na sedlo Razor, ter povratek do Doma na Gospincu. Tura je enkratna, občasno je bila malce orientacijsko težavna zaradi megle. Dobro bi bilo pot ponovno markirati, saj so markacije od vrha Korena na Kompotelo in proti planini Koren slabo vidne. Priporočava. LP Andrej
Lj     
28.9.2008
Prehodile danes, nadaljevale na Kompotelo in Mokrico in sestop na Kriško planino ter nazaj do Gospinca. S sestopom čez Kriško planino naredimo lepo krožno turo.
Andrej, zgoraj navajaš povratek s planine Koren na sedlo Razor - je to kakšna bližnjica t.j. se nista spustila do Kriške planine, ampak že s planine Koren prečila desno? Kje pa je odcep? LpLj
andrej jerina     
29.9.2008
S planine Koren se sprva malce vzdigneš, nato pa začneš sestopati. V daljavi že vidiš greben, kateri se spušča proti Kriški planini, na desno pa se odpira pogled na greben proti vrhu Krvavca. Po cca 20 minutah hoje, se na desno odcepi neoznačena pot (mislim, da je edina pot, katero sem opazil), katera se zložno vzpenja po melišču pod grebenom v smeri sedla Razor. Pot je lepo vidna in sledljiva. Po tej poti sva krenila, ker sva imela avto pri Domu na Gospincu in ne na Kriški planini. LP Andrej
Lj     
29.9.2008
Hvala! Pa spet vemo nekaj novega, morda nam kdaj prav pride.nasmeh
petruša     
3.5.2010
Še je na tej poti kaj snega, ali je že sneg skopnel.lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki